Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 26 november 2019

Zandra lider av histaminintolerans: ”Jag reagerade på precis allt jag åt”

Zandra kämpade med magbesvär, utslag och trötthet. Tills hon insåg att histamin var boven. Då kom insikten varför sonen inte sovit sedan födseln – även han var histaminintolerant.

 Mamma Zandra och lilla Ellis, på pappa Marcus axlar, lider av histaminintolerans. På mammas axlar skrattar dottern Lo.
Mamma Zandra och lilla Ellis, på pappa Marcus axlar, lider av histaminintolerans. På mammas axlar skrattar dottern Lo. FOTO: Linda Eliasson

Varför mår jag så dåligt i magen och får stora röda utslag i ansiktet fastän jag undviker mat jag är allergisk mot? När Zandra Steffert, 34 år, beskrev sina symtom i allergigruppen på Facebook fick hon svaret ”Du har nog histaminintolerans”.

– Vaddå histaminintolerans, tänkte jag och googlade och det stämde exakt in på mig och mitt liv, säger Zandra.

Läs också: Så sköter du din julros

Reagerade på precis allt

Hon bor med sambon Marcus och barnen Lo, 4, och Ellis, 3, i Västerås och hade börjat utbilda sig till florist våren 2017 när besvären började.

– Jag reagerade på precis allt. Ansiktet brände och jag fick klåda och utslag, hög puls och diarréer. Det måste vara all oro och stress, tänkte jag.

Hon var utmattad och slut, familjens yngste son mådde uselt och sov inte om nätterna.

Allergiskt hela livet

Zandra har hela sitt liv haft besvärligt med magen och hade visat sig vara allergisk mot ägg, skaldjur, vete och mjölkprotein.

Akuta allergiska reaktioner

Plötsligt åkte hon in akut med kraftiga allergiska reaktioner flera gånger i rad.

– Jag kunde vakna med ett igensvullet öga, svullna läppar, klåda och eksem i ansiktet. Då hade jag kvällen innan ätit choklad med romrussin, en riktig histaminbomb vet jag nu. Kortison var det enda som hjälpte.

Läs också: Därför går förkylningen inte över

Ansiktet brände

Påskafton, när familjen firade med vänner, blossade och brände ansiktet igen.

– Jag hade druckit två munnar vin och fick ligga med våta kompresser.

Testade låghistaminkost

Besöken på vårdcentralen och nya allergiprover hade inte gett resultat.

– Jag bestämde mig för att testa låghistaminkost.

Mådde genast bättre

Hon laddade ner listan med livsmedel och började med att äta riskfritt. Sedan testa 1-3 med livsmedel som innehåller låga halter histamin.

– Jag åt kål, nötkött, lövbiff, broccoli, ris, potatis, vatten och till frukost melon. Redan efter ett par dagar mådde jag bättre. Klådan, hjärtklappningen, alla akuta reaktioner försvann.

Känsligheten för histamin

Våren 2018 remitterades Zandra till Allergimottagningen på Västerås sjukhus. Hon beskrev sina symtom för läkaren och berättade att hon misstänkte histaminintolerans och hur hon mådde bättre med låghistaminkost.

– ”Okej, vi gör ett test för att se om du har låga DAO-nivåer som orsakar känsligheten för histamin i maten”, sa han.

Var inte inbillning

Med hjälp av ett blodprov går det att mäta halten av enzymet diaminoxidas, DAO, som bryter ner histamin i maten. Provet bekräftade det som Zandra redan vid det här laget anade.

– Men det var skönt att få bekräftat att det inte var inbillning.

Vågar knappt äta

Diagnosen kändes också hopplös. Vad är det för liv att inte få äta det man tycker om?

– Jag som är en hyfsat bra kock och gärna bjuder hem vänner på mat vågade knappt äta. En tid blev jag till och med rädd för mat och jag fick ingen energi, blev trött och hungrig. Men vilket val hade jag? Att äta en smörgås på morgonen och få klåda och diarré på kvällen?

Även sonen led av histaminintolerans

Efter stora utredningar av sonens sömnstörningar, eksem och allergier och operation av återkommande öroninflammationer, kom läkarna hösten 2019 fram till att även han led av svår histaminintolerans.

 Även lilla Ellis visade sig lida av svår histaminintolerans.
Även lilla Ellis visade sig lida av svår histaminintolerans. FOTO: Linda Eliasson

– Förmodligen är han född med det. Med en extremt strikt låghistaminkost vände allt på bara någon månad för Ellis. Han är glad, sover gott och uppskattar mat.

Stressen börjar släppa

Zandra prövar sig fram för att laga gott och näringsriktigt. Hon lagar grytor på älgkött med quinoa och sötsaker som dadelbollar och rawfood-tårta till Ellis 3-årsdag.

– Mat känns spännande igen.

Hon testar sig fram med vitlök, ingefära och vanilj för att få nya smaker.

– Jag vill ge Ellis så bra smakupplevelser som möjligt. Stressen har börjat släppa och jag är glad och tacksam att ha en sambo som tagit lika stort ansvar när det varit tufft.

Läs också: Lindra rosacea – experten tipsar!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen