Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
humor 3 mars 2017

10 myter som du själv har gått på någon gång

Det finns myter som aldrig verkar vilja dö. En del historier vill vi bara fortsätta att tro på. Vi har samlat ihop några av de mest långlivade myterna.

1. Vikingahjälm med horn

”Vikingarna prydde sina stridshjälmar med horn.”

Sanning: Nej, detta skulle vara synnerligen opraktiskt i strid, då hjälmen lätt skulle kunna slås av genom en träff mot ett horn. De allra flesta vikingar bar inte hjälm alls.

2. Lukten av människa

”Djurungar som luktar människa överges av sina föräldrar.”

Sanning: Vilda djurs föräldrainstinkt är stark och de tar hand om sina ungar även om människor tagit i dem. Låt dem vara! Mamman är säkert i närheten.

3. Fästingar ska vridas bort

”Fästingar ska vridas ett halvt varv när de tas bort.”

Sanning: Nej, då kan huvudet lätt vridas av och sitta kvar. Fästingen ska dras rakt ut

4. Mask i magen

”Äter man snö får man mask i magen.”

Sanning: Visserligen har springmask och spolmask, vilka kan infektera människan, ägg som skulle kunna överleva minusgrader. Men risken att dessa ägg skulle befinna sig i snö är enbart teoretisk.

5. Muren ses från månen

land_artikel_kinesiskamuren

”Kinesiska muren är det enda byggnadsverk som man med blotta synen kan se från månen.”

Sanning: Det skulle vara som att kunna urskilja ett enskilt hårstrå på nästan tre kilometers håll. Denna populära “sanning” började spridas långt innan den första människan satte sin fot på månen.

6. Bermudatriangeln

land_artikel_bermuda

”I Bermudatriangeln försvinner fartyg och flygplan oförklarligt.”

Sanning: I den så kallade Bermudatriangeln, i Atlanten mellan Florida och Bahamaöarna, försvinner inte farkoster oftare eller mer svårförklarligt än någon annanstans.

Myten har sitt upphov i en tidningsartikel från 1964 där den amerikanske författaren Vincent Gaddis pekar ut området och spekulerar i försvinnanden. Myten har sedan byggts på efterhand.

7. Naglar växer efter döden

”Naglar och hår fortsätter att växa på en människa efter döden.”

Sanning: Nej. Efter döden tillförs inte huden vätska och sjunker då undan något, så att naglar och hårstrån träder fram tydligare.

8. Outnyttjad hjärna

land_artikel_hjarna

”Vi använder bara 10 procent av hjärnan.”

Sanning: När vi gör sådant vi är vana vid använder vi en mindre del av hjärnan (procentsats okänd). Hjärnans delar har olika uppgifter, så totalt sett använder vi hela hjärnan.

9. Krossat glas i snus

”Vissa sorters snus innehåller finkrossat glas.”

Sanning: Svenskt snus har aldrig innehållit glas, men myten är gammal. Förr kunde det hända att salt utkristalliserades i intorkat snus och kunde uppfattas som små glasbitar.

10. Tvestjärt i örat

”Tvestjärtar kryper in i öronen på sovande människor.”

Sanning: Tvestjärtar söker sig till mörka och trånga utrymmen på dagen. Om någon fått en tvestjärt i örat under natten var det en tillfällighet.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen