Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
humor 2 mars 2016

Är du dålig på skidor? Tio tips för att klara Vasaloppet från TV-fåtöljen

Alla vill inte flänga omkring i skidspåret och bli svettiga. Själv kan jag inte åka skidor, vare sig utför eller på längden. Men alla kan göra en heroisk insats från TV-fåtöljen. Här är mina 10 bästa tips.

Dagen före loppet:

1. Mjuka upp kroppen med att gå lite stavgång i vardagsrummet, ta några hasande steg i innetofflorna för att testa föret.

2. Friska upp minnet om Gustav Vasa och Vasaloppets historia genom att läsa i den utmärkta tidningen Populär Historia.

Staty av Gustav Vasa – mannen bakom skidloppet. Foto: Mostphotos.
Staty av Gustav Vasa – mannen bakom skidloppet. Foto: Mostphotos.

3. Gå och lägg dig tidigt. För att inte riskera att bli förkyld bör du undvika kroppskontakt under hela dagen och natten.

dagmaskfilt

Själva loppet:

1. Ladda upp med en rejäl frukost. Gärna Leksandsknäcke med Gustafskorv på. Det är läckerheter från Dalarna och ger uppladdningen en speciell känsla av närvaro.

gustafskorv

2. Ha gärna ett fönster öppet under tävlingen så att du får utomhuskänsla, men låt det inte bli för kallt så att du fryser i din lätta morgonklädsel och blir stel inför spurten i Mora.

3. Notera mellantider, kritisera åkteknik och vallning, ett sätt att leva sig in i skidåkarnas vedermödor. Ta gärna några stavtag då och då med fjärrkontrollen.

4. Framför TV:n har du hela tiden en stor termos kaffe på bekvämt avstånd. Se till att du har blåbärssoppa så att det räcker till alla kontroller från Smågan till Eldris.

Lands reporter Torbjörn Österholm är laddad inför Vasaloppet.
Lands reporter Torbjörn Österholm är laddad inför Vasaloppet.

5. Gör som världsmästaren Johan Olsson och gå in i din egen bubbla under loppet. Stäng ute alla ovidkommande kommentarer från tonårsbarnen av typen ”du är inte riktigt klok”  eller från grannen som ringer och undrar  ”hur är läget, Mora-Nisse?”

heja

Efter Vasaloppet:

1. Res dig försiktigt upp ur fåtöljen och hasa smidigt fram till TV:n som du stänger av. Använd inte fjärrkontrollen, du behöver röra på dig lite nu. Ta några sprintsteg när du hämtar datorn för att sedan mjukt falla ner i fåtöljen igen.

2. Surfa igenom eftersnacket på nätet, jämför med dina egna anteckningar. Bästa experten är den som gjort samma bedömningar som du. Ta sedan en välförtjänt tupplur.

Hoppas du får ren riktigt härlig resa under de nio milen!

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen