Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
humor 13 april 2017

Hjälp, nu kommer de! 7 tecken på att sommargästerna invaderar byn

Sommar, sol och semester. Det märks att stadsborna börjar längta till landet. Här är 7 tydliga tecken på att stadsborna är på grönbete. Och tips på hur du hanterar ohyfsat och irriterande beteenden.

Bild 1/3
Bild 2/3
Bild 3/3

1. Hundarna springer lösa

Sommargästen menar att även hunden måste få njuta av friheten på landet. Och långt från trängseln i stan är det väl inga problem att köra koppelfritt? Att det finns kor, hästar, får och vilda djur som inte vill ha besök av en lössläppt hund har sommargästen förträngt. Eller inte ens koll på.

Åtgärd: Nej, inte ens den minsta pyttehund (som får plats i en chic handväska) får springa fritt i naturen. Hänvisa till allemansrätten: Under tiden 1 mars till 20 augusti ska hunden vara kopplad. Att låta hunden springa fritt på annans tomt är naturligtvis inte heller ok. Morr!

2. Kossorna får oväntat besök

En vacker försommarmorgon upptäcker du att någon slagit upp ett tält – i din hage. Dessutom är det tydligt att tältet innehåller ett gäng sovande människor. När du undrar vad de gör i din hage så hänvisar tältresarna, som kanske är från Tyskland eller Holland eller möjligtvis Sollentuna eller Sundsvall, till allemansrätten.

Åtgärd: Börja med att bjuda på en kopp kaffe. Hänvisa sedan tillbaka till allemansrätten. Här står att det är ok att tälta någon enstaka natt i naturen, på tålig mark. Däremot inte i använd betesmark, jordbruk eller plantering. Tältplatsen får inte heller ligga nära boningshus.

3. Va, har ni ingen tryffelsalami!

Eftersom ”lantisar aldrig har bråttom” enligt sommargästen är det helt okej att tränga sig före i kön i lanthandeln. Det är mycket möjligt att samma person några minuter tidigare högljutt klagat på det begränsade utbudet i butiken. Va, ingen tryffelsalami på lösvikt? Och var ha ni de italienska oliverna?

Åtgärd: Försök att inte säga: Tryffelsvin kan du vara själv – här kör vi med glada grisar! Ta istället med sommargästen till köttbonden som säljer lådor med naturbeteskött och det lilla mejeriet med supergoda ostar gjorda av mjölk från traktens kor.

4. Det cyklas i bredd

Cykelsemester är ju ett klimatsmart och trevligt sätt att turista på. Men det här med att cykla i bredd och vingla omkring ute i vägbanan är både irriterande och livsfarligt. Även om det är mitt i sommaren på världens vackraste landsväg.

Åtgärd: Tuta försiktigt – snart är det höst.

5. Kossorna blir fotomodeller

land_kor

Panikbromsar föraren i bilen framför utan uppenbar anledning? Det kan vara en semesterfirare som bara måste kasta sig ut för att ta en (helt unik!) bild på en kossa eller häst. Eller en gärdsgård? En gammal lada?

Åtgärd: Tänk på att bilderna förmodligen hamnar på både Facebook och Instagram – bra reklam för bygden! Instagrammaren i den tvärstannande bilen kanske har 100 000 följare – låt dem hållas!

6. 08-orna tar över trafiken

land_bilko
Ibland får en finna sig i att det inte går så fort.

Scenario 1: Bilist i evighetslång semesterkö på landsväg gasar som besatt så fort kön rör på sig samt gör halsbrytande omkörningar för att tjäna in tio meter. Somliga semesterfirare har svårare än andra att varva ner.

Scenario 2: Mycket nedvarvad turist håller betydligt lägre hastighet än vad som anges på hastighetsskyltarna. Allt för att hinna se och ta in det vackra landskapet. Allra helst på mycket kurvig och smal väg där en trafiksäker omkörning är omöjlig de närmaste tre milen.

Åtgärd: Vid scenario 1. Andas djupt och sätt på Lugna Favoriter. Vid scenario 2. Ha lite empati, tänk på hur förvirrad man kan känna sig vid bilkörning i storstaden. Påminn sedan snällt om hur irriterade de själva blir på lantisar i rulltrappan.

7. Speedos på Konsum

Sommargästen traskar ogenerat in på Konsum iförd endast badbyxor modell mindre. Det är ju så härligt att bara vara och slippa bry sig om hur man ser ut eller vad man har på sig!

Åtgärd: Blunda eller säg vänligt: Var inte blyg, känn dig som på stranden. Eller räck fram filt. Det är ju så kallt vid frysdisken.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen