Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
humor 2 mars 2016

Så gör du den ultimata Vasaloppsfrukosten!

Det ska skidas 9 mil mellan Sälen och Mora – framför TV:n. Här är frukosten som räcker hela vägen!

Bild 1/4 FOTO: Istock/IBL Bildbyrå
Bild 2/4
Bild 3/4
Bild 4/4

1. Förbered brödet

Kalljästa frukostfrallor med lin- och solrosfrön. Foto: Thomas Hjertén.
Kalljästa frukostfrallor med lin- och solrosfrön. Foto: Thomas Hjertén.

Det gäller att ställa klockan när det är Vasaloppssöndag. TV-sändningen börjar kl. 07.30 och då ska man ha förberett sig. Med kalljästa frallor kommer du långt.

Kvällen innan sätts degen, jäser i kylen och sätts in i ugnen så att de är klara till klockan 8.00 när skidåkarna släpps iväg. Receptet hittar du här.

2. Skopa upp havregrynen

På 1980-talet hette Sveriges skidkungar Gunde Svan och Tomas Wassberg. Och det var gröten som tog Gunde Svan till toppen – i alla fall om man ska tro den här reklamen.

Så vad kan vara bättre en dag då energin ska räcka i flera timmar? Ta fram kastrullen, i med havregrynen och häll i vatten. Låt koka försiktigt och toppa sedan med lingonsylt och mjölk. Nu är du redo för starten i Berga by!

3. Korka upp blåbärssoppan

Foto: Ekströms.
Foto: Ekströms.

Viktigaste drycken under hela loppet. När åkarna efter 11 kilometer når första kontrollen i Smågan och börjar hinka blåbärssoppa gäller det att ha bunkrat upp med den blåa drycken. Har du inte gjort någon själv går det lika bra med köpesoppa.

4. Fram med kallskuret

gustafskorv

24 kilometer efter starten har skidåkarna nu nått Mångsbodarna. Kanske är tätklungan fortfarande samlad och fram till 1984 var det här åkarna fick första maten och drycken under loppet.

Är du inte mätt än är det nu dags att ta fram det kallskurna. Lite Gustafskorv på en smörgås eller en bit ost på Leksandsknäcket tar dig igenom den här kontrollen utan problem.

5. Häll upp kaffet

Foto: Mostphotos.
Foto: Mostphotos.

Nu har åkarna passerat första kontrollerna. Någon i tätklungan har förhoppningsvis ryckt och det börjar bli ordentligt spännande att följa vägen mot Mora. Då är det dags att luta sig tillbaka, låta maten sjunka en stund och ta fram kaffet eller teet. Njut!

6. Tanka ny energi

Foto: Mostphotos.
Foto: Mostphotos.

Det är dags att vakna till igen. Eliten har passerat Evertsberg och är nu framme i Oxberg. Det är tre mil kvar till målet i Sälen och så plocka fram yoghurt, frukt, frön, müsli och tanka ny energi.

7. Förbered finalen

chokladsnittar

81 kilometer efter starten i Sälen har åkarna nu nått Eldris. Det är 9 kilometer kvar till målet i Mora och det börjar bli dags att förbereda finalen. Småkakor är perfekt och kan fungera både som snacks och efterrätt. Hugg in på sega chokladsnittar:

20 stycken
100 gram smör
1 dl socker
2 msk sirap
2 dl vetemjöl
½ dl kakaopulver
½ tsk bikarbonat
Till pensling:
1 ägg
strösocker

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa smör, socker och sirap poröst i en bunke.
  3. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt i bunken, vispa ihop till smulor.
  4. Arbeta ihop till en deg med händerna och dela i 2 delar.
  5. Rulla till två längder och lägg på plåt. Tryck till rullarna lite.
  6. Pensla med ägg och strö lite pärlsocker ovanpå.
  7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Skär längderna i snitt direkt efter du tagit ut dem ur ugnen.
  8. 8. Mora!

    Foto: Istock.
    Foto: Istock.

    Klockan är nu mellan 11.30 och 12.00 och det ska avgöras vem som tar hem årets Vasalopp. Är småkakorna uppätna, kaffet uppdrucket och blåbärssoppan slut är det dags att plocka fram sista esset ur ärmen: Hajkbanan!

    Gör så här:

    1. Ta fram så många bananer du vill ha och skär ett snitt i skalet.
    2. Öppna försiktigt snittet och tryck ner goda chokladbitar.
    3. Lägg bananerna på ett ugnssäkert fat och sätt in dem i nedre delen av ugnen. Ugnens temperatur ska vara cirka 200 grader.
    4. Har du ingen ugn men en grill till hands så slå in bananerna i ugnssäkert folie och lägg dem på galler när det har blivit fin glöd.
    5. När bananernas skal är riktigt mörka är de färdiga.
    6. Servera med glass eller grädde!
    7. Glöm inte att heja fram vinnaren ordentligt och njut av årets Vasaloppsfrukost!

      Relaterade artiklar

      Populära ämnen på Land.se

      Gör som 60 000 andra!

      Missa inte Lands nyhetsbrev

      Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

      Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

      Läs artiklar i säsong

      Till toppen