Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 24 oktober 2017

Sant eller falskt – 10 myter om fukt i huset

Det droppar, dryper och vattnet kryper men vet du verkligen allt om fukt i ditt hus?

 Blött hemma? Vet du vad det beror på och vad du ska göra åt det?
Blött hemma? Vet du vad det beror på och vad du ska göra åt det? FOTO: Akchamczuk

Här avlivar vi 10 myter om vad vätan gör med ditt hem!

1. Man kan värma bort fukten i källarväggen i stället för att dränera om.

Det är fel. Om källarväggen i betong känns kall och fuktig kan du värma rummet så att betongytan blir torr men om problemet är en dålig dränering eller ett dåligt fuktskydd utvändigt så är problemet kvar även om du inte ser det.

2. Fukt i krypgrunden försvinner med bättre ventilation.

Så fel som det kan bli. Den fuktiga luften finns utomhus. Fukten kondenserar inne i den svala krypgrunden så att det kan ge fuktskador. Särskilt stor blir den effekten på sommaren när luften är varm och luftfuktigheten hög.

Det bästa är att täppa igen ventilerna och torka ur krypgrunden med en avfuktare. Om vintern är riktigt kall kan man eventuellt torka upp genom att öppna ventilerna och släppa in torr vinterluft.

Läs även: De här reglerna gäller för snöskottning

3. Ett värmegolv på betongplattan löser fuktproblemen och ger bättre klimat.

Det beror alldeles på hur det görs. Om värmeslingorna läggs direkt på eller i betongen i ett rum blir det varmt och torrt just där. Värmen driver ut fukten i de kalla golven runt om så att mattor lossnar och regelverk och dörrar murknar.

Ett värmegolv ska läggas ovanpå isolering. En annan lösning är att lägga värmeslingor i hela plattan så att fukten drivs ut där den inte gör skada.

4. Fukt i skorstenen är inget stort problem.

Varje år regnar det ner ungefär 600 liter vatten över varje svensk kvadratmeter och samtidigt ner i varje svensk skorsten. Så länge som du eldar i skorstenen kan fukten drivas ut. Om du installerar fjärrvärme eller värmepump och slutar elda stannar fukten kvar. Fukt kan göra att skorstenen vittrar så att stenar ramlar ner och täpper till, skorstenen kan i värsta fall bli en perfekt livsmiljö för äkta hussvamp.

De som slutar elda i sin skorsten bör sätta regnskydd över den samt placera extra element eller avfuktare i källaren.

5. Det enda sättet att skydda sommarhuset mot fukt är att värma på vintern.

En bra avfuktare kan göra samma jobb till en lägre energikostnad. Den tar dessutom bort så mycket fukt att det går snabbare att värma upp huset när det ska användas. Förutsättningen är att man väljer en avfuktarmodell som klarar av att fukta av i låga temperaturer.

Läs också: Skotta in mot husgrunden eller ifrån? Här är svaret

Ett annat sätt är att använda en luftsolfångare som värmer luften i stället för att låta radiatorerna stå på. När temperaturen hålls uppe kan luften hålla kvar mer fukt så att den inte kondenserar i möbler och på väggar.

6. En så kallad Torrboll räcker gott för att åtgärda ett rum med fuktproblem.

Knappast. När bollen är full finns det ofta lika mycket fukt kvar i luften. Bolen gör ofta bättre nytta som en diagnosmetod. Blir bollen snabbt dyblöt betyder det att du har fuktproblem.

7. Det spelar ingen roll vilken avfuktare man väljer.

Fel. Det finns två olika typer av avfuktare och de har olika funktion. En kondensavfuktare har ett kylelement inuti och fångar luftfuktigheten som kondens. Den jobbar bäst när det är mycket fukt och över 25 plusgrader, perfekt till exempel för att ta ner ångorna när duschen används flitigt.

En sorbtions- eller absorbtionsavfuktare fångar fukten mekaniskt med en rotor. Rotorn har en speciell struktur och är täckt med kiselgel som binder vatten. Den kan ta bort fukten även när fukten går ner mot en plusgrad, till exempel i en krypgrund.

Läs även: Vad är det som stinker? Så känner du igen husets sjuka dofter

8. Får jag en vattenskada behövs ingen proffshjälp. Det räcker med en byggfläkt.

Visst fungerar byggfläkten men en fuktsaneringsfirma har fler metoder som kan torka fukten snabbare och minska skadorna. De kan till exempel plasta in skadade områden för att rikta avfuktningen, avfukta med infravärme eller genom att tryck ain varm luft i slurna konstruktioner.

9. Bara gamla hus får hussvamp.

Om det ändå vore så väl. Allt som behövs för att sporer ska få fäste är fukt, organiskt material och kalk. Att det händer oftare i gamla hus beror på att de ofta har en murstock som går ända ner i grunden. Svampen kan hämta kalk från murstocken och fukt ur kondensen under krypgrunden, dessutom finns det gott om trä att äta.

I sällsynta fall kan ett modernt hus bli en svampodling om byggskräp glömts bort under huset eller om en bunt tidningar legat och dragit åt sig fukt på ett betonggolv.

10. Fukt är ett byggproblem, hur jag möblerar spelar ingen roll.

Visst spelar det roll även om ditt sätt att möblera inte ställer till så stora problem. OM du ställer ett bord framför fönstret så att värmen från elementet hindras att gå rakt upp kan du få kondens på fönstrets insida som skadar fönsterramen.

En soffa eller bokhylla som ställs tätt mot ytterväggen kan också fånga kondens som förstör tapeten.

Läs även: Fy sjutton för hussvamp – lär känna husets fiende nummer ett

Relaterade artiklar

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen