Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 9 januari 2017

10 snuskigaste prylarna hemma – toan inte ens med på listan!

Hemmet är fullt med snuskfällor. Men de finns troligtvis inte där du tror. Kolla här!

Bild 1/3 FOTO: Istock
Bild 2/3
Bild 3/3

När den internationella folkhälsoorganisationen NSF International for land och rike kring för att topsa västerländska hem i jakt på värsta snuskfällorna så upptäckte de att ett av rummen var värre än alla andra när det gäller snusk och bakterier: Köket. Alltså är de här man hittar de flesta snuskfällorna på hemmets värstinglistan.

Här får du listan på snusket plus tips på hur du åtgärdar det.

Tipsen kommer från boken Städglädje – städa med naturens egna medel av städexperten Marléne Eriksson. Du kanske känner igen henne som programledare för tv-serierna Rent Hus och Sveriges städmästare.

Hemmets 10 värst snuskfällor

1. Disktrasan. 75 procent av disktrasorna i NSF Internationals undersökning var så fyllda av bakterier att de var direkt hälsovådliga.

Så här löser du problemet: Koka disktrasorna eller tvätta dem i 60 grader. Glöm inte att hänga upp dem på tork. Annars stannar bakterierna kvar i trasan.

2. Diskbänken. Samlings- och avstjälpningsplats för allt möjligt och är därför ofta en riktigt ruskig bakteriehärd.

Så här löser du problemet: Låt aldrig någonting ligga kvar på bänken eller i vasken. Töm, plocka undan och gör rent direkt.

3. Tandborstglaset. Kan bli riktigt äckligt av smuts och bakterier från tänderna och munnen när vätskan från tandborsten rinner ner i glaset.

Så här löser du problemet: Förvara inte din tandborste i glas eller muggar som står framme i badrummet. Ett stängt skåp är allra bäst. Och använd alltid tandborstskydd.

4. Tangentbordet. Kladd, smulor och kaffestänk. Dessutom allt annat som vi har på fingrarna.

Så här löser du problemet: Gör rent med tops och handsprit. Ofta!

5. Kaffebryggaren: Jäst och mögelsporer geggar lätt till det i vattenbehållaren.

Så här löser du problemet: Låt locket stå uppfällt när du har bryggt klart. Så här kalkar du av:
1. Fyll kannan till hälften med ättikssprit och till hälften med vatten.

2. Häll kannans innehåll i behållaren och sätt på kaffebryggaren. När hälften har ”bryggts” så stänger du av och låter stå i en timma.

3.  Sätt på maskinen på nytt och låt resten av lösningen”bryggas”.

4. Innan du använder kaffebryggaren igen så brygg två kannor vatten så att bryggaren blir helt fri från ättikslösningen.

6. Kökskranen: Så snuskig! Du hanterar kyckling, kött, grönsaker och en hel massa annat om vartannat. Oftast utan att tvätta händerna emellan.

Så här löser du problemet: Gör rent kranarna varje dag!

7. Hund- och kattleksaker: Mögel, jäst och en mix av bakterier frodas här. Kan bli riktigt äckligt efter ett tag.

Så här löser du problemet: Diska hårda leksaker en gång i veckan, rekommenderar Marléne Eriksson. Mjuka leksaker kan du tvätta i maskin lika ofta.

8. Köksbänken. Jo, diskbänken är värre, men köksbänken ligger inte långt efter.

Så här löser du problemet: Torka ofta! En träbänk torkar du först av med en fuktig trasa och ättika för att desinficera. Sedan droppar du diskmedel eller såpa på en fuktig trasa eller mjuk borste och tokar bänken med ådringen. Gnid in med olja då och då.

9. Spisreglagen: Lite som kranarna men behöver inte torkas lika ofta, tycker Marléne Eriksson.

Så här löser du problemet: Ta loss löstagbara reglage och diska dem i diskhon. Annars gör du rent med rengöringsspray och trasa.

10. Skärbrädan: I NSF Internationals undersökning hade 18 procent av alla topsade skärbrädor för höga halter av bakterier som E. och coli.

Så här löser du problemet: Använd olika skärbrädor för olika ändamål. Diska efter varje användning.

Tipsen kommer från boken Städglädje.

stada

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen