Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 28 mars 2019

11 drömidéer till din altan

Äntligen börjar det bli dags att flytta ut på balkongen, altanen eller uteplatsen igen. Vi har samlat ihop 11 fantastiska idéer för dig som vill bygga, inreda eller förnya på uteplatsen.

1. Textiler

 Mjuka textiler.
Mjuka textiler. FOTO: iStock

Inred med kuddar, filtar och mattor på din altan så får du genast en mer varm och hemtrevlig miljö. Att ha textiler utomhus under bar himmel är förstås inte så vädersmart, men det är värt den lilla extra ansträngningen att plocka in och ut. Här kombineras ljusa trasmattor med korgmaterial och stilrena ljuslyktor – supersnyggt!

2. Inred växthuset

 Häng i växthuset.
Häng i växthuset. FOTO: MostPhotos

För den som inte orkar eller hinner fylla växthuset med grönska – förvandla ytan till en skyddad myshörna och lys upp med ljusslingor när mörkret tränger sig på. Garanterat myggfritt!

3. Våga retro!

 Second hand-fynd.
Second hand-fynd. FOTO: MostPhotos

Plastiga trädgårdsmöbler tillhör det förflutna. Nu har retrotrenden tagit sig ut på verandan – här med stolar och bord i 70-talsanda. En blomstrande färgbomb blir pricken över i:et. Låt vintagekänslan flöda med udda möblemang och inredningsdetaljer från second hand.

4. Utebar och mysbelysning

 Ställ fram din egensnickrade utebar på altanen.
Ställ fram din egensnickrade utebar på altanen. FOTO: Trä, hops & kärlek

Snickra en egen utebar till altanen för sommarens fester – här har Lands bloggare Sandra och David gjort planteringsbordet till barbord. Med en utebar i trädgården når sommarfesten oanade höjder. När augustimörkret kommer krypande tänds rislampor och ljusslingor som skapar en oslagbar mysfaktor.

Läs också: Snickra en egen utebar till trädgården

5. Plats för många

 Soffutrymme för många.
Soffutrymme för många. FOTO: iStock

Precis som runt en lägereld kan man här sitta många runt samma soffbord. Den stora ytan ger plats för mingel eller lek och de mjuka textilerna får gästerna att vilja sitta kvar i soffan långt in på kvällskvisten.

6. Hammock och ampel

 Ampel och hammock i vacker symbios.
Ampel och hammock i vacker symbios. FOTO: MostPhotos

På den lite mindre altanen bör alla utrymmen utnyttjas. Här hänger en vacker ampel ned från taket, liksom en skön hammock som lockar till fridfulla lästunder under svala sommarkvällar.

7. Dekorerad trappa

 Dekorera det tråkiga tegelgolvet.
Dekorera det tråkiga tegelgolvet. FOTO: MostPhotos

Den tegelklädda uteplatsen kan lätt förvandlas ett färgsprakande medelhavsverk med hjälp av kakeldekoration. Välj och vraka bland fixarbutikernas olika mönster och färger och sätt din egen prägel på trappen. Sprudlande vackert ihop med några grönskande blomkrukor.

Läs också: 7 lantliga vardagsrum – som får oss att längta till våren

8. Skön solsäng för lata dagar

 Solsäng för lata dagar.
Solsäng för lata dagar. FOTO: iStock

För den som önskar lite bekvämlighet kan en sådan här solsäng byggas av några lastpallar och en madrass. Gör solsängen reglerbar genom att fästa ryggstödet med gångjärn, som ställs upp med hjälp av stabila pinnar. Dekorera med några mjuka kuddar.

9. Värmande brasa

 Braskamin på uteplatsen.
Braskamin på uteplatsen. FOTO: iStock

Det här måste väl ändå vara drömmen – en brasa på uteplatsen att värma sig vid. Placera på stenlagda ytor och låt ljuset från vedspisen bli uteplatsens mittpunkt. Eller så gör du som Lands bloggare Sandra och David och bygger en stenugn på uteplatsen – för oslagbara pizzabak och sena middagskvällar.

Läs också: Så bygger du en egen pizzaugn!

10. Rustikt matbord

 Rustikt matbord med plats för många.
Rustikt matbord med plats för många. FOTO: iStock

De rejäla matborden har vi sett bland kökstrenderna men passar faktiskt lika bra utomhus. Det stabila och rustika matbordet passar till stora sällskap och välfyllda sommarbufféer.

11. Växtstege

 Grönskande växtstege.
Grönskande växtstege. FOTO: iStock

Jobba med nivåskillnader och pryd en gammal trätrappa med växtarrangemang. Den kala väggen blir genast en grönskande oas.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen