Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 5 september 2017

Så fixar du drömköket: 13 steg till en lyckad förändring

Hösten är ett tillfälle då många väljer att renovera sitt gamla kök eller riva ut och bygga helt nytt. Innan du börjar är det några punkter du bör fundera över för ett lyckat resultat.

 Drömköket börjar med en riktigt bra plan. Foto: Istock
Drömköket börjar med en riktigt bra plan. Foto: Istock FOTO: kupicoo

1. Fundera på vad du saknar

Att köpa kök handlar till stor del om att välja känsla och design som passar just dig. Samtidigt som det ska vara snyggt, arbetsvänligt och trivsamt ska det även ha alla de funktioner och finesser som du tidigare har saknat. Utgå från hur många personer som ingår i hushållet och om det nya köket ska dimensioneras för en person eller flera som lagar mat tillsammans. Tänk igenom hur ni vill använda köket. Ett tips är att ta en funderare på vad du saknar i ditt nuvarande kök.

2. Planera kostnaden

Bestäm dig tidigt för om det ska vara ett billigt eller ett exklusivt kök eller något där emellan. Gör därefter en budget och sätt ett kostnadstak. Tänk på att ha marginaler för oförutsedda kostnader som kan dyka upp längs vägen. För det gör de!

3. Bestäm planlösning

En viktig sak att bestämma i början är hur planlösningen ska se ut. Det går lite hand i hand med din budget. Att låta planlösningen vara intakt är självklart billigare än att flytta om i köket. När du vet ungefär vad du vill ha och hur mycket det får kosta kan du välja ut ett par potentiella köksleverantörer för att få hjälp med en detaljerad ritning och sedan jämföra både planlösning och kostnader. Att ta kontakt med köksritare tidigt är klokt, eftersom de snabbt ser om du glömt bort något väsentligt.

4. Kolla upp om bygglov

Planerar du en ombyggnad eller tillbyggnad är det viktigt att du före start tar reda på om du behöver bygglov eller måste göra bygganmälan. Det är en enkel åtgärd som gör att du kan undvika dyra misstag. Vänd dig till din kommun för mer information.

5. Pris från fler än en

Priserna från olika företag kan variera mycket – ta därför in anbud från fler än en byggare eller hantverkare. Du skapar konkurrens mellan anbudsgivarna när du tar in offerter från olika håll och du får större möjlighet att få ett bra pris och en smidig byggprocess. Genom att tala med fler köksleverantörer och hantverkare får du dessutom idéer från flera håll som kan utveckla dina köksplaner, samtidigt som du kan lära dig mycket på vägen.

6. Sök inspiration

Köksurvalet är i dag enormt och du kan hämta inspiration från exempelvis köksutställningar, inredningstidningar, kataloger och mässor. Många köksleverantörer har stilguider på nätet för att man enklare ska kunna hitta ett kök som passar.

7. Hitta din köksstil

Den färg och stil du väljer till ditt kök avspeglar mycket av din egen personlighet och stil. Ska det till exempel vara klassiskt, färgstarkt, modernt, lantligt, rustikt, stilrent eller minimalistiskt? Följ din magkänsla och tänk på att det är du och din familj som ska använda köket varje dag, inte köksritaren, hantverkaren eller arkitekten. Har ditt hus eller din lägenhet en specifik stil kan det vara idé att antingen följa den stilen – eller bryta av totalt.

8. Kombinera olika ljuskällor

Var noggrann i valet av belysning och tänk att kombinera allmän-, stämnings- och arbetsbelysning. Alla eluttag i köket ska vara jordade och bör vara placerade så att man bekvämt kan arbeta med elektriska köksmaskiner. Kom ihåg att låta en behörig elektriker utföra arbetet!

9. Tänk på miljön

I dag finns Svanenmärkta kök att välja på. Svanens krav för miljömärkning av kök syftar till att minska miljöbelastningen.

Andra konkreta tips på hur du kan spara energi och därmed också miljön:

■ Välj A-klassade vitvaror (ju fler + efter A-et, desto bättre).

■ Använd belysning med Led-teknik, kompaktlysrör eller halogenlampor.

■ Byt gamla, droppande kranar till snålspolande.

Läs också: Snygg handdukshängare på minuten – så gör du

10. Använd ROT-avdraget

ROT-avdraget betyder att du får genomföra reparationer, ombyggnationer, tillbyggnader och/eller underhåll och få en skattereduktion i villa, radhus, bostadsrätt eller fritidshus med 30 procent av underlaget, dock med max 50 000 kronor per person och år. Ett hushåll på två personer kan alltså dra av upp till 100 000 kronor – förutsatt att båda står som ägare till bostaden.

11. Välj vitvaror

Både för miljöns och din personliga ekonomis skull bör du välja energisnåla vitvaror. Vitvaror förbrukar runt 60 procent av din hushållsel. Med alla de alternativ som finns i dag bör du först bestämma dig för vilka funktioner och finesser just ditt hushåll är ute efter. Tänk också på kyl- och frysskåpets, diskmaskinens samt fläktens ljudnivå då det kan vara väldigt störande om det låter mycket. Detta i synnerhet om du har öppen planlösning. Kika gärna noggrant på vitvarornas inredning som kan variera väldigt mycket.

12. Fast pris eller löpande räkning?

Vid ombyggnad eller nybyggnad av ett kök kan du välja mellan löpande räkning och fast pris, vilka båda har för- och nackdelar. Anlitar du en byggare mot fast pris kan du känna dig tryggare, eftersom du vet vad det kommer att kosta i slutändan. Å andra sidan kan du riskera att betala mer än vad du egentligen behöver.

När du ber om ett fast pris ska hantverkaren bedöma om det föreligger stora risker i ditt projekt. Ett typiskt exempel på detta är om ditt hus är gammalt, och när ingen riktigt kan veta vilka problem som kan uppstå vid rivning. Oavsett om du väljer fast eller löpande räkning bör du försöka få ett så konkret kontrakt som möjligt innan arbetet startar. Be leverantören att lista vad som ingår och vad som inte ingår.

13. Koll på kostnaderna

Det är alltid viktigt att hålla ordentlig koll på kostnaderna under en renovering. Kontrollera fakturorna så att de stämmer med det arbete som har genomförts. Planera bygget noggrant och håll koll på att hantverkarna håller tidsschemat. Mycket av arbetet kan du påverka själv genom att ge noggranna ritningar och bra, tydligt underlag på vad som ska göras.

Läs också: Modernt eller lantligt – 10 nya kök att inspireras av

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen