29-åriga Emilia: Hjälp oss att rädda vår ödegård!
Emilia Lindholm vill rädda sin gamla ödegård för framtiden. Nu ber hon byggnadsvårdsintresserade om hjälp – och lanserar fenomenet swish-renovering!
Förra året köpte frilansjournalisten Emilia Lindholm en hel gård i Näraby, i Falkenbergs kommun, för bara 35 000 kronor.
Då hade den stått öde i 20-30 år och den senaste renoveringen skedde 1946.
Säljarnas föräldrahem
Säljarna var två systrar som bor i trakten och har starka känslomässiga band till gården som är deras föräldrahem.
Emilia och hennes sambo känner ett stort ansvar att förvalta deras förtroende och rusta gården varsamt för framtiden.
– Vi hade hoppats hinna mycket under sommaren, men dödsfall i familjen innebar att vi fick skjuta upp planerna, berättar Emilia.
Läs också: Detta kan du göra med gamla fönster
Akut renoveringsbehov
Det mest akuta är att renovera skorstenen och taket på några ställen där det läcker in.
– Det har vi inte hunnit göra än. Men nu har vi äntligen fått en byggställning till huset så vi kan komma åt att fixa taket, säger hon.
Paret har också röjt ut gamla möbler och skräp från boningshuset och uthusen och målat de friska delarna av de gamla ladorna.
Och så det viktigaste: De har låtit dra in el.
Ber om hjälp
Men väldigt mycket återstår och Emilia har skapat en ny hemsida för sitt stora renoveringsprojekt, Näraby. Där skriver hon:
”Hjälp oss att rädda Näraby! Om du som oss gillar att försöka rädda en anrik gård som varit helt utdömd och stått öde i 20-30 år. Tveka inte att höra av dig. Behöver hjälp med allt inom byggnadsvård och om du vill hjälpa bara hör av dig med din kunskap eller med din envishet.”
Läs också: ”Varje räddat ödehus är en seger för landsbygden”
Swish-renovering
Och hon avslutar med att ange sitt telefonnummer för den som vill swisha ett bidrag.
Kan man kalla detta en swish-renovering?
– Ja, eller att den som känner att den vill stötta projektet ekonomiskt gärna får göra det. Alla bidrag går direkt in till renoveringen, säger Emilia.
– Jag lägger in mina egna besparingar och inkomster i projektet och så renoverar vi efter hand med nästan bara återbrukat material. Häromveckan fick vi köpa byggmaterial från en gammal lada som var fylld från golv till tak, fortsätter hon.
Bor i husbil
Drömmen är att kunna öppna de två stora uthusen för konstutställningar och att på sikt kunna bo själva på gården.
– Vi har ju vår husbil som vi har rest runt och bott i under flera år. Så i vintras flydde vi kylan och åkte till Spanien, men nästa år hoppas vi ha fått i ordning huset så pass att vi kan flytta in där, säger Emilia.
Läs också: Karins smarta idé – tog fram alla tomma hus i kommunen!
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.