Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 8 februari 2017

5 fula plastvanor du enkelt kan rensa bort

Får du ångest av allt plastskräp i naturen? Börja med att rensa bort de här 5 helt onödiga plastprylarna.

Bild 1/4 FOTO: Istock
Bild 2/4
Bild 3/4
Bild 4/4

Du har säkert sett de upprörande filmerna på sköldpaddor fastsnärjda i plastpåsar eller fiskar med magarna fulla av plast. Eller hört prasslet från tunna plastpåsar som fastnat högt upp i träden?

Även om vi i Sverige är bra på återvinning så är det mängder av plast som hamnar fel, i skogar och vattendrag. Här är fem tips som inte är nya men som många av oss behöver påminnas om.

5 dåliga plastvanor du enkelt kan bryta

1. Köpa dricka på plastflaska

plast4

Det kan ta naturen hela 300-400 år att bryta ned PET-flaskor eller andra plastflaskor. Det går också åt mycket energi att tillverka dem, de görs oftast av råolja.

Åtgärd: Byt till glasflaskor som du fyller på. Gillar du bubbelvatten och läsk – skaffa kolsyremaskin!

2. Lägga frukt och grönt i tunna plastpåsar

plast2

Visst är de praktiska – de florstunna plastpåsarna vid frukt- och grönsaksdisken. Men det är också den plastpåse som lättast flyger i väg med vinden och fastnar i träd eller hamnar i vattnet där den förfular men framförallt blir ett miljöproblem.

Åtgärd: Ta frukten och grönsakerna direkt i varukorgen eller be om att få papperspåsar i butiken.

3. Använda flytande tvål

plast5

En familj gör av med rätt många plastflaskor med flytande tvål på ett år. Ett onödigt slöseri med resurser och ännu en ”riskprodukt” som kan hamna i naturen och inte bryts ned på upp till flera hundra år.

Åtgärd: Byt till fast tvål eller möjligen refillflaska, fast refillpåsen är i plast även om det är en mindre mängd än i flaskan.

4. Köpa bärkassar

plast-3

Fortfarande bär de absolut flesta svenskarna hem maten i butikens plastkassar. Dessa hamnar ofta fel – ute i naturen – där det kan ta 10-20 år innan de bryts ned.

Åtgärd: Ta med egna tygkassar, det finns små som går att knyckla ned i fickan eller handväskan. Näst bäst är bärkassar tillverkade av mer lättnedbrytbar plast, av till exempel majsstärkelse eller sockerrör.

5. Använda disk- och tandborstar i plast

plast-6

Visst kan det tyckas som små mängder plast i disk- och tandborstar men det blir åtskilliga kilo på ett år.

Åtgärd: Köp diskborstar i trä, även tandborstar finns i bambu. Diskborstar av trä kan hålla upp till ett år om du sköter dem rätt.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen