Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 8 februari 2017

5 fula plastvanor du enkelt kan rensa bort

Får du ångest av allt plastskräp i naturen? Börja med att rensa bort de här 5 helt onödiga plastprylarna.

Bild 1/4 FOTO: Istock
Bild 2/4
Bild 3/4
Bild 4/4

Du har säkert sett de upprörande filmerna på sköldpaddor fastsnärjda i plastpåsar eller fiskar med magarna fulla av plast. Eller hört prasslet från tunna plastpåsar som fastnat högt upp i träden?

Även om vi i Sverige är bra på återvinning så är det mängder av plast som hamnar fel, i skogar och vattendrag. Här är fem tips som inte är nya men som många av oss behöver påminnas om.

5 dåliga plastvanor du enkelt kan bryta

1. Köpa dricka på plastflaska

plast4

Det kan ta naturen hela 300-400 år att bryta ned PET-flaskor eller andra plastflaskor. Det går också åt mycket energi att tillverka dem, de görs oftast av råolja.

Åtgärd: Byt till glasflaskor som du fyller på. Gillar du bubbelvatten och läsk – skaffa kolsyremaskin!

2. Lägga frukt och grönt i tunna plastpåsar

plast2

Visst är de praktiska – de florstunna plastpåsarna vid frukt- och grönsaksdisken. Men det är också den plastpåse som lättast flyger i väg med vinden och fastnar i träd eller hamnar i vattnet där den förfular men framförallt blir ett miljöproblem.

Åtgärd: Ta frukten och grönsakerna direkt i varukorgen eller be om att få papperspåsar i butiken.

3. Använda flytande tvål

plast5

En familj gör av med rätt många plastflaskor med flytande tvål på ett år. Ett onödigt slöseri med resurser och ännu en ”riskprodukt” som kan hamna i naturen och inte bryts ned på upp till flera hundra år.

Åtgärd: Byt till fast tvål eller möjligen refillflaska, fast refillpåsen är i plast även om det är en mindre mängd än i flaskan.

4. Köpa bärkassar

plast-3

Fortfarande bär de absolut flesta svenskarna hem maten i butikens plastkassar. Dessa hamnar ofta fel – ute i naturen – där det kan ta 10-20 år innan de bryts ned.

Åtgärd: Ta med egna tygkassar, det finns små som går att knyckla ned i fickan eller handväskan. Näst bäst är bärkassar tillverkade av mer lättnedbrytbar plast, av till exempel majsstärkelse eller sockerrör.

5. Använda disk- och tandborstar i plast

plast-6

Visst kan det tyckas som små mängder plast i disk- och tandborstar men det blir åtskilliga kilo på ett år.

Åtgärd: Köp diskborstar i trä, även tandborstar finns i bambu. Diskborstar av trä kan hålla upp till ett år om du sköter dem rätt.

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen