Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 6 maj 2017

5 miljövänliga sätt att bli av med spindlar hemma!

Egentligen är de både nyttiga och ofarliga, men många får panik när de ilar fram. Här är 5 skonsamma tips på hur du blir av med spindlar hemma!

Biologen Thomas Persson Vinnersten på Anticimex får många frågor från spindelrädda människor som till varje pris vill få ut de åttabenta krypen ur sina bostäder.

Spindlar är nyttodjur i det fördolda

– Det är synd egentligen för spindlar är verkliga nyttodjur. De verkar i det fördolda och äter upp andra insekter och kryp som vi kanske inte vill ha inomhus, som silverfisk och myror, säger han.

Hannarna letar honor

På sensommaren och hösten blir spindlarna mer synliga. Det är hannarna som försöker hitta en lämplig hona och kan under jakten ramla ned på ställen där de inte kan ta sig upp igen, som i handfat och badkar.

Spindelbett är ytterst sällsynta

– Är det en stor husspindel så kan vissa människor blir väldigt rädda. Men de är helt ofarliga, det händer ytterst sällan att de bits. Och skulle det ske är går bettet sällan ens genom huden, säger Thomas Persson Vinnersten.

Starkt doftande, eteriska oljor av rosmarin till exempel är ett "vapen" mot spindlar.
Starkt doftande, eteriska oljor av rosmarin till exempel är ett ”vapen” mot spindlar.

5 miljövänliga tips för att slippa spindlar hemma

1. Täta springor och hål

Spindlar kan komma fram genom springor i trösklar, golvlister och även fönster. Stoppas om du tätar ordentligt.

2. Skapa en spindelovänlig miljö

Spindlar trivs där det är lite fuktigt, i källare och badrum.Och där deras bytesdjur trivs, bland damm och matrester. Håll rent och torrt så minskar både spindlar och andra kryp som silverfisk och myror.

3. Släck utebelysningen nära huset

När insekter dras till nattlampor så lockas även spindlar dit, och kan i vissa fall komma in via öppna fönster.

4.Trimma vegetationen intill huset

Bor du i hus eller villa så är det bra att röja bort växtligheten intill husgrunden, för där trivs både insekter och spindlar.

5. Skrämmande dofter

Spindlar och deras bytesdjur gillar inte starka dofter som eteriska oljor, som till exempel rosmarin. Genom att lägga strängar av olja eller även såpa längs golvlister kan krypen bli bortskrämda.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen