Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 31 januari 2017

5 steg till en stinkfri tvättmaskin: Lands reporter hittade dunderkuren

Har du prövat allt mot stanken? Ättika? Vinäger? Heta tvättar? Ge inte upp. Land har testat sig fram och hittat en metod som verkligen fungerar.

Bild 1/4 FOTO: Istock
Bild 2/4
Bild 3/4
Bild 4/4

Försöksobjektet är en gammal, toppmatad trotjänare. Av hänsyn till ålder samt lång och trogen tjänst väljer vi att maskera identiteten. Vi kan kalla henne Stinkan.

Gammal tvättmaskin.
Trogen men hårt drabbad av dålig andedräkt.

Det man kan konstatera är dock att den är mer än 10 är och har haft en fruktansvärd andedräkt de senaste 3 åren. Den är flitigt använd till allt från betongfrasiga jobbarbyxor och fet fårull till babykläder och spetsdukar. Locket är lätt rostskadat.

Tvätt måste ofta ryckas ut direkt efter sista cylindersnurr för att inte ta åt sig av lukten. Stanken har tidvis varit så illa att maskinen löpt risken att hamna på tippen, trots att ägarna försökt med alla huskurer som tänkas kan. Ättika, heta tvättar, vinäger, bakpulver. Inget har hjälpt.

Till slut upptäcktes en avstinkarprocedur som fungerar. Den är ett hopkok av flera tips vi hittat på internet. Fungerar den på den här maskinen fungerar den på allt.

Var så god! Här får du receptet.

1. Torka ur tvättmedelsfacket

Det låter lätt men hejda dig lite. Det duger oftast inte att bara torka ur. De flesta maskiner har skrymslen innanför som du inte kommer åt utan att plocka ur och plocka isär. Läs instruktionsboken (som du säkert slängt för evigheter sedan). Googla på maskinens beteckning så hittar du den.

Torka också ur insidan av luckan, det är särskilt viktigt om maskinen är toppmatad. Eftersom tvättvattnet inte når upp i locket kan det ligga svartmögel i hörnen.

2. Bli av med kalkbeläggningar

Häll cirka 5 liter hett vatten i trumman, tillsätt ett halvt kuvert askorbinsyra och ett halvt kuvert citronsyra. Kör maskinen på längsta programmet och så varmt maskinen tål. Mata på med en extra sköljning.

3. Torka ur inuti och ”diska”

Diskmaskinstabletter
Foto: Istock

Syrorna har mjukat upp kalkbeläggningarna så att du kan torka rent gummit innanför luckan. Häll i hett vatten igen, lägg i 5 maskindisktabletter och kör en likadan lång, het tvätt med extra skölj.

4. Töm filtret och kör en repris

Fram med instruktionsboken för nu ska filtret loss. Ta ur ludd, småmynt och annat som fastnat och torka rent. Sätt tillbaka och kör en vända till med hett vatten, 5 disktabletter samt het lång tvätt med extra skölj.

5. Avsluta med ättika

Nu borde maskinen lukta gott men en gnutta diskmaskinsdoft kan hänga kvar. Häll en skvätt ättikssprit i sköljmedelsfacket och kör en sköljning till.

Har du några egna tips? Tipsa gärna!

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen