Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 29 oktober 2018

5 vanligaste klagomålen på grannen – så säger lagen

Det finns mycket man kan irritera sig på hos grannen. Villaägarnas jurist Terese Wallinder listar fem vanliga trätoämnen och reder ut vad lagen säger.

 Det finns många saker att irritera sig på hos sin granne. Här reder vi ut vad lagen säger om olika klagomål.
Det finns många saker att irritera sig på hos sin granne. Här reder vi ut vad lagen säger om olika klagomål. FOTO: Istock

Terese Wallinder arbetar som jurist på Villaägarnas Riksförbund. Växtlighet, oljud eller lösa katter är vanliga trätoämnen grannar emellan.

Men det kan också handla om att av långsint anledning göra livet surt för sina grannar genom att ta sin högljudda åkergräsklippare till brevlådan för att hämta morgontidningen. Då kan den rättsliga domen bli ofredande.

– Det bästa är att prata med varandra, föra en ömsesidig dialog och att ta skälig hänsyn till andra. Fundera även över dina egna handlingar, säger Terese Wallinder.

 Terese Wallinder, jurist på Villaägarnas Riksförbund.
Terese Wallinder, jurist på Villaägarnas Riksförbund. FOTO: Pressbild

Läs också: I fejd med försvaret – då grävde han bort hela vägen

Här är fem vanliga konflikter och vad som gäller enligt lag:

1. Oönskad växtlighet

Om din granne har en gren som hänger över din häck, en rot som växt in på din tomt eller en häck som skymmer din utfart har du rätt att ta bort eller beskära dessa om det medför en olägenhet för dig.

Men din granne måste själv få tillfälle att utföra åtgärden om det kan medföra skada av betydelse för denne. Om grannen vägrar får du ordna saken på egen bekostnad.

Skuggar grannens växtlighet din uteplats i oacceptabel grad och det innebär betydande olägenhet samtidigt som grannen vägrar åtgärda problemet kan du behöva ta hjälp. Byggnadsnämnden gör en bedömning och kan förelägga grannen att åtgärda saken.

Om ditt träd faller och skadar din grannes egendom kan du bli skadeståndsskyldig. Hör efter vad ditt försäkringsbolag har för regler.

2. Lösspringande katter

När det gäller katter ska de hållas under tillsyn så att de inte orsakar skada eller avsevärd olägenhet. Eftersom det strider mot kattens natur att hållas instängd eller kopplad går det inte kräva det.

Grannskapet får alltså tåla att en granne har utekatter och själv skydda sina tomter. Vissa kommuner kan ha lokala ordningsföreskrifter.

Läs också: Experten: Så undviker du bråk med grannen

3. Störande ljud

Enligt lagen måste man ta skälig hänsyn till sina grannar. Man måste även avväga balansen mellan att inte störa sina grannar och att man själv får stå ut med ett visst oljud.

Hamnar man i en konflikt kan Miljö- och hälsoskyddsnämnden förelägga den som stör att till exempel upphöra med det som orsakar störningarna eller att begränsa det till vissa tider.

4. Bristande snöröjning

Det finns ingen regel som hindrar att man lägger snö nära grannens tomt, däremot får man inte skotta över på grannfastigheten. Om man gör det och staket eller buskar blir skadade kan man bli skadeståndsskyldig.

När det gäller snöröjning av vägar är det ofta kommunen som ansvarar för plogning och bortforsling av snövallar. Om vägen ingår i en gemensamhetsanläggning och ni inte är överens kan Lantmäteriet avgöra frågan.

Du som fastighetsägare har skyldighet att sätta upp skydd mot fallande is och snö ovanför entréer om det finns särskild risk för personskador som följd av ras.

Läs också: Så håller ni sams på 25 kvadratmeter

5. Stökig tomt

När det gäller ovårdade tomter i bebyggt område är man skyldig att hålla sina byggnaders yttre i vårdat skick.

Dessutom är man skyldig att även vårda sin tomt oavsett om den är bebyggd eller inte. Det kan exempelvis innebära att växtligheten måste hållas efter och att tomten inte får bestå av ett skrotupplag och gamla bilar. Här avgör byggnadsnämnden.

Källa: Terese Wallinder, jurist Villaägarnas Riksförbund

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen