Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 24 maj 2017

6 toppentips vi lärt oss av Mandelmanns!

Det är tomt i rutan utan våra favoritlantisar. Men lugn, bara lugn en ny säsong av Familjen Mandelmanns är på väg och till dess kan du njuta av några av deras underbara tips här!

De tog svenskarna med storm med nästan en miljon tittare av varje avsnitt. På kort tid blev de allas våra favoritlantisar och vi tog dem till våra hjärtan – vi pratar så klart om familjen Mandelmann.

Nu behöver du inte misströsta att programsäsongen är över för denna gång för nästa år kommer de på nytt. Och till dess kan vi gotta oss i alla de kul och bra tips fått från dem – Här är några av våra favoriter!

1. Odla potatis i sand och gräsklipp

FOTO: Tv4

Sand är luftigt, ogräsfritt och värms snabbt upp, därför är den perfekt att odla potatis i. Gräsklipp ovanpå gör att sanden inte blir för torr utan att fukten hålls kvar längre. Påta ner potatisen i sanden och täck med gräsklipp så kommer potatisen att få en varm och lagom fuktig omgivning. Knepet funkar även för andra rotgrönsaker som morötter, rödbetor och rovor.

2. Satsa på höns ­

FOTO: Stefan Lindblom

Höns är det perfekta djuret för den som är lite ovan men som vill starta ett eget självhushåll. De behöver lite plats och de ger bra med gödsel att använda till landen.

3. Koka egen förkylningsmedicin

FOTO: All over pres

När näsan börjar rinna och huvudet känns tungt kan det vara läge att blanda ihop Marie Mandelmanns dunderkur mot förkylning. Mortla timjan och Salvia och lägg i en flaska. Mortla sen solhatt eller eschinacea och lägg i flaskan. Sen fyller du flaskan med sprit och sim sala bim ligger förkylningen risigt till.

4. Laga mat efter säsong

FOTO: Istock.

härliga som att gå ut i sitt egna trädgårdsland och nypa en färsk morot eller en sockerärta. Tänk på att ta vara på de råvaror som finns just nu i ditt trädgårdsland. Planera och pröva dig fram till recept som passar just till din trädgård.

5. Så tar du egna tomatfrön

FOTO: Impecta

Pressa tomaterna i en sil så att fröerna kommer ut och fruktköttet rensas bort. Häll fröna i en glasburk och fyll på med lite vatten. Sätt lock på lock och låt burken stå på en varm och ljus plats i ungefär 1-2 veckor. Rör om i burkarna varje dag. Dyker det upp lite mögel är det dock ingen fara. När de 1-2 veckorna gått sorterar du bort eventuella skräpfrön som flytit upp. Resten av fröerna sköljer du i ljummet vatten så att de blir rena, till exempel i en sil. Torka fröerna på papper i några dagar och lägg dem sedan i en papperspåse tills du använder dem.

6. Så gör du din egna halloumi

FOTO: Stefan Lindblom

Med mjölken från sina egna fjällkor gör Mandelmanns sin egna fjälloumi. Men vill man göra sin egna halloumi egen går det lika bra med vanlig mjölk från vanliga kor. Förutom mjölk behövs fil, yoghurt, löpe och salt. Perfekt ersättare till kött och supergod på sommarens grill!

Hela receptet hittar du här!

Läs också: Mandelmanns-effekten: Allt fler vill leva på landet!

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen