Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 17 januari 2017

7 fel du (troligtvis) gör när du städar – och hur du undviker dem

Städar du med svett, svordomar och blåslagna knogar? Kanske är det metoden som brister. Här är 7 vanliga städfel som kan ställa till det. Och hur du ska göra istället.

1. Fel: Först fisk, sedan fågel

Boy in living room hoovering under carpet

Tar dammet aldrig slut? Kanske det är ordningen på jobbet som är fel. Om du börjar med att dammsuga golvet och sedan nyper bort torra blad i blomkrukorna så är det första snart ogjort.

Rätt: En bra tumregel är att alltid gå uppifrån och ner. Borsta ner spindelväven i taket och harva dig nedåt. Först fågel, sedan fisk.

2. Fel: Dammjakt med blöt trasa

business people with picky concept. businessman cleaning the des

Trasan sveper över toalettstolens utsida och hur man än gör slutar det med en seg dammrand någonstans. Blöta hårstrån slingrar över porslinet.

Rätt: Hemligheten är att alltid städa torrt först. Damma av med torr trasa, sopa och dammsug först. När du går på med blöta trasor är dammet borta och vattnet kan ta tag i fläckarna i stället.

3. Fel: Skrubba, skrubba, skrubba

Woman doing housework

Våld är inte alltid lösningen.

Rätt: Använd vatten och ånga i stället. Ett bra knep är till exempel att gå runt och spreja lite vatten på fläckarna på golvet, vänta en stund och sedan torka med fuktig flatmopp. När vattnet mjukat upp det som fastnat försvinner det utan gnugg.

Ångan tar du hjälp av så här: Mikra en skål vatten med citron så att det kokar. Smutsen blir lätt att torka av efteråt. Duscha varmt först, städa badrummet sedan. Ångan gör underverk mot kalksolk och tvålrester.

4. Fel: Fräta, stinka och bränna

Young man holding cleaning liquid bottle and cloth

Om våld är onödigt är kemisk krigföring ännu värre. Klorin är till exempel aldrig nödvändigt, inte ens mot mögel.

Rätt: Torka med outspädd ättika i stället, låt verka och torka rent. Att hälla lut i avloppet är också rena döden. Det kan förstöra rören.

Toaletten behöver inte rengöras med något starkare än ättika. Häll i en deciliter ättika i toan och låt verka över natten. Tada! Rena underverket!

Glöm inte heller att såpa är starkare än man tror. Var försiktig med såpa på målade ytor, den kan ta udden av glansen.

5. Fel: Gör rent där som syns

businessman with a spray, cleaning, man in white shirt with funny expressions

Ditt hem är större än du tror. Det fortsätter till exempel in i väggarna i ventiler och imkanaler.

Rätt: Ta för vana att dammsuga i rören bakom badrumsfläkten och i ventiler någon gång per år. Damm och skräp kan till exempel dra åt sig fukt och börja mögla. Har du riktigt otur kan en rejäl dammfilt i röret bakom badrumsfläkten bli som en veke som drar ner fukt så att det droppar in genom fläkten.

6. Fel: Bädda sängen

Unmade bed

Stackars alla som stolt förevisar konsten att bädda sängen så att man kan studsa en peng på överkastet. Att bädda sängen är nämligen så 90-tal, helt ute.

Om täcket dras på direkt när du gått upp behålls fukten där under så att kvalstren får en perfekt barnkammare.

Rätt: Vik undan täcket och de torkar ihjäl och dör.

7. Fel: Frisk luft? Nä fy!

Health and Medicine

Rätt: Upp med fönstren och låt hela världen se din bäddmadrass. Att avsluta städningen med ett rejält korsdrag är ett genidrag. Hela huset luktar gott, helt parfymfritt.

Ta också ut mattor, täcken och bäddmadrasser, skaka och vädra. Det finns ingen logik i att byta ett helt okej rent påslakan mot ett nytvättat och sedan dra det över ett täcke som är fullt med damm.

Foto: TT & IBL

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen