Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 4 oktober 2017

7 tåliga krukväxter som frodas i höstmörkret

Den vintertid som nu kommer är en prövning för krukväxterna. Men det finns överlevare som frodas även i novembermörkret. Här får du sju gröna tips.

1. Svärmorstunga

Svärmorstunga är nytrendigt retro. Den är både elegant och skulptural och omöjlig att ta kål på. Det värsta du kan göra är att vattna den för mycket och låta den stå för svalt.

Torr, varm inomhusluft är idealiskt precis som en rejäl uttorkning mellan vattningarna. Vattna helst på fatet, aldrig direkt i rosetten för då riskerar du att den ruttnar.

Läs också: Så driver du amaryllis från egen lök

2. Paradisträd

FOTO: lillisphotography

Paradisträdet är mycket tåligt. Det klarar temperaturer från 30 grader ned till noll. Det vill stå ljust eller halvskuggigt. Gödsla sparsamt och endast under växtsäsongen.

Även sparsam vattning, tål att torka ut mellan vattningarna.

3. Garderobsblomma

Garderobsblomman ser med sina glänsande blad nästan ut som den är gjord av plast. Och som namnet antyder klarar den sig i så svagt ljus att den nästan överlever instängd i garderoben. Men så illa bör man inte behandla den. Däremot klarar den torka och svagt ljus mycket bra. Du kan resa bort ett par veckor utan att oroa dig för vattningen.

Läs också: Palettblad – trendiga krukväxten som aldrig blir tråkig

4. Fredskalla

FOTO: GavinD

Fredskalla är en blomma som överlever sämsta tänkbara behandling. Den är också kaféblomman som ofta fanns på mörka och rökiga små kaféer förr i tiden. Det finns flera i släktet som klarar av att stå mörkt, till exempel silverkalla.

5. Benjaminfikus

Benjaminfikusen får du inte glömma att vattna under vintern. I övrigt ställer den inga stora krav. Men ställ den helst så nära ljuset som möjligt och sänk gärna temperaturen i rummet några grader. Blir det för torrt fäller den bladen. Håll därför jämn fuktighet i jorden och plantera gärna i lerjordsbaserad krukväxtjord. Vattna med ljummet vatten som mest en gång i veckan under vintern. Den uppskattar en dusch då och då.

6. Ampellilja

En grön och frodig växt som trivs i stort sett var som helst och är näst intill omöjlig att ha ihjäl. Dessutom är det en växt som också allergikern kan ha glädje av då den vanligtvis inte orsakar några besvär hos allergiker. Rumstemperatur året om är bästa temperaturen för ampelliljan.

7. Gullranka

FOTO: Jobrestful

Gullrankan är bra för hälsan. Den minskar halten av kemiska gaser i inomhusluften. Dessutom är den lättskött, snabbväxande och angrips sällan av skadedjur. Placera den halvskuggat. Bäst trivs växten i rumstemperatur året om, eventuellt något svalare på vintern, men aldrig under 16 grader.

Läs också: 7 växter som rensar ditt hem från kemikalier

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen