Adventsfint i Li och Antons Norrbottensgård från 1700-talet
Li föll direkt för Norrbottensgården från 1758 i Vitå. Men sambon Anton, borr- och sprängentreprenör, var tveksam. Jämthundarna Dex och Polly fick honom att ändra sig.
Den första snön har just fallit och Norrbottensgården uppe på kullen omgiven av snötäcka ängar ser ut som ett julkort.
På bron står lyktor med levande ljus omgivna av granris och på den ockrafärgade originaldörren hänger en hemmagjord krans. Vi stiger in i en hall med pärlspont och vitmålade timmerväggar.
Julstämning i Norrbottensgården i Vitå
Till vänster ligger det stora köket. I den öppna spisen sprakar en välkomnande brasa och Li Thurfjell har dekorerat spisen med torkade apelsiner, granris och julgranspumlor.
– Apelsiner är mitt favoritpynt till jul. Jag dekorerar dem med nejlikor och röda band också, säger Li.
Hon har en skönhetssalong i Luleå och är där fyra dagar i vecka.
Känner sig hemma här
Sambon Anton Johansson är Sveriges yngste borr- och sprängentreprenör och reser land och rike runt och borrar och spränger.
– För mig spelar det ingen roll egentligen var jag bor eftersom jag alltid sover borta när jag jobbar. Men jag är uppväxt i grannbyn Jämtön och har min morbror en mil bort i Hovlös, så jag känner mig väldigt hemma här, säger han.
Anton började arbeta redan som 13-åring i sin morbrors skogsföretag, och sov i skogskojor bland annat. Efter att han gått bygg- och anläggning på gymnasiet arbetade han i gruvindustrin i Svappavaara.
Sedan blev han lärling på ett stort bergföretag och för två år sedan startade han eget, bara 21 år gammal, och har investerat i två borriggar och har mer jobb än han hinner med.
Uppskattar lugnet på landet
Både han och Li gillar friheten med att driva egna företag, men vet att det är lätt att bli uppslukad av jobbet.
Därför uppskattar de lugnet hemma.
– Tidigare bodde vi i lägenhet i Luleå och det trivdes vi inte alls med. Anton är ju uppväxt i en by och jag har haft häst i 15 år och alltid drömt om att en dag kunna flytta ut på landet, säger hon.
– När vi hittade det här huset på Blocket var jag överlycklig. Jag gick omkring i ett lyckorus när vi kom hit första gången, fortsätter hon
Bevarad gård från 1700-talet
Det är lätt att förstå varför hon blev förälskad i gården som är ovanligt bevarad. I det stora bondköket finns både den öppna spisen och järnspisen kvar.
Tapeten påminner om blomstermålningarna som prydde timmerväggarna på 1800-talet och fönsterkarmarna är målade i gråblått. Golvet består av breda golvplankor.
Lantlig gammaldags atmosfär
Den förrförre ägaren var mycket intresserad av historia och hade till och med ett kopparbadkar nere i matkällaren.
– Men så tidstypiskt lever inte vi. Jag älskar den gamla atmosfären i huset och att det inte är sönderrenoverat, men jag vill ändå leva på 2000-talet med värme, varmvatten, dusch och tvättmaskin, säger Li.
Därför är hon glad över att de förra ägarna omvandlade pigkammaren till ett modernt badrum med tvättmaskin och torkskåp. Många av möblerna i huset kommer från auktioner, antikvariat eller är arvegods. I köket står en rustik kökssoffa från hennes pappas släkt och sex gamla stolar.
Specialbyggt matbord
Bordet är däremot specialbeställt från ett smidesföretag.
– Vi har designat det själva, säger hon.
Men det gäller att se upp var man sätter sig, det kan hända att någon av de fyra katterna sover på en skön stolsdyna under bordet, eller att de franska bulldogarna Lily och Alba har lagt beslag på kökssoffan.
Inredning av auktionsfynd och arvegods
Annars har de sina egna sängar och puffar i den gigantiska salen i andra änden av huset. Här inne kommer ljuset in från fyra stora fönster som nu pryds av rosa adventsstjärnor.
– Jag gillar att blanda sekelskiftsmöbler med vitrinskåp från 1940-talet och soffbord i teak från 1950-talet. Inte bara ha riktigt gamla möbler även om jag älskar moraklockan som vi ärvde från förra ägaren, säger Li.
Hon blandar gärna upp med moderna saker som den bubbligt rosa hushållsassistenten på köksön i köket.
Konstnärligt påbrå
Intresset för att fynda på antikvariat och auktioner delar hon med sin mamma konstnären Inger Thurfjell och på väggen i salen hänger också en målning som hennes mamma har gjort.
– Hon tycker att det är så roligt att vi bor i ett sådant här hus och har bidragit med många möbler som till exempel 1960-tals stolarna i teak med gult galontyg på, långt ifrån allmogestilen, men jag gillar det.
Läs också: Fler julhem från Land
Älskar de naturnära livet på landet
För Anton tog det längre tid att vänja sig vid att bo i ett 260 år gammalt hus. Han hade föredragit ett med lättskött hus med moderniteter som golvvärme.
Men nu har han vant sig och det bästa av allt är att jämthundarna Dex och Polly ingick i köpet.
– De är mina ögonstenar, jag jagar både älg och björn med dem. De är fantastiskt fina, säger han.
Klockan är tre på eftermiddagen och det har börjat skymma utomhus. Anton kör fram Lis skoter så hon får ta en premiärtur på ängarna.
– Vi trivs verkligen med att bara kunna åka rätt ut i naturen, säger Li.
Lis och Antons 5 råd till dig som köper en gammal gård
1. Läs på
Skaffa dig kunskap om byggnadsvård. Det finns hur mycket information som helst på sociala medier och youtube om du inte vill gå en kurs.
2. Ta det lugnt
Gör inget förhastat utan tänk efter hur du vill ha det.
3. Använd rätt material
Vi målar till exempel bara med linoljefärg eftersom förra ägaren har gjort det.
4. Var realistisk
Behåll historiska detaljer som dubbelglasfönster från 1800-talet och gamla spegeldörrar, men se till att hemmet fungerar med uppvärmning, diskmaskin och tvättmaskin.
5. Våga blanda när du inreder
All inredning måste inte vara från tiden då huset byggdes. Blanda stilar från andra tidsåldrar, även moderna saker. Som vår rosa hushållsassistent mitt bland det gamla.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.