Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 29 maj 2016

Andreas renoverade gården med återbrukat material

Köksfläkten har varit en plåtvagn för sjukhusmat och toadörren kommer från ett gammalt kylrum. När Andreas Johansson byggde sitt drömhus i Mjöfjärden använda han bara återvunnet material.

Bild 1/3 FOTO: Tomas Bergman
Bild 2/3
Bild 3/3

Gungstolar i glada färger, trasmattor på golven och Pippis pappa som bjuder på kokkaffe ur en röd panna. Det känns som att kliva rätt in i villa Villekulla när man hälsar på hos Andreas Johansson. Och det var just så han själv föreställde sig sitt liv när gjorde FN-tjänst i Bosnien.

Läs också: Så halverade de matkontot – 17 miljövänliga tips

Han körde lastbil och satt ofta och drömde om en egen gård på landet.

– Framtidsdrömmen var min mentala nödutgång och när jag fick chansen att ta över brorsans stugbygge som gått i stå visste jag exakt hur jag ville bygga.

Ledorden var: återvinning och självhushållning. Eftersom renoveringen utgick ifrån att ta så lite lån som möjligt är huset helt uppbyggt av andrahandsmateriel. Men kallar du Andreas skrotsamlare blir han kränkt.

– De gamla grejerna kan se skabbiga ut, men de har en grundkvalité.

Han är en talangfull sakletare och varje detalj har sin egen historia. Plåtdörren som leder in till toan har suttit i ett kylrum, köksfläkten har Andreas byggt av lika delar bastulav från brandstationen och en gammal plåtvagn för sjukhusmat.

Land.se skriver om renovering av Framtidsgården.
Andreas Johanssons hus Framtidsgården i Mjöfjärden i Norrbotten är renoverat med hjälp av återvunnet material.

Läs också: De renoverade den förfallna 1800-talsgården med ekologiskt material

Spiraltrappan köpte han billigt på en återvinningsstation, dörrar har tidigare suttit i en prostgård, elementen kommer från Odd Fellowhuset. Det enorma orangeriet består av gamla fönster från stadshuset, och så där fortsätter det …

Land.se skriver om Framtidsgården.
Spiraltrappan kommer från en återvinningsstation.

Även Elin, kusindottern som bor hos Andreas, brinner för återbruk och är en händig tjej. Under vintern snickrar och lagar duon grejer. Sommartid ägnar de sig åt att odla potatis, majs, rödbetor och andra grödor. I orangeriet har de drivit upp mängder av plantor från frön. Här finns allt ifrån plommonträd till kryddväxter och vinrankor.

Läs också: Renoveringen blev en resa tillbaka i tiden

Till de hemmaodlade grönsakerna serveras fisk från fjärden som glittrar utanför fönstret, eller älgkött. Båda jagar och drar in kött för hela året. Dessutom finns såväl hönor som gäss, kalkoner och ankor på gården.

Land skriver om Framtidsgården.
Trivsamt kök fixat av gamla återvunna grejer.

– Det känns tryggt att veta att vi har ”katastrofberedskap”, vi är självförsörjande med både värme och föda, säger Andreas och berättar om tidigare vintrars långa strömavbrott då vedpannan i köket spelat huvudrollen:

– Vi lagade mat och bakade som aldrig förr, järnspisen värmde upp hela huset och vi hade det hur mysigt som helst.

Land.se skriver om framtidsgården.
Elin och Andreas lever för återvinning och självhushållning.

Lika mycket som Andreas och Elin brinner för en hållbar livsstil, lika gärna vill de dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter. Därför har de dragit igång en ny tradition under en sommarhelg varje år med ”Bruka-dagar” på gården. Hit kan besökare komma för att ta del av, eller dela med sig av, kunskaper i allt ifrån växtfärgning till hur man tar tillvara gårdsdjur och smider järn till praktiska råd om hur ett småskaligt jordbruk kan skötas.

– Gamla traditioner och kunskap faller i glömska. Det kan vi inte acceptera, därför är alla välkomna att delta hos oss, säger Andreas

Här är Framtidsgårdens facebooksida

Land.se skriver om Framtidsgården.
Elin är Andreas kusindotter som också bor och jobbar med återbruk och självhushållning på Framtidsgården.

Läs också: Kolla in 5 smarta hemmabyggen – galet klurigt!

Andreas och Elins 5 tips för ekologisk och ekonomiskt byggande:

 1. Bygg med återanvänt material, ta rätt på det dina vänner river ut när de bygger om kök och byter golv.
 2. Isolera ditt hus ordentligt! Andreas har satsat på 30 centimeters isolering i ytterväggar och 70 centimeter i taket.
 3. Scanna regelbundet av traktens återvinningscentraler, bli kompis med dem som jobbar där. De kan ge dig ovärderliga tips!
 4. När du ska måla, kolla med målerifirmorna som brukar ha massor av ”överfärg” som de måste betala dyrt för att bli av med. Jag hämtar pallvis med gratisfärg mot en påse bullar.
 5. Be att få kika in i gamla lador hos folk i byarna. Där kan finnas massor med bortglömda skatter som ingen annan – än du – vill ha!
 6. Läs mer om

  Populära ämnen på Land.se

  Gör som 60 000 andra!

  Missa inte Lands nyhetsbrev

  Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

  Läs artiklar i säsong

  Till toppen