Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 22 februari 2021

Anna-Mi och Rickard byggde drömhuset i norrbottniska Jämtön

Jämtön

Här vid ett underbart sjöläge intill Kvarnträsket i Jämtön har Rickard och Anna-Mi skapat sitt drömboende.

Men vägen dit kantades av brutna lånelöften, en dramatisk tvillinggraviditet och en ryggskada. Utan stödet från byborna hade det aldrig gått.

 Rickard Johansson och Anna-Mi Svedjekrans hittade sin drömplats vid den lilla sjön Kvarnträsket, för sig och sina tvillingpojkar Leon och Kion två och ett halvt år gamla.
Rickard Johansson och Anna-Mi Svedjekrans hittade sin drömplats vid den lilla sjön Kvarnträsket, för sig och sina tvillingpojkar Leon och Kion två och ett halvt år gamla. FOTO: Joakim Nordlund

Rickard Johansson stoppar in lite ved i den stora täljstenskaminen. De två och ett halvt år gamla tvillingpojkarna Kion och Leon kikar fram i dörren efter sin förmiddagsvila.

Snart sprider elden ett trivsamt sken i det stora vardagsrummet.

Mellan träden kan man blicka ut över Kvarnträskets snötäckta is.

Det är här, utanför byn Jämtön, i Luleå kommun i Norrbotten, som Rickard Johansson och Anna-Mi Svedjekrans har skapat sig ett hem för sig och sina två pojkar.

– I dag gör det inte så mycket att det är kallt. Det här huset är varmt och skönt. Förra natten hade vi minus trettio grader ute och det märktes inte av här inne, berättar Anna-Mi och ler.

Dragigt i början

 Den stora täljstenskaminen värmer skönt under den kalla vintern. Gallret skyddar barnen från att bränna sig.
Den stora täljstenskaminen värmer skönt under den kalla vintern. Gallret skyddar barnen från att bränna sig. FOTO: Joakim Nordlund

Situationen innan de kunde flytta in i det nya huset var en helt annan. När de köpte tomten och flyttade dit fanns bara en mindre, oisolerad sommarstuga där de bodde i tre år.

– Vi fick lägga fyra lager med trasmattor på golvet och liggunderlag runt stugan för att slippa blåsten mellan golvbrädorna. Tack vare att vi hade fullt med element och en gudomligt överdimensionerad luftvärmepump så klarade vi även vintrarna här, berättar Rickard med skratt i rösten.

Läs också: Fredrik och Hanna rustade ”Glashuset” i jämtländska Ede

Helt omodernt i början

 Anna-Mi, Rickard och sönerna Kion och Leon stortrivs i sitt nybyggda hus som de lyckades få klart trots sjukdom och olycksfall.
Anna-Mi, Rickard och sönerna Kion och Leon stortrivs i sitt nybyggda hus som de lyckades få klart trots sjukdom och olycksfall. FOTO: Joakim Nordlund

Något rinnande vatten fanns inte heller vilket, de fick klara sig utan tvättmaskin, dusch och vanlig toalett. Istället hade de en förbränningstoalett som inte fungerade helt tillfredställande.

De tvekade ändå aldrig att inleda det stora arbetet med att bygga sitt hem. Gläntan vid den lilla sjön beskriver de som sin plats på jorden.

– Vi hade letat aktivt i flera år efter en vacker avskild plats, men inte riktigt hittat det vi sökte. När vi kom hit kändes det helt rätt, en skön känsla, säger han.

Snälla bybor i Jämtön ställde också upp helhjärtat för det unga paret.

 Praktiskt med den rymliga och moderna tvättstugan i det nybyggda huset.
Praktiskt med den rymliga och moderna tvättstugan i det nybyggda huset. FOTO: Joakim Nordlund

Bland annat fick de åka hem till en kompis till Rickard för att duscha och tvätta kläder.

– Han sa att vi också kunde få bo där om det krisade eftersom han inte var i huset så ofta men vi valde att ändå bo i stugan. Det är många som har hjälpt oss på tusen olika sätt. Utan de här människorna som har ställt upp vette tusan om vi hade orkat, säger han.

– Ingen av oss kommer ju från den här platsen. Ändå har de ställt upp på ett sätt som gör en alldeles varm inombords, inflikar Anna-Mi.

Har fått mycket hjälp

 Fortfarande finns en hel kvar att göra på huset.
Fortfarande finns en hel kvar att göra på huset. FOTO: Joakim Nordlund

Arbetet med att bygga det nya huset inleddes i början av sommaren 2019. Ett år senare var deras hem klart för slutbesiktning, något som låter nästan övermäktigt.

Med hjälp från hantverkskunniga släktingar och vänner har de byggt allt för egen hand.

Och det är inget litet projekt: De har dragit in vatten, avlopp, el, anlagt en väg och gårdsplan samt gjort husgrunden. Sedan själva huset på toppen av allt detta.

– Man har fått fantastiskt fin hjälp och sedan läst, lyssnat och lärt sig. Jag hade knappt dragit in en skruv när vi började, säger han.

En hel del jobb kvar

 Vardagsrummet är stort och luftigt med rejäla fönster. Här finns plats för både familj och middagsgäster.
Vardagsrummet är stort och luftigt med rejäla fönster. Här finns plats för både familj och middagsgäster. FOTO: Joakim Nordlund

Särskilt tacksam är Rickard mot en elektriker med familj, som har hjälpt till ”med allt”.

– Vilka fina människor det finns, säger han med eftertryck.

Och arbetet är inte slut även om de kommit en bra bit på väg.

– Men en maskinhall vore inte helt fel. Det drömmer jag om nu, säger Rickard.

 Rickard har tvingats att sakta ned lite efter en ryggskada han ådrog sig på jobbet.
Rickard har tvingats att sakta ned lite efter en ryggskada han ådrog sig på jobbet. FOTO: Joakim Nordlund

Men han har fått lära sig att sakta ner lite. Han skadade ryggen i höstas i en arbetsplatsolycka, då hans hjullastare fattade eld och han fick kasta sig ned från traktorn.

– Nu är det konstaterat att jag fått ett diskbråck i ländryggen i samband med fallet. I morse fick Anna-Mi bogsera mig upp ur sängen, säger han med ett skevt leende.

Tuff graviditet

 Efterlängtade. Anna-Mi hade en svår graviditet och paret gläds nu år sina friska, starka tvillingsöner.
Efterlängtade. Anna-Mi hade en svår graviditet och paret gläds nu år sina friska, starka tvillingsöner. FOTO: Joakim Nordlund

Tillvaron har också varit en mycket tuff kamp i övrigt för familjen. Graviditeten med de två enäggstvillingarna blev en pärs.

Under den första halvan av graviditeten hängde tvillingarnas liv på en skör tråd. Det blev fyra resor per vecka in till sjukhuset i Sunderbyn som ligger drygt fem mil bort.

– Det fanns risk för tvillingtransfusions-syndrom. Den ene tvillingen tog mer näring ur moderkakan än den andre. Vi visste ju inte om pojkarna skulle överleva, berättar Rickard.

Läs också: Elin och Fredrik: Vi älskar att renovera vår 1800-tals gård!

 Så här igenväxt vare tomten där den ganska fallfärdiga stugan stod. Man kan bara skymta sjön Kvarnträsket.
Så här igenväxt vare tomten där den ganska fallfärdiga stugan stod. Man kan bara skymta sjön Kvarnträsket.

Sex veckor före planerad nedkomst drabbades hon av havandeskapsförgiftning och födseln sattes igång.

– Jag kunde föda som vanligt och ut kom de här två, säger Anna-Mi och ser stolt på sina friska, pigga söner.

Hon har även gjort musik och hon gick också långt när hon 2017 ställde upp i” Idol” på TV4. Dessutom skrivit en hyllning till landsbygden som heter ”Vi är landsbygden”.

 Sonen Leon i skottaratagen med sin miniversion av en snösläde.
Sonen Leon i skottaratagen med sin miniversion av en snösläde. FOTO: Joakim Nordlund

Den spelades när det kämpades för att rädda Vitåskolan och många andra små skolor i Luleå kommun som riskerar att stängas.

– När i valde den här platsen var ju närheten till dagis i Jämtön och skolan i Vitå viktiga faktorer. Jag engagerade mig då i skolkampen och sången blev mitt sätt att bidra, berättar hon.

Fick bygglov till slut

Det var mycket krångel innan själva byggandet tog vid. Dels hotade kommunen att dra in deras bygglov för att de inte ville riva den gamla stugan. Den ville Anna-Mi som är massageterapeut använda som mottagning.

När de till slut ändå fick bygglovet tillstötte nästa problem. Deras kontaktperson på banken gick i pension och lånelöftet drogs tillbaka. Orsaken var att den beräknade kostnaden för tvillingarna, 3 600 kronor vardera i månaden, plötsligt ansågs spräcka kalkylen.

Vill inreda övervåningen

Men efter tretton olika bankmöten löste sig allt ändå till det bästa.

– Vi till sist en helt fantastiskt fin bankkontakt. Där har det klickat och funkat sedan dag ett. Det är vi oändligt tacksamma för, säger Rickard.

När han visar den än så länge oinredda övervåningen i deras nya hus får han något drömskt i blicken

– Här ska vi ha en stor videoduk. På den ska man kunna se tv, film och också ha en skyttesimulator, säger Richard som är både EM- och VM-medaljör i sportskytte.

Har hittat sina drömplats

 Familjen Svedjekrans tycker att de har funnit sin drömplats på jorden, i norrbottniska Jämtön.
Familjen Svedjekrans tycker att de har funnit sin drömplats på jorden, i norrbottniska Jämtön. FOTO: Joakim Nordlund

Land tar farväl av familjen ute på gårdsplanen. Pojkarna har tjocka overaller och Anna-Mi har en vacker samiskt inspirerad sjal över axlarna och härliga lovikkavantar

– Det här är verkligen vår drömplats, säger hon och Rickard nickar instämmande.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen