Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 31 oktober 2016

Är du en hämndskottare? De här reglerna gäller för snöskottningen

Det hjälper inte att skälla på plogbilen, hämndskotta snö till granntomten eller slunga hej vilt. Här är reglerna som gäller när du ska ta hand om snön.

Bild 1/3
Bild 2/3
Bild 3/3

1. Stå ut med plogvallen

Kommunens plogbil har rätt att göra en vall mot en enskild väg och den som plogar en enskild väg har ingen skyldighet att hålla vallar borta från fastigheters infarter. Man får inte heller vräka ut vallen i vägbanan som hämnd. Det står i Trafikförordningen.

2. Kolla dina diken

Får du problem med smältvatten från snöhögar är det dikena som behöver bli bättre. Se över trummor och rensa diken från växtlighet en gång per år.

3. Din snö på din tomt

Grundregeln är att snö som faller på din tomt ska skottas in där. Om du lägger den någon annanstans får den inte ställa till det för någon annan. Se också till att skotta av tak så att inte snön rasar utanför tomten.

4. Rusta för plogbilen

En husägare får tåla att snö plogas in från vägbanan. Se till att växter står så långt in att de klarar det och att staketen håller. Man behöver däremot inte tåla att snöröjaren trycker in snö mot tomten så att något skadas. Då kan man kräva ersättning.

5. Slunga sansat

skotta5

Slungan går att ställa in så att snön hamnar på rätt ställe. Spruta inte in snön över någon annans tomt eller där den skapar problem.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen