Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 22 januari 2019

Åströmska gården till salu i Vindeln

Vill du bli ägare av ett västerbottniskt kulturarv? Nu finns den unika Åströmska gården till salu för knappt 2,5 miljoner kronor.

 Åströmska gården är något av ett landmärke i Vindeln.
Åströmska gården är något av ett landmärke i Vindeln. FOTO: Svensk fastighetsförmedling

Det sägs att när kung Karl XV åkte förbi Åströmska gården en gång på 1860-talet frågade han sitt ekipage vem som bodde där. ”Bonden Åström” blev svaret varpå kungen sade avmätt: ”Det är väl ändå ett för stort hus för en så liten fågel”.

Den anrika gården i Vindeln är nu till salu genom Svensk fastighetsförmedling för 2 495 000 kronor.

Läs också:

”Tjärdrottningen” tog över gården

 På gården finns även logen från 1844 och flygelbyggnaden från 1862. Båda har restaurerats med bidrag från Länsstyrelsen.
På gården finns även logen från 1844 och flygelbyggnaden från 1862. Båda har restaurerats med bidrag från Länsstyrelsen. FOTO: Svensk fastighetsförmedling

Bonden Anders Andersson började driva jordbruk och lanthandel på den vackra gården på 1840-talet. Hans son Anders Åström den yngre som var en företagsam man tog så småningom över gården och företaget.

Anders Åström drev en stor såg- och kvarnverksamhet i bygden samt ett internationellt företag för tjärexport. Åströms sonhustru Ingegerd Levander kallades för tjärdrottningen. Hon tog över gården då maken avled som ung på 1930-talet.

Ingegerd Levander drev vidare verksamheten fram till 1980-talet.

 Hyresintäkter vid full beläggning räknas till knappt en halv miljon kronor om året.
Hyresintäkter vid full beläggning räknas till knappt en halv miljon kronor om året. FOTO: Svensk fastighetsförmedling

Köparen blir hyresvärd

Gården är i dag ett lagskyddat byggnadsminne med kulturhistoriska värden. Den består av en huvudbyggnad och ett annex med totalt åtta hyresrätter.

Den som köper gården blir alltså även hyresvärd. Köparen av gården har möjlighet att själv flytta in i en 197 kvm stor lägenhet i markplan.

Fastighetsmäklaren skriver att lägenheterna har renoverats i omgångar och är av varierande skick. År 2014 genomfördes en fasadrenovering.

Källa:Svensk fastighetsförmedling, Byggnadsvård

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen