Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 12 april 2017

Avloppsexperten: Så håller du rören proppfria

Stort kalas, huset fullt och stopp i rören. I vissa hus är proppen en trist partytradition. Här är avloppsexpertens bästa råd som hjälper dig inför eventuella avloppsbekymmer.

Bild 1/2
Bild 2/2

Feststämning och massor av glada gäster. Sedan säger det stopp med propp i avloppet.

– Det finns nog inget som tar ner feststämningen som när man står med avloppsvatten till knäna, säger Johan Brännström, platschef för miljöteknikföretaget Swoosh i Skellefteå.

Swoosh är ett av de företag som dyker upp hemma hos dig med spolbil när stoppet är ett faktum och Johan ser stora familjehelger som en riskhögtid.

– De senaste åren har vi varit ute på många uppdrag, till och med varenda jul, berättar han.

Här är hans bästa råd för att du ska slippa ringa spolbil mitt i en storhelg.

Lyssna på avloppet

Diskbänk

Kluckar, suckar och dålig avrinning kan vara ett tecken på att proppen är på väg. Kanske kan du vinna på att ta hem en spolbil som rengör ordentligt innan alla gäster kommer.

Om stopp i rören är en återkommande storhelgstradition i ditt hus kan du välja en spolfirma som filmar i rören så att du får veta vad problemen beror på.

Lägg fett i soporna

Fett är en riktig avloppsbov. Det stelnar, härdar och kladdar igen. Lägg fett från matlagningen i sopkorgen, flytande fett kan samlas i en tom mjölkförpackning eller plastflaska innan det går samma väg.

Ett bra knep är att ha en gammal katalog under diskbänken. Riv blad för blad och torka av feta tallrikar med innan de åker i disken.

Slösa med varmt vatten

Vattenkran

Det varma vattnet löser fett som ändå slinker ner. Det är till exempel en bra idé att diska, torka ur diskhon och avsluta med att låta varmvattenkranen stå på en stund.

Köp mycket toapapper

Toapapper

Helgdag, affärerna är stängda och toapapperet slut. Om du då griper efter en rulle hushållspapper kan det vara början på en riktigt trist helgöverraskning.

Hushållspapper, servetter, tvättservetter och pappershanddukar är sega saker som kan proppa igen ordentligt.

Ställ upp snålspolningen

När fler använder avloppet krävs mer av hela systemet. Mer vatten är ingen garanti men det underlättar om man så långt som möjligt spolar igenom rören.

Bädda för semestern

Kitchen sink

Ska du åka bort? Spola igenom rören med vatten innan du åker. Det är ingen garanti för att inte skräp ligger kvar och torkar till en propp medan du är borta men det skadar i alla fall inte.

 

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen