Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 1 mars

På Bälinge gård ligger restaurangen mitt i lagården

Bälinge

Man blir ofta utstirrad på Bälinge gårds restaurang. Bara en plexiglasvägg skiljer dig från lagården och de nyfikna mjölkkorna. Lantbrukarna Britta-Karin och Thomas vill bjuda sina matgäster på en unik upplevelse.

 Britta-Karin Jakobsson och Thomas Holmbom på Bälinge gård i Luleå kommun.
Britta-Karin Jakobsson och Thomas Holmbom på Bälinge gård i Luleå kommun. FOTO: Susanne Lindholm

Det är en gnistrande kall vinterdag när vi kommer till Bondgården Bälinge som ligger vackert ovanför Luleälven.

Britta-Karin Jakobsson har bedrivit mjölkproduktion sedan år 2000, först med sin bror som tog över föräldrarnas hus på ett annat ställe i byn, och sedan med sin sambo Thomas Holmbom här på gården.

Mammas släktgård

 Det rejäla boningshuset på gården som är Britta-Karins släktgård,
Det rejäla boningshuset på gården som är Britta-Karins släktgård, FOTO: Susanne Lindholm

Totalt finns här 60 nötdjur, lappgetter, linderödssvin och en hel kör av får som bräker välkomnande.

Dessutom bor ett tiotal höns, en tupp, katterna Bob och Aska och hunden Oden på gården. Djuren går ute året om.

– Det här är min mammas släktgård och vi köpte den av hennes morbror, berättar Britta-Karin.

Läs också: Rina och Johan öppnade restaurang hemma i det gamla mejeriet!

Årets begivenheter

 Kossorna får gå ut från ladugården till hagen även på vintern.
Kossorna får gå ut från ladugården till hagen även på vintern. FOTO: Susanne Lindholm

Skylten ”Tomtens stuga” hänger kvar på en timring efter julmarknaden som de ordnade i julas.

En annan stor begivenhet är kosläppet, som ett vanligt år utan corona brukar locka 1500 besökare på nationaldagen den 6 juni, och sommarkollot som anordnas för barn under fyra veckor där de får lära sig självhushåll.

 Lappgeten är en lantras som tål snö och kyla.
Lappgeten är en lantras som tål snö och kyla. FOTO: Susanne Lindholm

Men Britta-Karin och Thomas har just rott i land det största projektet av dem alla: Att bygga en restaurang mitt i ladugården.

Det hela började för åtta år sedan när de skulle fira Thomas 40-årsdag.

– Vi funderade vilken europeisk storstad vi skulle besöka. Till sist sa Britta-Karin att det skulle bli en överraskning. Och vi åkte mycket riktigt mot flygplatsen i Luleå, men till min förvåning körde hon bara förbi den. I stället för en utlandsresa åkte vi på en roadtrip och upptäckte vårt eget län Norrbotten, berättar Thomas.

Blev inspirerade

 Lagården byggdes ut rejält för att rymma restaurangen.
Lagården byggdes ut rejält för att rymma restaurangen. FOTO: Susanne Lindholm

De besökte bland annat trädkojshotellet i Harads som lockar kändisar som Justin Bieber, lärde sig ysta ost från fjällkor hos holländaren Hans de Waard i Jokkmokk och fick en intensivkurs i bugg och övernattade i en bagarstuga utanför Sikfors.

– Det blev en hel vecka då vi fick massor med idéer och verkligen såg vad vårt eget län har att erbjuda. När vi besökte en gård i Tornedalen som har en restaurang kom vi på att vi skulle bygga en restaurang mitt inne i vår ladugård och servera mat som kommer från vår egen gård, berättar Britta-Karin.

Toppmodern restaurang

 Bälinge gårds restaurang är luftig och fräsch, med rejält tilltagna ytor.
Bälinge gårds restaurang är luftig och fräsch, med rejält tilltagna ytor. FOTO: Susanne Lindholm

Åtta år senare stod den nya ladugården med ett toppmodernt restaurangkök klar. Till höger när man kommer in finns gamla kökssoffor, bord och stolar och en liten scen där artister kan uppträda. I mitten är den stora bardisken med en koskälla.

 Kökssoffa och färgglada pinnstolar i den del av restaurangen där det finns en scen med plats för artister.
Kökssoffa och färgglada pinnstolar i den del av restaurangen där det finns en scen med plats för artister. FOTO: Susanne Lindholm

Till vänster ligger själva matsalen. De liggande bräderna på väggarna är vitmålade, mattor täcker det hårda betonggolvet och överallt syns gamla bruksföremål som räfsor, mjölkspann och ystspadar som har funnits på gården.

Läs också: Roland är den siste bonden i Äskemo

Kor bakom plexiglaset

 Bara en plexiglasvägg skiljer restaurangens gäster från korna i lagården.
Bara en plexiglasvägg skiljer restaurangens gäster från korna i lagården. FOTO: Susanne Lindholm

Rakt fram leder en stor vägg av plexiglas rätt in till mjölkkorna. Tillsammans med några kalvar står de förnöjt och idisslar hö medan vi slår oss ner på andra sidan plexiglaset.

– Vår tanke var transparens, att man ska kunna se exakt hur våra djur har det på gården. För det mesta är de ute i hagarna, men vi tar in korna till mjölkning och då står de fullt synliga för alla gästerna som kan följa hur mjölkningen går till, säger Britta-Karin.

 Gott om plats i den stora restaurangen, där gäster kunna förboka middagar under coronarestriktionerna.
Gott om plats i den stora restaurangen, där gäster kunna förboka middagar under coronarestriktionerna. FOTO: Susanne Lindholm

När de slog upp portarna till restaurangen i höstas blev det genast en succé. De tog in kockar som lagade mat på gårdens alla råvaror.

Det blev köttfärslimpa med gräddig sås och potatis, rotfrukter, coleslaw, grönkålschips och tunnbröd bakat i byns bagarstuga.

Lokalproducerad mat

 Glänsande kopparkärl och en retrovåg pryder en av diskarna.
Glänsande kopparkärl och en retrovåg pryder en av diskarna. FOTO: Susanne Lindholm

Coronan gjorde att de var tvungna att styra om till bokningar på helgerna, nu serverar de gårdens egna korvar och en chiligryta gjord på högrev på söndagarna.

– Vi har ganska ok med bokningar trots coronapandemin. Folk tycker det känns tryggt att komma till en restaurang ute på landet. Dessutom säljer vi styckdetaljer av nöt, korvar, suovas på getkött, lammstek och rökta fårhjärtan så människor kommer hit och handlar också, säger Britta-Karin.

Samarbetar med andra

 I gungstolarna framför braskaminen kan paret värma sig efter en kall dag ute.
I gungstolarna framför braskaminen kan paret värma sig efter en kall dag ute. FOTO: Susanne Lindholm

En gammal vedlår är fylld av potatis och bredvid hänger värmande får- och getskinn från gårdens djur. I butiken finns även produkter från andra småföretag i trakten.

– Vi lärde oss på vår rundresa att vi inte kan göra allt själva utan att det gäller att samarbeta med andra. Målet är att allt vi serverar ska komma från Norrbotten. Ölet kommer till exempel från Bottenvikens bryggeri i Luleå och osten från Kalixost, berättar Britta-Karin.

Har uppfyllt sin dröm

Namn: Britta-Karin Jakobsson och Thomas Holmbom.

Ålder: 45 och 48 år.

Bor: I Bälinge utanför Luleå.

Familj: Britta-Karin har tre barn, sönerna Måns och Otto, 23 år och dottern Maja, 13 år, och Thomas har sonen Pelle, 16 år.

Yrke: Mjölkbönder, entreprenörer och konsultverksamhet.

Intressen/drömmer om: ”Vi har uppfyllt vår dröm att starta restaurang i ladugården.”

Så fixade de företaget

Finansiering: ”Alla livsbesparingar, försäljning av fastigheter, maskiner, skog och inventarier samt löpande varenda krona som kommer in.”

Omsättning: ”Svårt att säga eftersom vi är nystartade, ofärdiga och mitt i Coronatider. Men vi hoppas snart kunna sysselsätta motsvarande fem till tio årsanställda samtidigt som vi både amorterar hårt och återinvesterar i företaget.”

Marknadsföring: ”Sociala medier som Facebook och Instagram. Vi har blivit mycket omskrivna i lokalpressen också.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen