Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 11 januari 2016

Bildextra: De lämnade villan och byggde egen medeltidsborg

Det är inte alla som nöjer sig med ett modulhus i trä eller en trendig funkisvilla. En del tar det lite längre. Ann-Marie och Jan Erik Axelsson utanför Kungälv uppfyllde sin dröm och byggde en egen medeltida borg.

Bild 1/2
Bild 2/2

Locks Rike, som platsen kallas numera, ligger norr om Kungälv och här kan man känna vinddraget från medeltiden. Förutom flaggan i rött och grönt finns en nyskriven nationalsång, egna mynt och framförallt en egen borg. Högt uppe på berget tronar den imponerande borgen med sitt åttakantiga torn.

Fyra år har det tagit att bygga och det har gått förvånansvärt enkelt trots allt.

– Vi fick blodad tand när vi renoverade Ann-Maries gamla föräldrahem för tio år sedan. Efter det kändes det som att allt går, bara man tar en bit i taget, säger Jan Erik.

Ann-Marie och Jan Erik Axelsson har byggt en borg att bo i.

Framförallt var han och Ann-Marie överens om att man inte bara ska gå omkring och drömma tills det är för sent.

– Har man möjlighet att förverkliga det man vill så är det bara att köra medan man kan. Det är något av en livsregel vi har. Kanske för att vi bland annat driver en begravningsbyrå. Man får perspektiv på tillvaron, säger han.

Locks Rike kommer av namnet Lock, ett soldatnamn som Jan Eriks farfars far hade. Numera äger paret Axelsson återigen marken han hade och Locks Rike blev det självklara namnet.

Jan Erik och Ann-Marie satte sig ner med arkitekten Uno Huggert och de fann varandra direkt.

– Han förstod våra idéer, även de galnaste och kunde göra verklighet av dem, berättar Jan Erik, som hade varit på inspirationsresa till Skottland med sonen för att riktigt finna känslan.

Ann-Marie och Jan Erik Axelsson har byggt en borg att bo i.

Första spadtaget togs 2011 och totalt 23 olika företag har varit inblandade i bygget.

– En och halvplans hus står det i pappren, men det är ju ett vitt begrepp, skrattar Jan Erik.

Det har varit en spännande resa för dem båda, men tack vare duktiga yrkesmän har det mesta gått enligt planerna, även om ett ihärdigt regnande gjorde alla nervösa första året.

– Fast ibland har jag fått bromsa lite. Idéerna kan bli lite väl vilda, ler Ann-Marie.

Hon är den som haft det svårast att riktigt greppa känslan av att kunna bo i borgen och göra det till sitt hem.

– Vi hade ett fint hus innan som vi byggt själva och en trädgård som jag älskade. Det kändes stort att flytta från det, berättar hon.

Ann-Marie och Jan Erik Axelsson har byggt en borg att bo i.

Men under tiden invigningen planerades började hon vänja sig och när möblerna började fylla upp rummen tillsammans med alla personliga saker så förvandlades borgen till ett hem på riktigt.

Ann-Marie har också gjort ett jättearbete med att hitta just rätt tapeter för varje rum. Vitmålade väggar funkar inte med stilen.

– Det har varit roligt, men svårt ibland. Jag har åkt runt och plockat bland rullarna. Men jag tycker det blev bra till slut, säger hon och visar allt från de mörkröda väggarna i riddarsalen till de i köket som går i vitt med mönster i rött, grönt och ljusblått.

Ann-Marie och Jan Erik Axelsson har byggt en borg att bo i.

I borgen finns nästan inte en rak vinkel och där man minst anar det tar väggarna en ny riktning. Den stenbelagda hallen leder både till riddarsalen, trappan till övervåningen och till köksregionen med matsal och utgång till baksidan.

Riddarsalen är minst sagt imponerande med sin takhöjd. Här finns en öppen spis i skiffer, effektfullt ekmöblemang, stora huvudtroféer av djur som Jan Erik nedlagt själv på en jaktresa i Sydafrika och om man tittar neråt ser man vinkällaren genom golvets glas vid sidan av långbordet.

Ann-Marie och Jan Erik Axelsson har byggt en borg att bo i.

Ovanför går en avsats likt en balkong där man från övervåningen kan se ner över salen och mitt i allt tronar en ljuskrona i precis rätt stil.

– Den hittade vi i Normannebo kapell i Kungälv. Det har varit jättekul att leta grejer som passar miljön och vi blir nog aldrig riktigt färdiga.

Ann-Marie och Jan Erik Axelsson har byggt en borg att bo i.

Vid sidan om riddarsalen ligger det stora ljusa sovrummet, med sitt lyxiga badrum precis intill. På övervåningen finns ytterligare tre sovrum, men också ett rum för att vila själen. För att komma dit går man genom en korridor, som effektfullt klätts i svart tapet och där ligger sedan rummet för bön överst i det åttakantiga tornet.

Här står möblerna utmed de gröna väggarna och ett krucifix hänger på väggen ovanför ett altare. Över allt sträcker sig en blå himmel, en välvd takmålning med fjäderlätta moln precis som det ska vara.

– Den blev vi mycket nöjda med. Enfärgat hade inte blivit lika bra. Jag tycker molnen tillför en känsla av rymd, säger Ann-Marie.

Ann-Marie och Jan Erik Axelsson har byggt en borg att bo i.

Hela hemmet är som gjort för umgänge. Här finns ytorna, den varma känslan och konversationsobjekten tar aldrig slut. Varje gång någon lyfter blicken finns något nytt att titta på.

– Barnen och barnbarnen älskar det, intygar Ann-Marie.

Nu har paret Axelsson även tänkt praktiskt och inte bara romantiskt och spännande. Hemmet är som tre villor i storlek, men tack vare mycket tjocka väggar och bergvärme drar det bara el som en enda normalstor villa. Belysningsknappen i sovrummet släcker smidigt ljuset i alla rum samtidigt och i det stora köket finns kranar för kokande vatten, kallt vatten och bubbelvatten.

– Vi ska bygga ett uterum med uteplats på baksidan nästa år också. Det finns alltid något att göra, säger Jan Erik.

Ann-Marie och Jan Erik Axelsson har byggt en borg att bo i.

Han och Ann-Marie har vägrat vara som alla andra, flytta till något mindre och enklare med åldern eller anpassa sig till vad som förväntas.

– Kanske är vi modiga. Men framförallt vill vi ha roligt hela tiden och vi går gärna gå mot strömmen.

Ann-Marie och Jan Erik Axelsson har byggt en borg att bo i.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen