Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 20 juni 2019

Bjönnigården på Orust blev Ullas eget rike

När Ulla Keylings två söner flyttade hemifrån för drygt tjugo år sedan ville hon göra det samma. I Bjönnigården, ett 400 kvadratmeter stort hus på Orust, känner hon sig idag som ”drottning i sitt eget rike”.

 Ulla Keyling kallar sig inte månskensbonde utan i stället solskensbonde. Hon har taket och en hel åker full med solpaneler.
Ulla Keyling kallar sig inte månskensbonde utan i stället solskensbonde. Hon har taket och en hel åker full med solpaneler. FOTO: Ulla Keyling

I mitten av 1800-talet byggdes en liten stuga med ett rum och kök på västra Orust, bara tusen meter från vattnet. En ladugård med plats för en ko och en häst byggdes bredvid. En gång i tiden bodde där en änka och hennes åtta barn.

150 år senare, 1996, fastnade konstnären och författaren Ulla Keyling från Göteborg för ladugården.

– Det var ladan jag ville ha, resten fick jag på köpet, säger hon.

Sökte en stor lokal

 Ulla beskriver sig som ett färgsprakande yrväder vars livsuppgift är att blomma och inspirera andra.
Ulla beskriver sig som ett färgsprakande yrväder vars livsuppgift är att blomma och inspirera andra. FOTO: Privat

Stugan hade vid det här laget byggts ut och byggts ihop med ladugården till en cirka 40 meter lång blåmålad byggnad.

Ullas tanke när hon köpte den var att ha gott om plats till sina många verksamheter. Hon arbetade med dramaföreställningar för skolor och åkte runt i Göteborg med omnejd med sin amerikakista fylld av rekvisita. Nu ville hon i stället bjuda in lärarna till sig för studiedagar och kreativa aktiviteter.

 Entrén till lagården går genom logen där Ulla har en liten butik med sina böcker och konstverk.
Entrén till lagården går genom logen där Ulla har en liten butik med sina böcker och konstverk. FOTO: Ulla Keyling
 Den fantastifyllda hallen där var sak har sin plats. ”Jag är inte den som flyttar runt och möblerar om”, säger Ulla.
Den fantastifyllda hallen där var sak har sin plats. ”Jag är inte den som flyttar runt och möblerar om”, säger Ulla. FOTO: Ulla Keyling

Skriver och coachar

Men den mesta tiden ägnar Ulla åt sitt författarskap. Hon skriver om livet och de existentiella frågorna men arbetar också som skrivcoach för den som vill ha hjälp med bara en mindre text eller en hel bok. På gården finns ju möjlighet att vara för sig själv och skriva utan att bli störd.

– Folk brukar utbrista ”hur kan du bo ensam i ett så stort hus!”, men jag bor bara i en liten del längst bort på ena sidan. Resten är verksamhetslokaler, säger Ulla.

– Men det passar ju jättebra! Jag kan själv bestämma om jag vill stänga in mig och skriva eller jobba med en workshop av något slag.

 Hyllan med alla tekannorna över dörren har Ulla gjort själv. ”Jag har hyllor av drivved överallt.”
Hyllan med alla tekannorna över dörren har Ulla gjort själv. ”Jag har hyllor av drivved överallt.” FOTO: Ulla Keyling
 En hylla till med vacker keramik. ”Lägg märke till hur fiffigt jag hänger slevar och annat i taket och kamouflerar dem med torkade blommor.”
En hylla till med vacker keramik. ”Lägg märke till hur fiffigt jag hänger slevar och annat i taket och kamouflerar dem med torkade blommor.” FOTO: Ulla Keyling

– Allt i mitt liv och mitt hus är integrerat, resonerar hon.

– Jag skapar bilder vid köksbordet likaväl som i ateljén, tar in verksamhet till matsalen och håller workshops i ladugården som jag kallar Galleriet, eftersom jag många somrar haft utställningar där.

 Ladugården/Galleriet används till föreläsningar, studiegrupper och workshops.
Ladugården/Galleriet används till föreläsningar, studiegrupper och workshops. FOTO: Ulla Keyling

Körde över bordsskivorna med bilen

Matsalen ligger i en verandalik utbyggnad och är husets paradnummer. Ulla kallar den för Lilla Galleriet.

– Jag har inrett den på ett alldeles speciellt sätt. Folk blir hänförda när de kommer in, säger Ulla.

– De säger att det ser ut som en riddarsal.

 Matsalen är Bjönnigårdens egen riddarsal med ett specialdesignat bord av gamla trålbord och stolar snickrade av Ullas två söner.
Matsalen är Bjönnigårdens egen riddarsal med ett specialdesignat bord av gamla trålbord och stolar snickrade av Ullas två söner. FOTO: Ulla Keyling

Det som möter besökaren är ett stort bord tillverkat av två trålbord i massiv ek. De har legat i havet i decennier.

– Jag och en god vän fick tag på ett par av de allra sista trålborden här på Västkusten. Båtbeteckningen är inkarvad i den yttersta brädan.

Läs också: Gudrun har bott på Sörgården i Varnhem i 50 år

På ett stenhuggeri i närheten lät Ulla sandblästra skivorna. För att rikta dem la hon dem på backen och körde över med bilen.

– ”Rakt fram, lite till vänster nu, räta upp och sväng till höger”, dirigerade min kompis. På så sätt blev skivorna plana. Därefter oljade vi in och monterade dem på en specialbeställd ställning i ek.

Över bordet hänger en drivvedsplanka som Ulla har fyllt med värmeljus. Kring bordet står rejäla trästolar som Ullas två söner har gjort.

 En studiegrupp håller till i ladugården.
En studiegrupp håller till i ladugården. FOTO: Ulla Keyling

På väggarna hänger, precis som i övriga huset, bilder från golv till tak. Det är Ullas egna verk men också andra konstnärers, och så barnens.

Blev sin egen drottning

Ulla Keyling är mycket stolt över sitt hem. Hon beskriver sig som drottning i sitt eget rike.

– Det var så jag kände när jag flyttade in. På 1970- och 1980-talet när jag bodde i villa i Göteborg var det mycket ovanligt att vara ensamstående mamma med eget hus. Folk kollade över staketet för att se om jag hade klippt gräset. Jag är extremt självständig och här är jag min egen med grannar på behagligt avstånd.

 Det här fönstret skulle en granne köra till tippen. Snickare skar ut ett större hål i väggen och satte in grannens fönster i stället för de två små Ulla hade. ”Plötsligt fick jag ett rum av den lilla, mörka storstugan, där jag tidigare aldrig uppehållit mig.”
Det här fönstret skulle en granne köra till tippen. Snickare skar ut ett större hål i väggen och satte in grannens fönster i stället för de två små Ulla hade. ”Plötsligt fick jag ett rum av den lilla, mörka storstugan, där jag tidigare aldrig uppehållit mig.” FOTO: Ulla Keyling
 ”Storstugan i ett dubbelhus är inte så stor, så väggen mellan två rum är öppnad.”, säger Ulla om detta rum.
”Storstugan i ett dubbelhus är inte så stor, så väggen mellan två rum är öppnad.”, säger Ulla om detta rum. FOTO: Ulla Keyling

Ulla är sin självständighet till trots glad i folk och sällskap. På somrarna lever Bjönnigården upp och hon får mycket besökare. Ett gäng glada sångare från Norge har hyrt in sig ett par dagar i juli arton år i rad. Nu kommer de för nittonde året på raken. Då sjungs det och spelas och dukas upp till grillbuffé vid långbord i trädgården.

– Människor kommer hit för naturen och havet, visaftnar och alla möjliga grejer, säger hon.

– Uthyrningen sommartid är bara en liten extrainkomst för mig, skrivandet är huvudsysslan.

 Ulla Keyling i sitt hem.
Ulla Keyling i sitt hem. FOTO: Ulla Keyling

Har reception och butik

Fyra rum och gästkök finns för uthyrning till turister. Hon tar emot gästerna i en liten reception och öppnar även upp sin konstbutik. Resten av huset fyller Ulla med sin kreativitet.

– Jag vill ha mycket grejer runt mig. Kanske är det därför jag tycker om känslan i verkstäder och ateljéer där det finns skruvmejslar och penslar överallt. Jag får inte in en pryl till i huset nu, det är fullt! Och – här stannar jag tills de bär ut mig. Fast jag hoppas få skrivit många böcker till innan dess!

 På övervåningen finns Ullas författarverkstad och kontor.
På övervåningen finns Ullas författarverkstad och kontor. FOTO: Ulla Keyling

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen