Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 17 mars 2017

Bli en vinnare i duschen! 8 klimatsmarta tips för badrummet

8 tips som gör att du kan spara tusenlappar, bli en vinnare i badrummet och i duschen!

FOTO: Mostphotos

1. Duscha snabbt

En dusch på fem minuter i stället för i en kvart kan minska årsförbrukningen av varmvatten med upp till 500 kilowattimmar per person. Tips: Stäng av vattnet när du tvättar dig – och använd timer för att hålla koll på tiden.

2. Inga droppande kranar och toaletter

En kran som droppar i ett år blir helt i onödan 100 fyllda badkar med vatten! En läckande toalett kan göra av med upp till 1 000 liter vatten per dygn – motsvarande sju fulla badkar!

3. Borsta tänderna med avstängt vatten

Om kranvattnet rinner under tiden du borstar tänderna kan sex liter vatten slösas i onödan.

4. Stäng av handdukstorken

Om du har handdukstork – glöm inte att stänga av den när handdukarna är torra. Om torken står på året runt kan den dra uppemot 600 kilowattimmar per år, vilket kostar omkring 900 kronor.

5. Tvätta fulla maskiner

En halvfull tvättmaskin drar nästan lika mycket energi som en fullmatad. Och centrifugera ordentligt – det förkortar torktiden och energiförbrukningen.

6. Tvätta i lägre temperaturer

Dagens tvättmedel klarar av lägre temperaturer och vid tvätt i lägre temperaturer håller också tvättens färger bättre. För att spara ännu mer energi är det också bra att använda tvättmaskinens sparprogram.

7. Hur mår torkskåpet?

Den som anpassar torktiden så att torkskåpets fläkt inte står på i onödan spar energi. Och ett gammalt torkskåp i en tvättstuga kan vara en riktig energifälla – det kan dra lika mycket energi på ett år som en normalstor villa.

8. Lufttorka tvätten

Låt din tvätt lufttorka. Torktumlare och torktumlare är stora energitjuvar.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen