Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 6 februari 2019

Blocket varnar säljare av vedspisar

De som vill sälja en vedspis på Blocket får en varning när de skriver sin annons. Blocket berättar att äldre kaminer är miljöfarliga och hellre bör lämnas till återvinning.

 Enligt Vedspisupproret är varningen på Blocket bland annat ett resultat av Svenska Brasvärmeföreningens påverkansarbete, något Blocket förnekar.
Enligt Vedspisupproret är varningen på Blocket bland annat ett resultat av Svenska Brasvärmeföreningens påverkansarbete, något Blocket förnekar. FOTO: Istock

Facebookgruppen Vedspisupproret kokar mer än vanligt. När en av medlemmarna i gruppen skulle sälja sin gamla vedspis på Blocket dök följande varningstext upp:

”Kaminer tillverkade innan 2000-talet släpper ut betydligt mer skadliga ämnen än nya kaminer och bör för miljöns skull lämnas till återvinning.”

Vill ha bort texten

 Varningen på Blocket dyker upp när säljare försöker lägga upp en annons.
Varningen på Blocket dyker upp när säljare försöker lägga upp en annons. FOTO: Blocket

Varningen går ut oavsett om annonsören säljer just en kamin eller om det handlar om en antik vedspis i gjutjärn och Thomas Carlsson är en av dem som upprörs av texten.

– Ta omgående bort den här texten, råder han Blocket.

Enligt Vedspisupproret är den här varningen bland annat ett resultat av Svenska Brasvärmeföreningens påverkansarbete som de själva beskrev på sin hemsida som lyckat, eftersom de lyckats få in en varningstext om kaminer äldre än 2000-tal på Blocket.

I texten citeras ordagrant just den varningstext som i dag ligger på Blocket.

– Det är oklokt att då behålla sin ”varningstext” och därmed visa att Blocket springer lobbyföretags ärenden förklädda till rekommendationer från myndigheter.

Läs också: Debatt: Stormen bryr sig inte om vad MSB och Boverket tycker om vedspisar

Råd, inte förbud

Thomas Bäcker, kundsäkerhetschef på Blocket betonar att texten tillkommit som en av många informationstexter som ska hjälpa köpare och säljare som använder Blocket.

– Vi vill hjälpa våra användare att göra bra och säkra affärer och tycker att det är tråkigt om någon känner sig påhoppad. Det är absolut inte meningen, säger Thomas Bäcker.

Han tar exempel på många fler råd och tips som Blocket lagt ut. Råd om att köpa husdjur säkert, handel med antikviteter som kan kräva intyg och mycket mer.

– I det här fallet har vi inte heller förbjudit handeln med de här spisarna, det är viktigt att komma ihåg.

Enligt Thomas Bäcker har texten kommit från Energimyndigheten, inte från någon lobbyorganisation. Rådet var också kopplat till en studie Energimyndigheten gjort där nytillverkade braskaminer jämförs med äldre.

– Vi är vana vid att handskas med parter som har intressen i hur saker köps och säljs. I det här fallet har vi haft kontakt med en myndighet och myndigheter måste vi kunna lita på.

Ny myndighetskontakt

Eftersom så många användare protesterat mot texten har Blocket kontaktat Energimyndigheten igen.

– Den här texten har legat ute i minst två år. Det kan finnas nya uppdaterade rekommendationer vi kan ta del av.

Läs också: Du hittar alla våra artiklar om vedspisupproret här

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen