Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 21 april 2021

Tom och Julia renoverade gamla skolan rekordbilligt

Eldsberga

Tom och Julia är bara 23 och 22 år gamla men har redan köpt och renoverat ett hus rekordbilligt. Kika in den gamla skolan i halländska Bökhult.

 Julia och Tom i Bökhult och är tacksamma över bybornas hjälp, gåvor och berättelser om stället. ”De tycker att det är roligt att vi har tagit tag i det här."
Julia och Tom i Bökhult och är tacksamma över bybornas hjälp, gåvor och berättelser om stället. ”De tycker att det är roligt att vi har tagit tag i det här." FOTO: Anders Andersson

Julia Hedbrandh och Tom Troell häller jord i en bytta och petar ner dahliaknölarna de just har fått. När sommaren kommer ska de ha prunkande rabatter runt sitt lilla hus.

De tänker därtill vara mer eller mindre självförsörjande på grönsaker trots att de aldrig tidigare har sått ett frö.

Det ska byggas ett orangeri eller inglasat uterum där vedboden står. Och en ny vedbod. Och två sovloft på vinden. Samtidigt som Tom pluggar till civilingenjör och Julia jobbar heltid.

Rötter i Bökhult

 Renovering pågår. Det lilla skolhuset rustas nu rejält. Och genom att de gör mycket själva är budgeten bara 40 000 kronor.
Renovering pågår. Det lilla skolhuset rustas nu rejält. Och genom att de gör mycket själva är budgeten bara 40 000 kronor. FOTO: Anders Andersson

Låter det omöjligt?

När man inser hur snabbt renoveringen har gått hittills känns planen fullt rimlig.

Det är i det halländska inlandet 22-åriga Julia Hedbrandh har sitt hjärta. Det var här, i byn Bökhult, hennes farfar växte upp och det var här hon bodde under sitt första levnadsår, innan familjen flyttade till Eldsberga.

– Senare har vi åkt upp till farfars skog här för att fiska och grilla och promenera.

 Julia och Tom gräver up rotskott från syrenen som ska bli till en ny häck, som lite skydd då skolan ligger intill byns vägskäl.
Julia och Tom gräver up rotskott från syrenen som ska bli till en ny häck, som lite skydd då skolan ligger intill byns vägskäl. FOTO: Anders Andersson

Även pojkvännen Tom Troell är uppvuxen utanför Halmstad, dock inte lika lantligt som här. Sedan de träffades har de bott växelvis i varandras lägenheter.

Tidvis i Toms studentlya i Luleå och tidvis i Julias ännu mindre lägenhet i Halmstad. Att de skulle bli med hus såhär tidigt, och dessutom ett par mil utanför stan, var inte planerat.

Läs också: Eliza och David älskar livet på 25 kvadrat

Fantiserade om huset

 Skolan med uthus ligger centralt i byn Bökhult i halländska Eldsberga.
Skolan med uthus ligger centralt i byn Bökhult i halländska Eldsberga. FOTO: Anders Andersson

Men så i maj i fjol hörde Julia och hennes syster Johanna talas om att den gamla skolan strax intill farfars föräldrahem skulle säljas.

Skolbyggnaden, som de fantiserat om ända sedan de var små.

– Det var så spännande att det hade gått en massa barn i skola i det lilla huset, säger Julia.

 En gång i tiden bodde Bökhults lärarinnor i de två små rummen, som nu har blivit kök.
En gång i tiden bodde Bökhults lärarinnor i de två små rummen, som nu har blivit kök. FOTO: Anders Andersson

Här bedrevs undervisning från det att huset byggdes 1893 till och med vårterminen 1947. I den enda skolsalen fanns sju bänkar med plats för två barn i varje.

Eleverna kom från Bökhults by samt från gårdar i Linghult, Pudabygget, Hyltan, Bröden, Bjärshult och Börjebygget och från torpet Skrabben.

– Till skolavslutningen plockade barnen kvistar från den stora syrenen här utanför och pyntade klassrummet med, berättar Julia.

 Tom och Julia har fått mycket information från grannar och bybor både muntlig och skriftlig, plus bilder.
Tom och Julia har fått mycket information från grannar och bybor både muntlig och skriftlig, plus bilder. FOTO: Anders Andersson

När skolan lagts ner såldes huset till en privatperson och har sedan dess varit bostadshus.

– Jag åkte dit, gick runt i trädgården och kände att jag måste ha det. Tom sa att inte kunde jag köpa hus nu men sedan åkte vi hit varje dag i två veckor. Jag kunde inte släppa det, säger Julia.

Dammiga saftflaskor

 I källaren fanns 50 år gamla dammiga flaskor med hemkokt vinbärssaft i källaren.
I källaren fanns 50 år gamla dammiga flaskor med hemkokt vinbärssaft i källaren. FOTO: Anders Andersson

Hon och Johanna bestämde sig för att köpa huset tillsammans. Den 2 juni fick de nycklarna. Då hade stugan stått tom i tre-fyra år. Det var fullt av prylar efter den siste invånaren men också efter hans föregångare.

Till exempel stod det mängder av flaskor med hemkokt vinbärssaft i källaren – dammiga, väl förseglade och med ett halvt sekel på nacken.

 Den rejält dimensionerade sågen är ett fynd från uthuset granngården där Julias farfar och hans syskon växte upp.
Den rejält dimensionerade sågen är ett fynd från uthuset granngården där Julias farfar och hans syskon växte upp. FOTO: Anders Andersson

Eftersom Johanna och hennes kille kommit in på en utbildning i Linköping blev det Julia och Tom som främst tog sig an renoveringen.

– Vi började med att rensa. Vi gjorde tre högar. En med sådant som skulle sparas, en med sådant som skulle skänkas bort och en med sådant som skulle slängas, säger Julia.

Plastmattor och masonit

 Skolhuset var rejält slitet med slitna plastmattor, masonit i taket och gamla elledningar.
Skolhuset var rejält slitet med slitna plastmattor, masonit i taket och gamla elledningar. FOTO: Anders Andersson

Eftersom det inte fanns några ritningar på huset fick Julia göra egna och börja räkna och planera hur allt skulle bli. Sedan revs plastmattorna, masoniten i taket och de gamla eldragningarna bort.

– Det var helt svart bakom elementen. Det var bara en tidsfråga innan det hade börjat brinna, säger Julia.

Allt, utom att dra ny el, har de gjort på egen hand.

– Vi hade inget val. Tom och jag har rest en del och vi hade två lägenheter. Johanna, som är 00:a, hade inte hunnit jobba så länge, säger Julia.

Läs också: Ödehusräddning: Titta in i 24-åriga Johans och Emilias pampiga träslott!

 Tom eldar i vedspisen som har återfått sin centrala plats, med nytt värmeskydd som Julia har murat.
Tom eldar i vedspisen som har återfått sin centrala plats, med nytt värmeskydd som Julia har murat. FOTO: Anders Andersson

Hon menar att det faktiskt är kul att hålla nere kostnaderna.

– Sen har vi fått massor av värdefull hjälp av farmor och farfar. De hjälper till med allt från att såga ner träd och köra skräp till att komma med fika.

Den gamla murstocken plockades fram. Julia murade ett värmeskydd intill vedspisen och gick loss på golven med en hyrd golvslip.

Fräscht badrum

 Trots noll erfarenhet byggde Tom ett fräscht badrum med duschhörna, tvättavdelning och förbränningstoalett.
Trots noll erfarenhet byggde Tom ett fräscht badrum med duschhörna, tvättavdelning och förbränningstoalett. FOTO: ANDERS ANDERSSON ANDERS@FOTOGRAFHALMSTAD.SE

Tom tog sig an våtrumsprojektet – att omvandla en del av köket till ett fräscht badrum med duschhörna, tvättavdelning och förbränningstoalett.

Trots att han och Julia aldrig tidigare byggt något vågade han sig på både rördragningar, tätskikt och kakling.

– Det tog nog tre månader men till slut, så! säger han.

 Julias och Toms kompisar tycker att det är ”helt sjukt” att de skaffade hus så tidigt och flyttade ut på landet. Men de kommer gärna på besök och vill ha midsommarfest här.
Julias och Toms kompisar tycker att det är ”helt sjukt” att de skaffade hus så tidigt och flyttade ut på landet. Men de kommer gärna på besök och vill ha midsommarfest här. FOTO: Anders Andersson

Så var det dags för köket. Panel, köksinredning och vitvaror är köpta på Blocket och Marketplace, liksom nästan allt annat material. En del har de även fått till skänks.

Skafferiet platsbyggde Tom och Julia själva. De har även satt in ett par nya fönster för att få mer ljusinsläpp och utsikt. Johanna och hennes pojkvän skrapade och målade fasaden och taket.

Flyttade in till jul

 Mysigt inrett med loppisfynd och arvegods.
Mysigt inrett med loppisfynd och arvegods. FOTO: Anders Andersson

Allt som allt har de lagt 40 000 kronor på renoveringen. Den 21 december kunde de flytta in och fira jul och nyår i sitt hus.

Trots att allt hänt så snabbt och en enorm massa arbete har krävts har Julia och Tom inte ångrat sig en sekund. Till exempel går det jättebra för Tom att sitta ensam i huset och plugga på distans om dagarna.

Mer aktivt liv

 Julia och Tom trivs med sitt nya, mer aktiva liv med natur, vedhuggning och trädgårdsplanering.
Julia och Tom trivs med sitt nya, mer aktiva liv med natur, vedhuggning och trädgårdsplanering. FOTO: ANDERS ANDERSSON ANDERS@FOTOGRAFHALMSTAD.SE

Det mobila bredbandet funkar utmärkt och det är skönt att kunna gå ut och hugga lite ved som omväxling.

– Vi har fått ett helt annat liv, kommit nära naturen och blivit mer aktiva. Här är vi ute mer, pysslar och krattar och åker ner till sjön och grillar. Man mår helt enkelt bättre av att bo såhär, tycker Julia.

Vill renovera fler ödehus

Namn: Julia Hedbrandh och Tom Torell

Ålder: 22 respektive 23 år

Gör: Julia arbetar med varuplock på Ica Maxi i Halmstad, Tom läser till civilingenjör med inriktningen Väg&Vatten på Luleå tekniska universitet.

Fritidsintressen: Julia håller på att ta jägarexamen och gillar att gå på loppis. Tom spelar golf och squash.

Drömmer om: Närmast att börja odla och bygga veranda och uterum. Längre fram att bygga ett nytt, stort hus vid havet och kanske renovera fler gamla ödehus. Då blir Bökhults skola fritidshus istället.

Instagram: bokhults_lilla_skola

Julia och Toms 5 tips för budget-renovering.

1. Planera!

Om man vet vad man strävar efter kan man spana efter begagnat material långt i förväg, slå till när det dyker upp och sedan lagra grejerna tills det är dags att använda dem.

2. Hellre gammalt än nytt!

Återbruk är bra och det mesta kan hittas begagnat. Saker man inte har nytta av kan göras om till något annat. Och när man måste köpa nytt – räkna noga och snålt och blir något över, lämna tillbaka det.

3. Gör allt själv!

Att vara gör-det-självare handlar mycket om att våga. Ta reda på hur man gör och sätt igång!

4. Odla kontakter!

Är man öppen och tar emot folk som vill titta in blir de i sin tur väldigt tillmötesgående. Vi har fått både saker och hjälp på det viset. Och så ska man dra nytta av den äldre generationen, som kan mycket.

5. Låna verktyg!

i har nästan inte köpt ett enda verktyg utan har lånat allt från kofot till byggnadsställning. Är man duktig på att hålla reda på vems grejer det är och lämna tillbaka dem får man låna igen.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen