Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 20 maj 2019

Bristande egenkontroll av vedpannor straffas

Miljösamverkan Östra Skaraborg ska kräva in uppgifter om 1 800 vedpannor som de bedömer vara miljöfarliga. Det ligger på ägaren att rapportera in – annars kommer fakturan.

 Vedpannorna ska kontrolleras av ägaren själv.
Vedpannorna ska kontrolleras av ägaren själv. FOTO: TT Nyhetsbyrån

Kommunerna Falköping, Skövde, Karlsborg, Tibro och Hjo har en gemensam myndighet för miljötillsyn i form av Miljösamverkan Östra Skaraborg, MÖS.

Nu ska MÖS ta sig an alla de vedpannor som enligt uppgifter från sotare inte uppfyller dagens skärpta utsläppskrav, skriver Skövdenyheter.

Läs också: Så backar du upp din vedpanna när strömmen går

Har sommaren på sig att svara

Brev har nyligen skickats ut till 150 hushåll i tätorterna där man uppmanas att själv kontrollera sin vedpanna. Om MÖS uppgifter inte stämmer har ägaren till den 31 augusti på sig att korrigera dem.

– Vi vill puffa på fastighetsägarna att fatta egna beslut, inte komma med pekpinnar, säger Elin Fredriksson, kommunikatör på Miljösamverkan Östra Skaraborg till Skövdenyheter.

Men det finns en hake. De ägare som inte tar sin undermåliga vedpanna ur bruk eller missar att skicka in kompletterande uppgifter kommer att debiteras.

Timavgift för extra kontroll

Om myndigheten behöver skicka påminnelse eller kontrollera vedpannan på plats tar de ut en timavgift på 1 009 kronor för merarbetet. Detsamma gäller om vedpannan inte uppfyller kraven.

– Som en yttersta åtgärd kan dock MÖS förbjuda att den otillåtna vedpannan används och att den bara får användas vid strömavbrott, säger Elin Fredriksson.

Granskningen pågår till 2020

En godkänd vedpanna har keramisk isolering, en ackumulatortank av tillräcklig storlek och blålågeteknik med fläktstyrd tilluft, skriver Skövdenyheter, men annan teknik kan också vara godkänd.

Vedpannor som inte är i bruk eller ska bytas ut mot modernare värmesystem kommer att plockas bort från kartläggningen.

Totalt bedömer MÖS 1 800 vedpannor som undermåliga. Granskningen pågår till 2020 och ska under nästa år vidgas till övriga tätorter samt landsbygden.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen