Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 12 december 2019

Brita Persson skapar unik halmslöjd

Verum

I Britas ombyggda garage i norra Skåne är det julstämning året om. Här står bockar, kransar och ljusstakar i långa rader och alla är gjorda av halm.

 Brita Persson i skånska Verum kan hantverket att göra halmslöjd till julpynt. Den sittande julbocken är hennes egen design.
Brita Persson i skånska Verum kan hantverket att göra halmslöjd till julpynt. Den sittande julbocken är hennes egen design. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Den som har besökt julmarknader i södra Sverige de senaste decennierna har högst sannolikt någon gång träffat på Brita Persson, 67.

I över 30 år har hon på heltid arbetat med halmslöjd. Genom åren har hon tillverkat tiotusentals adventsstjärnor, kransar och julbockar. Föremål som hon sedan rest runt och sålt under november-december.

– Halmföremålen till jul är det absolut största. Jag gör lite påskkäringar i halm och midsommarstänger också, men de föremålen är inte lika efterfrågade, berättar Brita.

 Brita och Curt i gamla garaget som numera är ombyggt till halmverkstad.
Brita och Curt i gamla garaget som numera är ombyggt till halmverkstad. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Började som florist

Här, mitt inne i de göingska skogarna mellan Hästveda och Osby i norra Skåne, har Brita inrett sitt eget centrum för halmslöjd tillsammans med sin man Curt, 76.

– Jag började med det när barnen var små eftersom jag ville ha ett arbete där jag samtidigt kunde vara hemma med dem, berättar hon.

Tidigare, bland annat när Brita och hennes man bodde i Malmö, jobbade hon i en blomsterbutik och steget därifrån till halmslöjd kändes därför inte jättelångt för henne.

– Jag gick en kurs på 40 veckor som Göinge Halmslöjd i Osby anordnade. Jag tyckte halm var ett härligt material att arbeta med, säger hon.

– I början var det ett rent hemarbete medan barnen var små. Jag flätade på kvällarna när de hade gått och lagt sig.

 Äppelkronan har sett likadan ut i minst 100 år.
Äppelkronan har sett likadan ut i minst 100 år. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Brita Persson

Ålder: 67

Yrke: Pensionär, halmslöjdare sedan 30 år.

Familj: Maken Curt, 76, dottern Linda, 40, sonen Jörgen, 43 och två barnbarn.

Bor: Hus i Björkeberga vid Verum i norra Skåne.

 Brita gör fina gubbar och gummor till jul.
Brita gör fina gubbar och gummor till jul. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Ville starta eget i halm

Britas mål var hela tiden att bli sin egen och därför byggde hon och maken Curt om garaget i villan till slöjdverkstad. Hon fick även en bra kontakt med ägaren till Sinclairsholms gods som genom alla åren har levererat råvaran – själva halmen – till henne.

– Det ställs speciella krav på halmen för att den ska kunna användas till olika föremål. Dels måste det vara råghalm eftersom den blir längst och är tåligast, dels måste den tas direkt efter blomningen med en gammaldags självbindare. Det fungerar inte med moderna skördemaskiner, berättar Brita.

Man kan säga att det är där, vid midsommartid när rågen blommat, som Britas arbetsår börjar. Då är hon på plats vid Sinclairsholm och buntar ihop den nyskördade halmen.

– Halmen ska därefter ligga och torka på ställningar under en presenning innan man kan börja arbeta med den, berättar hon.

Den torkade halmen använder Brita sedan till alla sina olika föremål som hon flätar hemma i verkstaden.

Läs också: Vik granar av papper

Egen design som sitter

Flera av kransarna och julbockarna är traditionella modeller som alltid sett likadana ut och Brita är noga med att bevara dem som de är.

– Jag gör en modell som heter ‘Äppelkrona’ som är en korg med fyra bågar. Den finns på bilder som är över hundra år. Den ska se ut som den alltid har gjort även om den inte är formellt mönsterskyddad.

Brita jobbar mest med traditionella modeller, men hon har även några helt egendesignade.

– Den sittande bocken är unik för mig. Det är helt och hållet min egen skapelse. Annars måste de traditionella modellerna se ut som de alltid har gjort. Man kan ändra lite här och där och låna av andra, men det är inga större förändringar, säger hon.

– Även en ring med en kotte är min egen design. En traditionell ljusstake har jag gjort om för att den ska stå bättre.

För den som inte vet bättre kan det låta farligt med ett levande ljus i en ljusstake av halm, men enligt Brita är det precis tvärtom.

– Flätad halm som är rensad brinner inte särskilt bra. Det är överhuvudtaget ett mycket tåligt material. En krans som man hänger på dörren kan hänga där i ur och skur i flera år utan att ta skada.

 Granen full av glänsande guldgula prydnader av halm.
Granen full av glänsande guldgula prydnader av halm. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild
 Den klassiska julbocken med frodigt hakskägg.
Den klassiska julbocken med frodigt hakskägg. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Alltid äkta vara

Brita tycker att halmslöjden bara har blivit mer och mer intressant ju längre hon har hållit på och ju mer hon har lärt sig.

– Man utvecklas kunskapsmässigt och får flera idéer, säger Brita och berättar att hon i dag arbetar med olika tekniker och enbart med naturmaterial.

– Därför har jag också bara bomullsband och inte sidenband i kransarna. Kottar och grenar ska vara äkta.

När hon arbetar är hennes enda verktyg en sax och en kniv. Halmen läggs i blöt i hett vatten dagen innan för att den ska gå att arbeta med.

– Den ska flätas hårt och det känns i armarna och axlarna när man har hållit på några timmar. Det är ett slitsamt arbete.

Tidigare åkte Brita och Curt runt på julmarknader i hela södra Sverige. De var bland annat på julmarknaden på Kalmar slott 13 år i rad. Numera har de trappat ner något och åker mest på marknader i Skåne.

De senaste åren har hon märkt att de som håller på med halmslöjd blir färre och färre. Det är ett hantverk som riskerar att dö ut.

– Det är inga yngre som håller på med det. Av de som gick kursen på Göinge halmslöjd är det bara jag som är kvar.

Samtidigt märks det ett stort sug efter föremål i halm, speciellt i jultider. Brita har fått förfrågningar från flera arrangörer om att komma till deras julmarknader och intresset för föremålen hon har tillverkat är stort på de julmarknader som hon är med på.

 Vacker mobil med hjärtan. Halm och bomullsband.
Vacker mobil med hjärtan. Halm och bomullsband. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Svårt ekonomiskt

Hon tror att en av anledningarna till att allt färre ägnar sig åt halmslöjd är att det är svårt att få ekonomin att gå ihop.

– Om jag skulle ta betalt för allt det arbete jag lägger ner från skörden av halmen till flätningen skulle en ljuskrona för 500 kronor kosta dubbelt så mycket. Men det är det ingen som är beredd att betala.

Men Brita tänker göra vad hon kan för att hantverket som hon brinner för ska leva vidare.

– Jag fortsätter så länge jag kan och orkar, säger hon.

Läs också: Sticka en pyttestrumpa till jul

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen