Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 27 maj 2022

Bygg ett femstjärnigt insektshotell

Berika din trädgård och gör en insats för världen, samtidigt som du får rolig, lärorik och kreativ sysselsättning ihop med barnen. Familjen Trinhdal byggde ett hotell och strax fylldes det med hyresgäster.

KAMPANJ:Börja prenumerera – Erbjudande till dig som följer Land.se

 Familjens insektshotell är inte bara byggt för att ge husly åt de insekter som behöver ett kryp-in – utan också för att inspirera andra. Därför är det placerat på utsidan av familjens plank.
Familjens insektshotell är inte bara byggt för att ge husly åt de insekter som behöver ett kryp-in – utan också för att inspirera andra. Därför är det placerat på utsidan av familjens plank. FOTO: Anna Örnberg

Vad gör man när man får korta stumpar av virke över från snickarprojekten? Sparar och bygger ett helt hotell av bitarna, så klart! När hotellgästerna är riktigt små, kan man också komma långt med småbitar. Dessutom kändes det bättre att använda det tryckimpregnerade virket istället för att bara slänga.

Bygga insektshotell – roligt sommarprojekt

Annie och Gustaf Trinhdal i Varberg förenade nytta med nöje och gjorde hotellbygget till ett roligt sommarprojekt ihop med barnen Vinga och Norton. Det var inte gjort i en handvändning, men det var just det fina i kråksången.

Först skulle själva hotellet byggas. När det sedan var på plats, följde funderingar och samtal kring vad alla de olika facken skulle fyllas med. Därefter skulle materialet införskaffas, vilket kunde innebära utflykter i skog och mark eller kreativ utforskning av egna förråden.

Lärorikt med insektshotell för barn

 Gustaf läser högt för Norton från hotellets välkomsthälsning.
Gustaf läser högt för Norton från hotellets välkomsthälsning. FOTO: Anna Örnberg

– Barnen var så oerhört engagerade, berättar Gustaf. Det var ju både lärorikt och spännande med små djur. För oss vuxna kändes det också meningsfullt. Vi fick chansen att riktigt involvera barnen och förklara varför alla insekter är viktiga både i naturen och för vår trädgård.

Nu håller Vinga och Norton insektshotellet under uppsikt och ansvarar för att vattenskålen hålls påfylld. Dessutom delar de gärna med sig av sina kunskaper till andra nyfikna, vetgiriga kompisar. Och vem vet – det kan kanske leda till en bygg-boom i kvarteren omkring.

Läs också: Odla för insekterna – från vår till höst

Så byggs insektshotellet

 Lite extra fint kan man också göra det på hotellet, med prydnader och taklök som planterats i springor.
Lite extra fint kan man också göra det på hotellet, med prydnader och taklök som planterats i springor. FOTO: Anna Örnberg

Det finns inga måsten och krävs inga exakta beskrivningar för att bygga ett insektshotell. Låt dig inspireras och bygg sedan precis så stort eller litet som du själv tycker blir bra.

Ta hjälp av en befintlig vägg, som ett uthus eller ett plank. Hotellet görs som en fastmonterad hylla med flera fack, fäst direkt mot bakgrunden. Ett minimalt hotell kan alltså vara ett enda fack bestående av en fyrkantig träram.

Sätt det gärna i österläge med morgonsol och skydd från värsta hettan.

Material till insektshotellet

Virket som familjen Trinhdal hade till hands hade blivit över från andra byggprojekt i trädgården. Det var 120 mm brett, men både 28 mm och 45 mm grovt. Det är inte nödvändigt med så kraftigt virke, men man tager vad man haver.

 Hur många hotellgäster har checkat in? Vinga inspekterar de olika facken.
Hur många hotellgäster har checkat in? Vinga inspekterar de olika facken. FOTO: Anna Örnberg

De fäste fyra stående reglar hjälp av vinkeljärn direkt mot planket. Avståndet mellan de stående reglarna kan lämpligen vara 25-35 cm. Sedan är det bara att lägga liggande ”hyllplan” på plats och skruva fast. Börja med att bygga fack i de två yttre utrymmena mellan de stående reglarna.

Där sätts hyllplanen ganska glest och facken görs stora. Detta för att du fortfarande ska ha möjlighet att komma åt att använda skruvdragare när hyllplanen i mittsektionen ska byggas. Där kan du sätta brädorna tätare och göra facken mindre.

Hotellet kan avslutas rakt upptill eller med en mer dekorativ variant som familjen Trinhdal valde, med spetsigt formade tak av geringssågade, kraftiga reglar.

Inreda rum i insektshotell

 En skål med glaskulor på botten och vatten så att det bara nätt och jämnt fyller upp mellan glaskulorna, blir perfekt för törstiga flygfän.
En skål med glaskulor på botten och vatten så att det bara nätt och jämnt fyller upp mellan glaskulorna, blir perfekt för törstiga flygfän. FOTO: Anna Örnberg

Insekter är som alla andra hotellgäster. De gillar olika, helt enkelt. Olika stort, olika djupt, olika hårt. Men de har en sak gemensamt; de vill ha ett skyddat kryp-in att gömma sig i, för att lägga ägg eller för att övervintra.

Du kan fylla ditt hotell med sådant du har till hands i förråden och egna trädgården, eller ta en tur för att fynda i skog och mark. Dekorativt fyllnadsmaterial gör dessutom hotellet till en fin ”tavla” i trädgården.

  • Ved och träbitar – borra mängde av små hål i ändträet, 8 mm i diameter och minst 7 cm djupa, så blir hålen mysiga små bohål.
  • Småkrukor
  • Halm
  • Ris/kvistar
  • Stenar
  • Tegel
  • Bambu
  • Kottar
  • Träflis
  • Mossa

Håll allt på plats genom att häfta fast finmaskigt kycklingnät över insekthotellet framsida. Nätet hindrar också fåglar från att störa hotellgästerna.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen