Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 3 juni 2020

Så bygger du en enkel odlingslåda

Du måste inte köpa pallkragar. Här är odlingslådan i samma mått som du snickrar ihop på en halvtimme.

 Du har råd med många lådor. Odlingslådor byggs snabbt av enkelt virke från brädgården eller skräpvirke du har liggande hemma.
Du har råd med många lådor. Odlingslådor byggs snabbt av enkelt virke från brädgården eller skräpvirke du har liggande hemma. FOTO: istock

Köpta pallkragar har en riktigt smart fördel du inte får med hembyggt, de går att vika ihop. I övrigt är de du bygger precis lika bra. Du kan dessutom bygga dem av skräpvirke då råkar ha liggande och i precis de mått du själv behöver.

Med den här modellen kan du också välja att göra odlingslådorna stapelbara så att du kan välja om de bara ska vara 17 centimeter höga eller räcka dig ovanför knäna.

Läs också: Odla svamp inne eller ute i odlingslåda

Så bygger du en odlingslåda

Material till en odlingslåda eller pallkrage:

Råplan, 170 mm brett. Två längder på 120 centimeter till långsidor samt två längder på 75,5 centimeter till kortsidorna.

Regel 45×45. Fyra bitar på 30 centimeter vardera om du vill bygga en låda som fäster i marken. Varje del görs bara 17 centimeter lång om du vill göra fler lådor att stapla på varandra.

Trallskruv, 55 mm.

 Stapelbart på enklaste sätt. Den här lådan byggdes för 10 år sen och hänger fortfarande med.
Stapelbart på enklaste sätt. Den här lådan byggdes för 10 år sen och hänger fortfarande med. FOTO: Kristina Bäckström

1. Bestäm först om du vill ha odlingslådor du kan stapla på varandra eller om du vill ha lådor som fästs i marken med en spetsad stolpa.

2. För de spetsade stolparna sågas 45×45-reglarna i 30 centimeter långa bitar. Ena änden spetsas, du kan såga spetsen eller spetsa den med en yxa. Väljer du stapelbart sågas regeln i fyra 17 centimeter långa delar.

3. Börja med gaveldelarna. Skruva fast dem med trallskruv i hörnreglarna. Regeln ska ligga kant i kant med råplanets kortsida. Den spetsade varianten kan ligga kant i kant även upptill eller dras ner lite så att det går att stapla lådor på.

 Först gavelbitarna, sedan långsidorna. Skruva med trallskruv.
Först gavelbitarna, sedan långsidorna. Skruva med trallskruv. FOTO: Lennart Rydén+Lennart Rydén

Väljer du stapelbart skruvas gaveldelen fast så att regeln kikar ut en centimeter på nedersidan och lämna ett lika stort glapp högst upp. PÅ det sättet kan en låda sättas på en annan så att reglarna låser fast dem mot varandra.

4. Skruva sedan fast långsidorna med trallskruv så att de täcker ändträt på gavlarna. Nu ska lådan ha yttermått 120×80 centimeter, precis som en köpt pallkrage brukar ha.

Smarta knep för att odla i låda:

* Lägg ut kartonger eller ett rejält lager tidningar under din låda innan du fyller den med jord. På det sättet slipper du få in ogräs underifrån.

* Stapla högt om du odlar i kallt klimat. Höga lådor värms snabbt upp av solen.

* Testa en snigelbarriär av plast. Häfta fast decimeterbreda remsor av byggplast på lådans överkant så att det blir ett rejält överhäng. Sniglarna kryper upp men har svårt att ta sig förbi den utstickande plastkanten. De liksom rinner av.

* Måla gärna om du vill med en lasyr eller slamfärg men det handlar mest om utseendet. Färgen gör inte mycket för hållbarheten i lådorna.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen