Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 19 december 2018

Bygg själv: Skorsten för dig som inte kan mura

Kan du bygga med lego kan du bygga en skorsten. En block-skorsten travas med lim i stället för att muras.

 Blockskorstenen byggs utan murning. Sektionerna limmas ihop.
Blockskorstenen byggs utan murning. Sektionerna limmas ihop. FOTO: Skorstensfolket

Egentligen är den ingen nyhet. Blockskorstenen har funnits sedan 1980-talet men nu börjar den bli vanligare, även för privatkonsumenter.

– Det är en nätt och smart skorsten som är lätt att bygga själv. Det är helt enkelt svårt att göra fel, säger Jörgen Tellestam, VD på Skorstensfolket.

Skorstenen bygger på ett modulsystem med block i pimpsten. I mitten på varje block finns hål för rökkanalen och varje del har en infasning som passar mot en utskjutande kant på nästa block.

 Blockskorstenen G20 från Skorstensfolket limmas och travas på plats.
Blockskorstenen G20 från Skorstensfolket limmas och travas på plats. FOTO: Skorstensfolket
 Här tas hålet för rökröret upp i sidan av G20-skorstenen. Hålet går att mura igen om man byter till en kamin med andra mått.
Här tas hålet för rökröret upp i sidan av G20-skorstenen. Hålet går att mura igen om man byter till en kamin med andra mått. FOTO: Skorstensfolket

Första blocket ställs på ett fundament. Sedan sätts block efter block på plats med ett lim. När skorstenen är klar tas hål för rökröret. Eldstaden monteras och sedan kan skorstenen kläs in med till exempel tegel eller putsas.

– Det är många fördelar om man jämför med en skorsten av plåt. Priset är inte heller så högt. Man kan räkna med ungefär 1 200 kronor per meter skorsten, säger Jörgen.

Pimpstenen har god värmeisolering, fungerar för eldning av alla fastbränslen och går att bygga om ifall man byter kamin. Den behöver bara ha 2 centimeter till brännbart material och går att bygga i ett svep, utan att vänta på att bruket ska brinna.

Nackdelarna är formatet och vikten.

– Den väger mer än en plåtskorsten, cirka 80 kilo per meter, och går bara att bygga rakt upp.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen