Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 25 maj 2018

Bygga staket: Råden du behöver för att lyckas

Med ett nytt staket kan ditt hus och din tomt få ett lyft. Här får du råden som hjälper dig välja rätt staket och sätta upp det så att det håller.

 Det röda trästaketet är en svensk klassiker. Målat med röd slamfärg blir det lätta att sköta.
Det röda trästaketet är en svensk klassiker. Målat med röd slamfärg blir det lätta att sköta. FOTO: Istock

Den som funderar på att skaffa ett nytt staket bör först tänka: Vad är det huvudsakliga syftet med staketet? Med den vetskapen blir det sedan lättare att välja vad som passar bäst.

– Ska staketet hindra insyn? Främst se till så att lekande barn blir kvar på tomten? Eller räcker det med att det ser bra ut? En del frågor behöver få sina svar, säger Dick Karlsson, staketexpert på DELKA i Östhammar i Uppland.

– Sedan bör man även se till så att staketet harmoniserar med husets arkitektur och övriga omgivning. Till exempel ser det ju oftast bäst ut med ett målat trästaket till ett rött trähus med vita knutar, och smidesstaket är lämpligast till hus med rappade fasader.

Läs också: Bygg en grusad trädgårdstrappa

Billigt kan bli dyrt

Ett väl anpassat staket kan ge både ditt hus och din tomt ett lyft. Behändigast är många gånger att köpa staketet i färdiga sektioner, då slipper du själv bygga eller ta in en snickare som kan bli kostsammare än det beställda staketet. Men man bör inte snåla hur mycket som helst: Ett billigt staket kan visa sig bli ganska dyrt i längden om du måste måla om det vartannat år för att det inte ska ruttna.

– Att satsa på bra kvalitet är vettigt, och impregnerat trämaterial håller bättre. Sedan är det väsentligt att ytbehandla ordentligt så att staketet får lång livslängd, annars kastar man ju bort hela investeringen, säger Dick Karlsson.

Hållbarheten är också bra att lägga vikt vid, betonar Dick Karlsson. Inte minst bör staketet kunna tåla snötrycket, framför allt när plogbilen kommer och snövallar därefter kan trycka på.

Bra tips för monteringen

• Ha inte för långt avstånd mellan staketstolparna. I annat fall kan staketet börja ”svanka” på mitten.

• När du placerar ut staketstolparna – se till att de är så lodräta som möjligt, i annat fall riskerar staketet att inte bli rakt.

• Betongplintarna/staketstolparna bör grävas/slås ner så att de står på frostfritt djup. Vid tjällossning kommer de annars att till slut pressas uppåt och bli ostadiga.

• Använd galvaniserade infästningar, skruvar och spikar, de har längre livslängd.

Läs också: Robotgräsklippare – tänk på det här innan köpet

5 köpestaket – för- och nackdelar

Generellt kostar en trästaket 100–200 kronor per meter och ett smides- och järnstaket 500–600 kronor per meter. Till detta kommer eventuella utgifter för det förberedande arbete som behöver göras innan staketet levereras.

1. Klassiskt trästaket

 Trästaket med täta spjälor och klassisk profil i toppen. Den här modellen heter Styrsö och säljs av Jabo. Finns både som färdig grind och staketsektioner.
Trästaket med täta spjälor och klassisk profil i toppen. Den här modellen heter Styrsö och säljs av Jabo. Finns både som färdig grind och staketsektioner. FOTO: Jabo

Det vanligaste staketet som finns i många olika former, färger och höjder, beroende på vad som är syftet med staketet. I motsats till en häck ger ett trästaket en mer öppen känsla och mer utsikt, samtidigt som det på ett bra sätt kan hindra barn och husdjur från att lämna det inhägnade området. Impregnerat håller bättre än oimpregnerat.

Fördelar: Många valmöjligheter vad gäller utseende och material. Det går oftast att hitta en modell som passar med utseendet på huset, och det finns både billiga och dyrare varianter.

Nackdelar: Kräver i regel en del underhåll med slipning och ommålning eftersom trä är ett material som påverkas av väder och vind. Slipning kan undvikas om slamfärg används, då är det bara att borsta av och måla om direkt.

2. Smides- och järnstaket

 Profilen är klassisk med små cirklar som dekoration. Staketmodellen heter Lidingö.
Profilen är klassisk med små cirklar som dekoration. Staketmodellen heter Lidingö. FOTO: Jabo

Finns i modern eller klassisk form, och i både enklare varianter eller mer utförliga och pråliga.

Många smides- och järnstaket har roterbara skarvfästen som gör att du kan sätta upp staketet exakt efter tomtgränsen. För en exklusiv känsla kan denna typ av staket kombineras med en låg mur.

Fördelar: Lång livslängd och kan därför ses som en god investering, i vissa fall kan det också vara en detalj som höjer värdet på huset. Kräver i princip inget underhåll. Ger ett gediget och lyxigt intryck.

Nackdelar: Dyrt.

3. Lantstaket

 Det klassiska lantstaketet passar lika bra i trädgården som på gården.
Det klassiska lantstaketet passar lika bra i trädgården som på gården. FOTO: Istock

Ett enkelt staket med rejäla stolpar med två eller tre enkla plankor/slanor mellan. Ett staket som doftar tradition men samtidigt är tidlöst.

Fördelar: Kräver inte så mycket virke. Kan vara i behandlat trä likväl som målat i önskad färg.

Nackdelar: Döljer inte insyn eller utsyn. Hindrar inte blåst. Läs också: Tre steg till fin altan

4. Skärmstaket

 Ett skärmstaket kan se tätt ut men ska inte vara det. Utan springor i vindskyddet snurrar vinden i stället runt framför.
Ett skärmstaket kan se tätt ut men ska inte vara det. Utan springor i vindskyddet snurrar vinden i stället runt framför. FOTO: Jabo

Ett staket som består av vertikala och horisontella spjälor. Färdiga sektioner i varierande former kan byggas ihop så som du önskar. Kan bli väldigt smakfullt, och extra snyggt kan vara att bygga med en enkel avtrappning i skärmbitarnas nivåer.

Fördelar: Kan fungera både som helt staket eller som mindre avskärmare.

Nackdelar: Är inte riktigt lika robust som många andra staket. Håller det i blåsig miljö?

5. Krysstaket

 Krysstaketen kan se lite olika ut. Gemensamt är att de har en sektion med kryss i, antingen bara högst upp eller med ett kryss som fyller hela staketdelen.
Krysstaketen kan se lite olika ut. Gemensamt är att de har en sektion med kryss i, antingen bara högst upp eller med ett kryss som fyller hela staketdelen. FOTO: Bauhaus

Ett klassiskt villastaket som passar för att rama in en tomt, men också altanen. Staketet är robust och kan antingen vara sitt ursprungliga träskick eller målas i önskad färg.

Fördelar: Ett staket som passande även kan byggas kring en altan/veranda.

Nackdelar: Släpper igenom blåst. Döljer i de flesta utföranden inte insyn eller utsyn.

Reglerna som gäller för staket

• Normalt kräver ett staket inte bygglov. Vanligen är det grönt ljus om staketet har en viss genomskinlighet (minst 30–50 procent) och inte överstiger en maximal höjd (normalt 180 centimeter). Vad som är bygglovsbefriat varierar mellan kommunerna. Byggnadsnämnden i din kommun kan ge besked om vad som gäller för dig.

• Om staket ska byggas vid tomtgränsen bör du samråda med sin granne, och få ett skriftligt medgivande innan du börjar bygga.

• Mer allmän information om bygglov och annat finns på Boverkets hemsida, boverket.se

Läs också: Experten svarar: Så bygger du pool

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen