Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 30 juni 2020

Bygga utekök - tips och inspiration

På Fröken Turkos blogg och Instagram handlar det om inredning, trädgård, matlagning och DIY. I uteköket framför huset i Släp kan hon hålla på med alltihop.

– Här lever vi hela vårt liv så länge vädret tillåter, säger Leonor Juhl Kristiansson.

 Att inte tänka för smått när man bygger utekök och sittplats är ett av Leonors bästa tips. Hennes utekök är väl tilltaget.
Att inte tänka för smått när man bygger utekök och sittplats är ett av Leonors bästa tips. Hennes utekök är väl tilltaget. FOTO: Karin Wildheim

Elvaåriga Linnéa och mamma Leonor har krupit upp i hörnsoffan utanför punchverandan vid huset i Släp. Här i pergolan sitter de ofta och myser och spelar spel.

Nedanför dem brer trädgården ut sig med bärbuskar, ett stort perennland och ytterligare ett trädäck för matlagning, samvaro och plats att pyssla och leka. På andra sidan ängen börjar den nordhalländska naturen, som fick familjen att flytta hit för tio år sedan.

 Det rymliga matbordet används för att spela spel, pyssla vid och äta frukost, lunch och middag så länge vädret tillåter. Pilens bladverk ger välbehövlig skugga heta dagar.
Det rymliga matbordet används för att spela spel, pyssla vid och äta frukost, lunch och middag så länge vädret tillåter. Pilens bladverk ger välbehövlig skugga heta dagar. FOTO: Karin Wildheim

På trädäcket äter familjen frukost, lunch och middag varje dag men det finns också plats för många när det är kalas. Både till vardags och fest dukar Leonor gärna med udda porslin, reseminnen i form av fat och kannor från Samos, Sicilien och andra medelhavsöar blandat med färgglada melaminmuggar.

Väl tilltagen köksdel i uteköket

 Familjen Juhl-Kristianssons utekök kommer från Hillerstorp.
Familjen Juhl-Kristianssons utekök kommer från Hillerstorp. FOTO: Karin Wildheim
 ”Huset såg ut som en skolåda när vi köpte det. Vi har gjort mycket” säger Leonor. Byggt punchveranda och pergola på framsidan, till exempel.
”Huset såg ut som en skolåda när vi köpte det. Vi har gjort mycket” säger Leonor. Byggt punchveranda och pergola på framsidan, till exempel. FOTO: Karin Wildheim

Själva köksdelen är väl tilltagen med rinnande vatten, stora grillar och en rejäl arbetsyta. På köksbänken och runt omkring på trädäcket prunkar timjan, persilja, oregano och gräslök i sina krukor. Billigt, vackert och praktiskt!

– Att kunna nypa lite kryddor till salladen medan man lagar maten är perfekt. Min mamma älskade Italien, särskilt Toscana. Det är därför jag fick ett italienskt namn. Jag har blivit präglad av det och gillar italiensk mat, säger Leonor och fortsätter:

– Det blir mycket sallader. Det ska vara mycket mat på stora fat och man ska sitta och äta länge!

Intill matbordet står en stor odlingslåda med sockerärter och fler örter. I pergolan finns ytterligare en, försedd med ett miniväxthus, där årets första gurka dinglar jämte den spirande morotsblasten. Leonor har satt alla odlingslådor på hjul för att kunna vända på dem efter solen och vinden.

Läs också: Bygga staket – viktiga tips och råd

Växter ger däcket liv

 Det fräscht gröna hos tagetesplantan framhävs av att den placerats i en mörklila kruka. Uteköket används självklart även för växtvård.
Det fräscht gröna hos tagetesplantan framhävs av att den placerats i en mörklila kruka. Uteköket används självklart även för växtvård. FOTO: Karin Wildheim
 Familjen Juhl-Kristiansson spenderar mycket tid tillsammans. På resor och hemma, pysslande eller ätande, spelandes sällskapsspel eller bara genom ett skönt soffhäng.
Familjen Juhl-Kristiansson spenderar mycket tid tillsammans. På resor och hemma, pysslande eller ätande, spelandes sällskapsspel eller bara genom ett skönt soffhäng. FOTO: Karin Wildheim

Trappan mellan etagen pryds av kulörta plastkorgar med fyllda kronärtskockor och rödbladig grönkål. Det finns även plats för ren ögonfröjd, som luktärter och kryddtagetes. Dekorationerna och mycket levande material behövs för att så här stora trädäck inte ska kännas ödsliga och livlösa. Bara det nedre däcket är på femtio kvadratmeter.

– Tanken när vi byggde dem var att vi skulle leva hela livet här ute sommartid och att trädäcken skulle förena ute och inne. Så blev det men jag var orolig i början och tyckte att uteköket såg ut som en dansbana, säger Leonor.

 Leonor ägnar sig gärna åt resten av trädgården också. I perennarabatten trängs blommorna med myntor av olika slag. Jordgubbsmynta och melonmynta hör till favoriterna.
Leonor ägnar sig gärna åt resten av trädgården också. I perennarabatten trängs blommorna med myntor av olika slag. Jordgubbsmynta och melonmynta hör till favoriterna. FOTO: Karin Wildheim
 Leonor, Mats, Linnéa och My ser till att få en hatt med sig hem som reseminne varje gång de har varit utomlands.
Leonor, Mats, Linnéa och My ser till att få en hatt med sig hem som reseminne varje gång de har varit utomlands. FOTO: Karin Wildheim

Maken Mats lovade att det inte skulle kännas för stort när det var klart och det gör det heller inte. En bidragande orsak är träden, som sticker upp genom utsågade hål i däcket och ger variation.

Det ena är ett litet silverpäronträd precis intill trappan.

– Silverpäronet påminner om ett olivträd och passar bra ihop med medelhavsväxter som salvia och lavendel, säger Leonor.

Det andra trädet är en stor, snedvuxen videpil, som sträcker sig in över matbordet, bildar tak och ger skugga heta dagar. Dessutom är det roligt att hänga grejer i grenarna.

– Pompoms, lyktor, girlanger… Och det har faktiskt hänt att vi har röjt undan här och använt däcket som dansbana på midsommar!

Läs också: Bygg en enkel odlingslåda eller pallkrage

Bästa tipsen till dig som vill bygga utekök

 Barnen har gjort trädgårdspinnarna av pärlplattor och återanvända sugrör. Sommartid sker pysslandet oftast utomhus.
Barnen har gjort trädgårdspinnarna av pärlplattor och återanvända sugrör. Sommartid sker pysslandet oftast utomhus. FOTO: Karin Wildheim
 ”Man blir glad av glada färger!” säger Leonor, som odlar sin sallat och kål i en cerise plastbytta.
”Man blir glad av glada färger!” säger Leonor, som odlar sin sallat och kål i en cerise plastbytta. FOTO: Karin Wildheim

• Bygg stort! Det gäller både altandäcket och själva arbetsytan. Med gott om utrymme kan många laga mat tillsammans. Väljer man färdiga moduler är det också lätt att bygga ut arbetsköket senare om man trots allt inte gjorde det stort nog.

• Om kök och matplats ryms på samma plats kan man umgås samtidigt som man lagar mat utan att känna sig utanför eller behöva avbryta samtalen för att titta till maten.

• Satsa på en diskho med rinnande vatten. Det gör att du inte måste springa in och ut för att skölja grönsaker, skrubba färskpotatisen och tvätta av arbetsredskap.

 Färska kryddor är ett måste i medelhavsköket. Med hjul på odlingslådorna kan örterna lätt få så mycket sol de behöver för att smaken ska utvecklas.
Färska kryddor är ett måste i medelhavsköket. Med hjul på odlingslådorna kan örterna lätt få så mycket sol de behöver för att smaken ska utvecklas. FOTO: Karin Wildheim
 Välslipade stenar och snäckor mjukar upp altandäcket. Att ta upp hål för träd och andra planteringar bryter monotonin på ett stort trädäck.
Välslipade stenar och snäckor mjukar upp altandäcket. Att ta upp hål för träd och andra planteringar bryter monotonin på ett stort trädäck. FOTO: Karin Wildheim

• Grillen är viktig i ett utekök. Fundera på vad du behöver och ta tid på dig när du väljer.

• Tänk på att el och vatten bör installeras av behörig elektriker och rörmokare.

• Att uteköket ska stå ute säger sig självt. Välj ett tåligt och skydda det mot väder och vind under vintern.

• Inred med kryddor och krukväxter. Att ösa på med kryddor och krukväxter gör uteköket inbjudande. Dessutom är det smidigt att kunna knipsa av några blad när man fixar maten.

• Använd trädgårdens blommor i utematlagningen och skapa somriga bordsdekorationer i vaser och kannor. Dekorera tallriken med en enkel och vacker blomma!

Färgrik familj

Namn: Leonor Juhl Kristiansson

Ålder: 42 år

Yrke: Influencer och föreläsare på temat ”Mer färg åt folket!”

Familj: Maken Mats och barnen Linnéa, 11 år, och My, 7

Bor: I en vit 1940-talsvilla i Släp i Kungsbacka kommun

Blogg: frokenturkos.se/blogg

Instagram: @frokenturkos

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen