Bygga utekök - tips och inspiration
På Fröken Turkos blogg och Instagram handlar det om inredning, trädgård, matlagning och DIY. I uteköket framför huset i Släp kan hon hålla på med alltihop.
– Här lever vi hela vårt liv så länge vädret tillåter, säger Leonor Juhl Kristiansson.
Elvaåriga Linnéa och mamma Leonor har krupit upp i hörnsoffan utanför punchverandan vid huset i Släp. Här i pergolan sitter de ofta och myser och spelar spel.
Nedanför dem brer trädgården ut sig med bärbuskar, ett stort perennland och ytterligare ett trädäck för matlagning, samvaro och plats att pyssla och leka. På andra sidan ängen börjar den nordhalländska naturen, som fick familjen att flytta hit för tio år sedan.
På trädäcket äter familjen frukost, lunch och middag varje dag men det finns också plats för många när det är kalas. Både till vardags och fest dukar Leonor gärna med udda porslin, reseminnen i form av fat och kannor från Samos, Sicilien och andra medelhavsöar blandat med färgglada melaminmuggar.
Väl tilltagen köksdel i uteköket
Själva köksdelen är väl tilltagen med rinnande vatten, stora grillar och en rejäl arbetsyta. På köksbänken och runt omkring på trädäcket prunkar timjan, persilja, oregano och gräslök i sina krukor. Billigt, vackert och praktiskt!
– Att kunna nypa lite kryddor till salladen medan man lagar maten är perfekt. Min mamma älskade Italien, särskilt Toscana. Det är därför jag fick ett italienskt namn. Jag har blivit präglad av det och gillar italiensk mat, säger Leonor och fortsätter:
– Det blir mycket sallader. Det ska vara mycket mat på stora fat och man ska sitta och äta länge!
Intill matbordet står en stor odlingslåda med sockerärter och fler örter. I pergolan finns ytterligare en, försedd med ett miniväxthus, där årets första gurka dinglar jämte den spirande morotsblasten. Leonor har satt alla odlingslådor på hjul för att kunna vända på dem efter solen och vinden.
Läs också: Bygga staket – viktiga tips och råd
Växter ger däcket liv
Trappan mellan etagen pryds av kulörta plastkorgar med fyllda kronärtskockor och rödbladig grönkål. Det finns även plats för ren ögonfröjd, som luktärter och kryddtagetes. Dekorationerna och mycket levande material behövs för att så här stora trädäck inte ska kännas ödsliga och livlösa. Bara det nedre däcket är på femtio kvadratmeter.
– Tanken när vi byggde dem var att vi skulle leva hela livet här ute sommartid och att trädäcken skulle förena ute och inne. Så blev det men jag var orolig i början och tyckte att uteköket såg ut som en dansbana, säger Leonor.
Maken Mats lovade att det inte skulle kännas för stort när det var klart och det gör det heller inte. En bidragande orsak är träden, som sticker upp genom utsågade hål i däcket och ger variation.
Det ena är ett litet silverpäronträd precis intill trappan.
– Silverpäronet påminner om ett olivträd och passar bra ihop med medelhavsväxter som salvia och lavendel, säger Leonor.
Det andra trädet är en stor, snedvuxen videpil, som sträcker sig in över matbordet, bildar tak och ger skugga heta dagar. Dessutom är det roligt att hänga grejer i grenarna.
– Pompoms, lyktor, girlanger… Och det har faktiskt hänt att vi har röjt undan här och använt däcket som dansbana på midsommar!
Läs också: Bygg en enkel odlingslåda eller pallkrage
Bästa tipsen till dig som vill bygga utekök
• Bygg stort! Det gäller både altandäcket och själva arbetsytan. Med gott om utrymme kan många laga mat tillsammans. Väljer man färdiga moduler är det också lätt att bygga ut arbetsköket senare om man trots allt inte gjorde det stort nog.
• Om kök och matplats ryms på samma plats kan man umgås samtidigt som man lagar mat utan att känna sig utanför eller behöva avbryta samtalen för att titta till maten.
• Satsa på en diskho med rinnande vatten. Det gör att du inte måste springa in och ut för att skölja grönsaker, skrubba färskpotatisen och tvätta av arbetsredskap.
• Grillen är viktig i ett utekök. Fundera på vad du behöver och ta tid på dig när du väljer.
• Tänk på att el och vatten bör installeras av behörig elektriker och rörmokare.
• Att uteköket ska stå ute säger sig självt. Välj ett tåligt och skydda det mot väder och vind under vintern.
• Inred med kryddor och krukväxter. Att ösa på med kryddor och krukväxter gör uteköket inbjudande. Dessutom är det smidigt att kunna knipsa av några blad när man fixar maten.
• Använd trädgårdens blommor i utematlagningen och skapa somriga bordsdekorationer i vaser och kannor. Dekorera tallriken med en enkel och vacker blomma!
Färgrik familj
Namn: Leonor Juhl Kristiansson
Ålder: 42 år
Yrke: Influencer och föreläsare på temat ”Mer färg åt folket!”
Familj: Maken Mats och barnen Linnéa, 11 år, och My, 7
Bor: I en vit 1940-talsvilla i Släp i Kungsbacka kommun
Blogg: frokenturkos.se/blogg
Instagram: @frokenturkos
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.