Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 8 november 2018

Byt ut teflonstekpannan – fyra bra alternativ

Vill du också skippa teflonpannan för hälsans och miljöns skull? Här är plus och minus med de fyra bästa alternativen

 Dags att byta teflonpannan mot en ny, hälso- och miljövänligare modell?
Dags att byta teflonpannan mot en ny, hälso- och miljövänligare modell? FOTO: Istock

1. Gjutjärnspanna

 Gjutjärnspanna.
Gjutjärnspanna. FOTO: Istock

Beskrivning: Tillverkade av gjutjärn, ofta med en nonstick-yta av inbränd rapsolja.

Plus: Bara naturmaterial, inga giftiga kemikalier. Är väldigt slitstarka, en stekpanna av gjutjärn kan i princip gå i arv. Leder värme bra och tål hög värme. Ger fin stekyta. Passar på alla slags spisar, även ved- och gasspis. Ger ett tillskott av järn när man lagar syrlig mat

Minus: Ofta väldigt tung även om det numera finns lättviktsmodeller. Måste pysslas om – diskas i hett vatten utan diskmedel, sedan gärna oljas in. Kan rosta om den står i blöt. Syrliga rätter med tomat och vin kan bli missfärgade vilket är ofarligt men ser oaptitligt ut. Läs också: Rengöring av gjutjärnspanna – så gör du

2. Kolstålpanna

 Kolstålpanna.
Kolstålpanna. FOTO: KItchenlab.se

Beskrivning: Kolstål är legering av kol och järn. Nonstickyta får man själv steka in genom att hetta upp olja i pannan. (Vid instekningen skiftar den färg till rödbrunt och till sist svart).

Plus: Precis som gjutjärnspannan är kolstål enbart naturmaterial, inga kemikalier och är mycket slitstark. Den väger dessutom mindre och är billigare. Ganska lättdiskad när den är instekt. Ger fin stekyta och har lång hållbarhet om den sköts rätt. Avger små mängder järn i maten.

Minus: Måste stekas in med olja i minst 3-4 omgångar på ganska hög temperatur, men inte för hög då den ofta tunna botten kan bli skev. Maten fastnar lätt i början. Rostar lätt, ska inte stå i blöt alls. Tål inte diskmedel alls. Undvik att tillaga syrlig mat, som tomat och vin, då kan du behöva steka in pannan igen.

3. Rostfria stekpannor

Beskrivning: Tillverkade av rostfritt stål, inga kemikalier eller nonstickyta.

 Rostfri stekpanna.
Rostfri stekpanna. FOTO: Istock

Plus: Mycket slitstark och har fina stekegenskaper – därför populär i restaurangkök. Tål höga temperaturer och blir inte lätt repig. Ger fin stekyta om den hanteras rätt. Går att diska med diskmedel.

Minus: Kan lätt bränna fast i botten och kräver en del kunskap och teknik. Till exempel när man steker en köttbit ska den inte vändas förrän köttets porer sluts och det släpper av sig självt. Ganska dyra.

4. Keramiska pannor

 Keramisk stekpanna.
Keramisk stekpanna. FOTO: OBH Nordica

Beskrivning: Stekpannor med en keramisk beläggning av kiseldioxid framställd med nanoteknik, som inte ska belasta miljön eller hälsan.

Plus: Mycket värmetåliga, vissa tål upp till 400 grader. Har viss ”släppförmåga” så att den ger stekyta med minimalt med fett. Lättdiskad.

Minus: Blir ganska lätt repig och då fastnar maten lättare. Kan ha svårt att hålla jämn värme och kan ”slå sig” och få ojämn botten vid stora temperaturväxlingar, till exempel om man häller kallt vatten i en het panna.Läs också: Forskaren: Därför ska du skippa teflonpannan!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen