Affe och Thomas driver succécafé i småländska Berga
På helgerna strömmar folk till småländska Berga. Det som drar är Affes och Thomas café och antikaffär - och ett visst bakverk.
Den som vill vara säker på att få en bit av den populära banankolapajen gör bäst i att boka i förväg. Annars är risken att den tar slut.
– Folk är som galna i den, de ringer och reserverar bitar. En gång blev jag utskälld av en man som åkt från Västervik och som blev besviken när den var slut, säger Affe Dahlberg.
I år är nog suget efter läckerheten större än vanligt, då caféet har haft coronastängt sedan i mars.
Café 3 århundraden öppet sommaren 2020
Men nu när värmen kommer och det går att sprida ut gästerna utomhus så öppnas café och antikffären ”3 århundraden” igen.
Besökarna kan återigen få njuta av stiliga 1800-talsporträtt, nymanglade linnedukar, vaser med nyplockade blommor, levande ljus och glittrande kristallkronor.
Läs också: Sara startade sommarcafé hemma i trädgården!
Den berömda banankolapajen är hembakad
Här finns antika föremål och prylar överallt och mycket att titta på. Affe avslöjar en hemlighet: det är saker med skavanker som inte går att sälja i deras antikaffär invid caféet.
Allt som serveras är hembakat, Affe och hans partner Thomas Hyckenberg ägnar veckorna åt att baka. Fredagarna är de mest hektiska dagarna. Då ska allt förberedas inför helgens anstormning.
– Då lägger vi ihop alla kakorna. En del vinner på att stå ett dygn, säger Thomas.
Skolhuset förvandlades till café
Affe och Thomas flyttade från Malmö och köpte den gamla skolan i Berga, i Högsby kommun, för tio år sedan. Ett hus som har både själ och historia.
– Det kommer folk hit ibland som gått i skola här. På vinden i den gamla gymnastiksalen har vi ett spöke, en liten arg gubbe. Det är en del besökare som sett honom, men ingen av oss, säger Thomas.
Började som antikaffär
Från köket kommer förföriska dofter av kanel, kardemumma och vanilj som blandas med aromen från det nybryggda starka kaffet.
Caféet kom egentligen till av en slump. När de hade renoverat färdigt det slitna huset flyttade Thomas hit sin antikaffär från Trelleborg. De började servera lite kaffe och bullar i anslutning till butiken.
– Första året var det inte särskilt muntert. Men hur det än var kom det lite folk och så har det ökat varje år, säger Thomas.
Läs också: Banoffeepaj med bananer och kolasås
Gäster nyfikna på 3 århundradens ägare
Och det är cafédelen som har blivit det stora dragplåstret och vars verksamhet ökat för varje år.
– I början var folk nog lite nyfikna på oss också. Två män som bor ihop och startar café mitt på landsbygden, säger Thomas.
– Men vi har blivit väl mottagna. Inte en enda gång har vi fått någon kommentar. Jo, en del frågar om vi är bröder, det är lite kul. För vi är ganska lika, även om en är större och äldre, fortsätter han med ett skratt.
Välj mellan 18 sorters hembakta kakor
I början hade de bara ett dussin kaffekoppar och ett blygsamt utbud på tre sorters tårtor och lite småkakor.
I dag har de flera hundra kaffekoppar och ett rejält sortiment med 18 sorters småkakor, wienerbröd, kanelbullar, bärpajer och en våffelmeny med hemkokta sylter.
Och så storsäljaren banankolapaj, tätt följd av chokomocko, en minst sagt mäktig chokladkaka.
Helgöppet och bordservering
Trots succén har de inte frångått sitt beslut att bara ha öppet på helgerna.
– Vi bestämde oss för att lägga krutet på helgerna. Då satsar vi 120 procent. På så sätt slipper vi stress och behåller glädjen i det, säger Thomas.
Det är en strategi som lyckats. Av gästboken framgår att många åker långt för att fika i Berga och att det blivit en tradition.
Inte sällan för att få en kul pratstund med de två värdarna. Här är det bordsservering och gästerna verkar inte ha något emot att få vänta lite.
– Nej, jag tror att folk känner sig lite mer omhändertagna med personlig service. Många är stamgäster och det är så kul att kunna prata lite med alla, säger Thomas.
Låga kostnader
Kostnaderna är låga. Huset var billigt, och de arbetar själva i verksamheten. Lite hjälp har de av släktingar, framför allt Thomas mamma, som sköter all tvätt, inklusive att mangla linnedukarna.
Marknadsföringen är minimal. De har en Facebooksida, som uppdateras med ojämna mellanrum.
– Det är mest mun-mot-mun-metoden,säger Thomas.
Småländska rötter
Han och Affe är smålänningar båda två, Affe från Kalmar och Thomas från Mönsterås. De träffades i Malmö för 20 år sedan och har varit ett par sedan dess.
De skaffade sommarstuga vid den småländska kusten och började längta hem på allvar till Småland.
Läs också: Småland och Öland: Mer än isterband och ostkaka
Men till Berga hade ingen av dem hade någon anknytning.
– Vi kände inte någon här men tänkte att antingen går det åt helvete, eller så går det bra, säger Affe.
Han har precis gått i pension efter att ha arbetat som undersköterska på Oskarshamns lasarett.
– Jag hade fått nog efter 40 år. Verksamheten tar mycket tid, vi bakar allt själva, och det tar tid att hålla affären i ordning, säger han
Ändrade utbud i butiken
Thomas ansvarar för antikaffären och har fått ändra i utbudet en del.
– När vi flyttade tänkte jag satsa på svenska allmogemöbler och la upp ett lager. Men ungdomarna vill ha teak från 1950- och 1960-tal, stockholmarna dansk design och tyskarna små möbler till sina sommarstugor, säger han och skrattar.
Paret bakom cafét
Namn: Affe Dahlberg och Thomas Hyckenberg.
Aktuella: Driver ”3 århundraden”, café och antikaffär i Berga i småländska Högsby.
Bor: I Fliseryd, en halvtimme från Berga med bil.
Ålder: 65 och 54 år.
Yrke: Affe är pensionerad undersköterska, Thomas bagare och antikhandlare.
På webbsidan 3arhundraden finns mer information.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.