Christoffer och Caroline: Vi kunde inget om jordbruk när vi köpte vårt gårdsmejeri
Christoffer och Caroline var dammsugarförsäljare när de träffades – och hade aldrig jobbat med djur eller skött en gård. I våras köpte de ett gårdsmejeri med över hundra får och älskar sitt nya liv!
När 70 tackor ska släppas ut ur fårhuset tidigt på morgonen så går det sällan smidigt.
Djuren ser illa i mörker, och eftersom det är en mörk årstid bestämmer sig de tjuriga tackorna ofta för att helt enkelt vägra gå ut.
Brottas med får
Christoffer Lindahl får då ge sig in i regelrätta brottningsmatcher med fyrbenta motståndare som kan väga upp mot 80 kilo, och får jobba hårt för att få något av djuren att ta sig ut genom dörröppningen.
Då följer de övriga efter och när alla är ute har en ny dag åter börjat på Strömmens gårdsmejeri, i byn Boltjärn i Ånge kommun.
Prisbelönta ostar
Att Christoffer skulle bli sjöblöt i svett av att brottas med får tidiga morgnar och att hans sambo Caroline Nielsen skulle ysta ost hela dagarna är en oväntad händelseutveckling.
Den tidigare ägaren drev gården i 20 år och blev en av landets mest prisbelönta tillverkare av ost. När gården lades ut till försäljning fick paret nys om det.
Oväntat steg i karriären
Inte mycket i deras bakgrunder talade för att ett gårdsmejeri i glesbygd skulle vara nästa steg i karriären.
– Vi träffades faktiskt när vi båda jobbade i samma företag som försäljare av dammsugare, berättar Caroline.
Själv blev hon sedan chef för tre butiker i en kedja, medan Christoffer blev bilförsäljare. Paret levde stadsliv och var inriktade på handel och affärer i sina yrkesliv.
Bondelivet lockade
Men ju mer de tänkte på att bli bönder och djurägare, desto mer rätt kändes det.
– Självklart har det varit ett stort beslut att ta ett stort lån och ge sig på en verksamhet som vi har noll erfarenhet av. Men varför skulle vi inte klara av det, säger Caroline.
Pengar är inte det viktiga för paret, utan att göra något som känns meningsfullt och slippa ”ekorrhjulet”.
Stor omställning
Under våren 2018 flyttade de från Sundsvall de nio milen in i landet till Boltjärn och tog gården i besittning.
Det går knappt att föreställa sig vilken omställning detta var för dem och hur många nya saker de måste lära sig – snabbt dessutom!
– Vi kan tacka den tidigare ägaren som lärde ut mycket om fårskötsel och hur mejeriet fungerar. Att tillverka ost är en konst, som tur är finns recept, säger Caroline.
Lärde sig köra traktor
Och så skadar det inte med en del erfarenhet heller, menar hon. Något hon undan för undan håller på att skaffa sig.
– Vi har också väldigt mycket hjälp av bybor och vänner som hjälpt oss. Att det finns så stor vilja att stötta oss i byn har verkligen gjort livet lättare för oss, säger Christoffer.
– En granne som varit jordbrukare hela livet har blivit min mentor och bland annat lärt mig köra traktor, fortsätter han.
Brist på bete
Den torra sommaren ställde till det för de nyblivna lantbrukarna. För en gård av Strömmens storlek skulle det behövas 40 hektar mark till bete för djuren.
Efter förändringar av arrenden i samband med att den tidigare ägaren sålde fastigheten så har Caroline och Christoffer bara tio, torra hektar.
Grannar hjälpte till
Lösningen fanns i byarna runt omkring. När ryktet spreds från mun till mun och även i ett rop på hjälp via Facebook, så började man höra av sig och erbjuda hjälp med foder från andra gårdar.
– Vi har klarat det tack vare goda grannar kan man säga, understryker Christoffer.
Fick lära sig lamning
Det som de hade oroat sig mest för var lamningen. Det är inte ovanligt att lamm har svårt att ta sig ut på rätt sätt vid födseln, utan fastnar, kanske för att de helt enkelt är stora.
Som fårägare gäller det då att agera och inte stå och fundera alltför mycket.
– Hur vet man när det är dags att lamma? Hur vet man när man ska ingripa och hur gör man, säger Caroline.
Råd av grannkvinna
De var väldigt osäkra, men fick hjälp av en grannkvinna som visade hur de skulle göra. Och så hittade de bra instruktionsfilmer på Youtube.
– Man måste dock söla ner sig själv några gånger och själv sticka in armen, få tag i en fot och få lammet i rätt läge så det kommer ut innan man förstår hur det går till, säger Caroline.
Lär sig tackornas beteende
Under sommaren föddes runt hundra lamm på gården. Snabbt blev det en syssla som ingick i de vardagliga bestyren, att förstå av tackornas beteende när det är dags och att även vara beredd att hjälpa till när som helst på dygnet.
Trots att det finns oändligt med jobb att göra på gården fortsätter Christoffer att arbeta några dagar i veckan som bilförsäljare i Sundsvall.
Både ost och bilar
Kontrasten är förstås stor mellan att köra traktor i bondens arbetskläder och att vara kostymklädd bland blanka fordon i bilhallen.
– Jag säljer både bilar och ost numera. Och ärligt talat så går det lite enklare att sälja ost. Framför allt så är det inte så många kunder som försöker pruta på priset, skrattar Christoffer.
VM-guld i mathantverk
Att det går lätt att sälja ostarna kanske delvis beror på ett starkt varumärke. Ostarna från Strömmens vann tio SM-guld i mathantverk för den tidigare ägaren.
Caroline som nu är den som sköter mejeriet har med andra ord något att leva upp till.
– Jag lär mig hela tiden något nytt men har fått bra fart på tillverkningen och får beröm av finsmakare som känner till våra ostar, säger Caroline.
I framtiden drömmer de om att utöka mejeriet och även komma igång med kaféverksamhet och ostprovning på kvällar.
Arrangerar ostprovning
När Lands reportageteam lämnar gården byter Caroline och Christoffer om och gör sig redo för att åka till närmaste ICA-butik för att ordna en ostprovning under eftermiddagen.
Förmodligen blir deras mögelost Boltjärn Blå som vanligt den mest populära bland provsmakarna.
Caroline Nielsen och Christoffer Lindahl
Ålder: 33 och 31 år.
Bor: På gård i Boltjärn i Ånge kommun.
Gör: Lantbrukare, mejerister och säljare.
Familj: Varandra och dvärgschnauzern Casper.
Drömmer om: Att få en sovmorgon.
Så fixade de företaget
Finansieringen: Lån.
Omsättningen: Tidigare har verksamheten haft cirka 1,5 miljoner kromor i omsättning. Caroline och Christoffer siktar också mot den siffran i starten.
Marknadsföringen: Hemsida: strommensgardsmejeri.se, Facebook: Strömmens gårdsmejeri, Instagram: strommens_gardsmejeri, samt mässor och marknader.
Antal anställda: Inga, men mycket hjälp från grannar och vänner.
Största misstaget under starten? Att starta bolaget innan vi sökte starta-eget-bidrag. Det måste ske i omvänd ordning för att kunna få stöd. Med facit i hand tycker vi själva att vi även borde ha hunnit förbereda mer för vintern i somras.
Vad gick bättre än ni trodde? Lamningen (se kommentar i huvudtexten)! Även mjölkning och ystning har gått relativt bra trots brist på erfarenhet.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.