Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 31 januari 2019

Då ska du frosta av frysen – tipsen som underlättar

En frys full av is fungerar sämre. Passa på att frosta av den när naturen bjuder på utefrys. Här är bästa avfrostartipsen i fyra steg.

 Dra nytta av naturens egen vinterfrys när du frostar av din egen.
Dra nytta av naturens egen vinterfrys när du frostar av din egen. FOTO: Istock

En avfrostad, full frys är det bästa. Den drar minst ström på det sättet och om du drabbas av strömavbrott tar det längre tid innan frysvarorna tinar.

Så här gör du jobbet smart, steg för steg.

1. Sortera frysvarorna

Lyft ut allt ur frysen och se vad du har. Är det något som är på väg att bli gammalt, finns det varor med trasiga förpackningar eller mat du faktiskt är sugen på att äta upp just nu.

2. Använd naturens frys

 Smarta saker att ha till hands: vattenfyllda flaskor och en kylbox.
Smarta saker att ha till hands: vattenfyllda flaskor och en kylbox. FOTO: Istock

Stäng av frysen och lägg allt det frysta som ska tillbaka in i den ute i kylan. Är det risk för plusgrader på dagen kan det fungera bättre att låta frysen frosta av på natten när det är kallare ute.

Använd skadedjurssäkra behållare som hårda frysväskor eller plastlådor med snäpplock.

3. Förbered frysklampar

Om frysen inte är riktigt full bör den fyllas, det spar energi. Ställ ut alla kylklampar du har så att de fryser. Du kan också fylla frysen med pet-flaskor fulla med fryst vatten, saft eller juice. De kan du ta fram och svalka dig med till sommaren.

Läs också: Organisera i frysen och spara pengar

4. Skynda på med varmt vatten

Ställ frysdörren på glänt och se till att inte smältvatten kan rinna ut och förstöra golvet under, ofta finns en avrinningspip att dra ut som man kan ställa ett kärl under.

En frysbox kan tinas med locket öppet, vattnet samlas i botten.

Försök inte bryta bort is, det kan skada frysen. Du kan i stället tina isen fortare genom att ställa in en bunke med hett vatten. Ställ inte något hett direkt i frysen, använd ett skyddande underlägg.

5. Laga mat när det tinar

 Laga mat direkt av fryst som är på väg att bli för gammalt.
Laga mat direkt av fryst som är på väg att bli för gammalt. FOTO: Istock

De där varorna som är på väg att bli för gamla, som blivit lite frostbrända eller har trasiga förpackningar kan du laga mat av medan du väntar på att isen ska tina.

Matlådor, storkok på kött, saft på fyndade bär. När det är tillagat kan du antingen äta direkt eller frysa igen.

6. Torka och vårda tätningslisterna

När all is är borta torkas frysen ur med vatten med lite diskmedel i. Torka också noga av tätningslisterna med diskmedelsvatten.

Sätt på frysen och kontrollera att listen håller tätt. Ett lätt pipande ljud när luft sipprar in avslöjar en luftläcka. Fixas inte den drar frysen för mycket el och insipprande, fuktig luft ger snabbt ny frost inne i frysen.

Läckan kan bero på fet smuts på listen eller frysens kant eller på en skada i själva listen. Torka igen och stryk pyttelite såpa eller diskmedel på listens kant.

Hittar du en skada måste listen bytas. Kontakta en vitvaruhandel. Vissa lister kan du byta själv, andra kräver ett proffs.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen