Då ska du städa ut julen
Håller du hårt på julens traditioner? Då är det Tjugondag Knut som är julens stoppdatum.
Vissa kastar ut granen och packar ned julpyntet redan på juldagen. Men den traditionsbundne väntar till den 13 januari.
Då infaller tjugondedag jul eller tjugondag Knut – då julen ska dansas ut som vi säger i dag. Förr hette det att julen ska drivas ut på Knutdagen.
Danske hertigen Knut
Namnet kommer av den danske hertigen Knut Lavard, som mördades den 7 januari 1131 och senare blev helgonförklarad.
Hans dödsdag råkade vara dagen efter trettondagen, då julen slutade på den tiden. Knutsdagen firades under nära 400 år i Sverige med karnevalsliknande festligheter.
Läs också: Så återvinner du julgranen
Knutsmäss lever kvar
Traditionen med” Knutmasso” eller ”Knutsmäss” finns fortfarande kvar på flera håll, bland annat i uppländska Gimo som har bevarat seden att klä ut sig till ”Knutgubbe”.
I slutet av 1600-talet flyttades Knutsdagen fram en vecka. Orsaken var att varje stor kyrkohögtid i äldre tid hade en efterfest åtta dagar senare, en så kallad oktav.
Julgransplundringen började
Traditionen med julgransplundring är inte så gammal. Den började i städernas borgerskap i slutet av 1800-talet, så seden med klädda julgranar började.
Sedan spred sig traditionen till fler grupper i samhället och har sett ungefär likadan ut sedan dess. Storhetstiden var på 1950- och 1960-talen.
Läs också: Rengör gjutjärnspannan – gör så här
Barn och vuxna dansar kring granen, leker lekar och julgranen kläs av och plundras på sina sötsaker, exempelvis smällkarameller. Sen kastas granen ut.
Mer information finns på Nordiska muséets hemsida.
Så slänger du ut granen smartast – 2 bra tips!
1. Stoppa granen i en plastsäck! Då slipper du få barr över hela bostaden när du ska ta ut den.
2. Fräscha upp plastgranen! Passa på att tvätta av och torka bort damm och smuts från din plastgran innan du packar ihop den.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.