Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 2 augusti 2018

Dags att bomma igen sommarstugan? Det här ska du tänka på!

För många sommarstugeägare börjar säsongen närma sig sitt slut. Innan du låser dörren och åker därifrån finns det några saker du borde göra. Här är 10 värdefulla råd inför vintern!

FOTO: TT

1. Stäng av vattnet

Kyla är den största orsaken till att vattenrör, wc-stolar, varmvattenberedare och annat går sönder och orsakar vattenskador i fritidshuset.

När du stänger igen sommarstugan för säsongen ska du stänga av huvudkranen och öppna alla kranar, tömma vattenledningssystem från vatten, spola toaletten en sista gång så att vattenbehållaren töms.

Du ska även tömma pumpar och vattenhydroforer, hälla miljövänlig frostskyddsvätska i vattenlås under tvättställ, diskbänk, golvbrunnar och vattenansluten toalett, tömma alla kranar och blandare. Kom ihåg att liggande dusch- och badkarsblandare är extra svåra att tömma helt.

2. Håll koll på temperaturen

Du som har ett fritidshus ska ha minst 5 grader inomhus under vintern.

3. Stäng av elen med huvudströmbrytaren

Du kan också lossa på säkringarna om du vill vara extra säker.

4. Dra ur sladdar

Dra ur samtliga sladdar ur vägguttagen och ta även in utomhussladdar för förvaring.

5. Stäng av kyl och frys

Ställ upp dörrarna så att det inte börjar lukta instängt. För att dörrarna inte ska slå igen kan du lägga en trasa över dem.

6. Ventilera!

Även om du kallställer huset under vinterhalvåret är det viktigt att inomhusluften kan cirkulera. Med bra ventilation undviker du mögel- och fuktskador i väggkonstruktioner. När det är samma temperatur inne som ute står luften nästan stilla. Öppna därför husets ventiler, dörrar och skåpluckor så att luften kan cirkulera ordentligt.

7. Förhindra inbrott och stöld

Lämna inte värdefulla föremål i sommarstugan över vintern. Det kan locka till inbrott och skadegörelse och orsaka onödigt lidande. Tv- och stereoapparater och vapen är exempel på stöldbegärliga saker. Investera i godkända lås och larm som försvårar inbrott.

Läs också: Kondens på fönster – orsak och lösning

8. Håll skadedjuren ute

En mus behöver bara ett hål på 6–7 mm för att ta sig in, en råtta cirka 2 cm. Täta håligheter med rostfritt nät av metall. Nätmaskorna får vara högst 5 mm och trådtjockleken bör vara minst 0,7 mm.

9. Städa ordentligt

Smuts och kvarglömda matrester kan börja mögla och locka till sig skadedjur. Se därför till att avsluta säsongen i stugan med en ordentlig höststädning. Kom ihåg att tömma även dammsugare, brödrost, ångstrykjärn och kaffebryggare.

10. Glöm inte utsidan

Det finns också en hel del saker att göra för att vintersäkra utsidan av stugan.

Källa: Länsförsäkringar

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen