Dags att vårkolla kåken
Snölast, tjälskott, plogvallar, istappar och smältvatten. Husets mest kallsinniga fiender är äntligen borta.
Nu är det dags att se hur huset klarat sig och för att reparera skadorna.
Våren är bästa tiden för en hälsokontroll av ditt hus, inte bara för att snön just smält undan. Under våren har inte växtligheten hunnit komma i gång så det är lättare att se runt husgrunder och staket och lättare att laga sådant som gått sönder.
Börja med husdagbok
Ta en tur runt ägorna och kika, här får du en guide som hjälper dig hitta de vanligaste skadorna.
Gå gärna runt med en husdagbok i näven och anteckna vad du ser. Den blir till god hjälp om du måste planera för renoveringsjobb i sommar och för nästa vårs hälsokoll.
Och glöm inte säkerheten. Sätt på säkerhetslina när du går på taket och se till att stegar står säkert när du behöver klättra.
Läs också: Så rustar du upp altanen med mjuka metoden
Kolla taket efter vintern
Ta en tur upp på taket, säkerhetslina på. Titta efter spruckna tegelpannor och pannor som ligger snett. Byt ut och räta upp.
Titta också på att vindskivor, plåtar, ränndalar, snörasskydd, plattformar och stegar sitter som de ska. Laga skador och fäst allt som lossnat.
Kika också på hur skorstenen mår. Behöver den fogas om eller rensas?
Fundera över mossa
Åsikterna om mossa på taket går i sär. Vissa hävdar att den inte gör någon större skada så länge taket inte är helt överväxt medan andra hävdar att den är rena tegelpannedöden även i små doser.
Att gå på den med våld är en kortsiktig lösning och högtryckstätt är inget att rekommendera. Vattenstrålen kan skada taket och den tar bara bort det som syns, mossans rötter är kvar och växer snabbt igen.
Mossbekämpningsmedel för tak innehåller ofta klorföreningar som är giftiga för vattenlevande organismer, undvik dem. Gör i stället miljön mindre gynnsam för mossan.
Mossa gillar skugga och fukt, den vill ha mat och den vill ha en sur miljö. Skrapa försiktigt bort de värsta mosskuddarna som håller kvar fukt. Det finns särskilda skrapor med långa skaft som gör jobbet säkrare.
Rensa bort träd och grenar som skuggar taket. Blås bort skräp från taket med en lövblås så minskar grogrunden för mossan. Testa sedan en huskur, att gnida fast såpa efter nocken så att miljön på taket blir basisk.
En annan möjlighet är att förse taknocken med metallbeslag som frigör metalljoner ut över taket när det regnar.
Förr i tiden sattes ofta en koppartråd längs nocken. Nu finns en ny produkt, ett bredare mossbeslag i zink eller koppar som sätts på nockpannor eller nockplåt.
Metalljonerna ska hindra mossan från att växa och enligt företaget TJB i Vara, som säljer beslagen, får de bäst effekt om beslagen sätts på helt nya tak.
Fixa rännor och rör
Ta bort skräp i hängrännorna samt kolla markrännor och stuprör så att inget slammar igen och stoppar upp.
Häll gärna lite vatten i hängrännan och se att det pilar i väg rätt. Snön kan ha tryckt till så att fallet blir fel eller så att det läcker i rännskarvar och gavlar. Räta upp och täta.
Ett sista bra knep är att knyckla ihop en bit kycklingnät till en boll och lägga i stuprörets början i hängrännan. Då ramlar varken, löv, mossa eller fågelungar ner i röret.
Bädda för vatten
Nu ska regnvattentunnorna fram. Kolla att de är hela och att de har säkerhetslock för att förhindra olyckor.
När frostrisken är över är det också dags att sätta på kranen till trädgårdsslangen. Kolla att kopplingen är okej och att inte kranen läcker inne i källaren när vattnet slås på.
Fasad, foder och fönster
Ja, hur mår fasaden egentligen? Tvätta av både den och alla foder så kan du ställa diagnos.
Använd inte högtryckstvätten! Den kan pressa in vatten i konstruktionen, kraften kan till och med bli så stor att saker börjar sitta löst.
Borsta i stället rent med vanligt diskmedelvatten och skölj efter med trädgårdsslangen. Nu kan du se om det är dags att måla om. Planera i så fall in jobbet före midsommar, det ger färgen bästa förutsättningarna för att torka bra.
Ta också en titt på fönstren. Om talgoxarna kalasat på fönsterkittet behöver luckorna fyllas i.
Läs också: Första hjälpen när fukten kommer in
Jaga ogräs tidigt
Det är nu du har övertaget. Dra bort ogräs som sitter på fel ställen redan nu så ligger du före. Titta särskilt efter växter som kan skada huset, till exempel småbjörkar i markrännorna, sälgskott invid grunden eller småbuskar som rotat sig under altanen.
Dra upp med rötterna, täck med markduk och grusa.
Det är också nu du har störst nytta av att rensa ogräs mellan markplattorna. Det är mycket svårare när ogräsrötterna hunnit få fäste.
Kolla uthusen
Innan allt grönt vuxit till har du fri sikt och kan kolla hur alla små hus mår. Vänta tills tjälen släppt ordentligt. Friggebodar och andra uthus på torpargrund eller stående på grundstenar kan ha fått sig en tjälsmäll och blivit sneda.
Mät med vattenpass och öppna dörrar och fönster. En kärvande dörr kan vara ett första tecken på att huset behöver få en bättre grund.
Raka staket och stolpar
Snösvängen kan ha knuffat till, takraset likaså, men det kan också bara handla om tidens tand. Ta en tur runt trädgården och se till att pergola, staket och andra träkonstruktioner sitter som de ska.
Och glöm inte brevlådan, den kanske behöver stagas upp efter vintern.
Läs också: Varning! Förvara inte dina batterier så här
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.