Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 18 februari

Dags för avloppskoll? Här är råden du behöver!

Plötsligt landar det, brevet från kommunen som vill komma och inspektera ditt avlopp. Andas lugnt, här är några råd du har nytta av inför besöket.

 Dags för kommunens koll av ditt enskilda avlopp? Bra förberedd gör du det bästa av besöket.
Dags för kommunens koll av ditt enskilda avlopp? Bra förberedd gör du det bästa av besöket. FOTO: TT

Roland Ekstrand i Strängnäs har en mission. Han vill hjälpa fastighetsägare som hamnat i trubbel när kommunen krävt nya avloppslösningar trots att det inte behövs.

– Det värsta jag vet är när myndigheter ger sig på vanliga medborgare som inte har en chans att sätta emot, säger han.

Tuffare bedömning av avlopp jämför med 1980-talet

 Roland Ekstrand, Strängnäs.
Roland Ekstrand, Strängnäs. FOTO: Privat

Roland Ekstrand har ett förflutet som kommunalpolitiker under 40 år. Bland annat i fullmäktige, kommunstyrelse samt miljö- och hälsoskyddsnämnd. Han har också varit kommunalråd under 15 år. Han ser en tydlig skillnad i hur enskilda avlopp bedöms nu jämfört med på 1980- och 1990-talen.

– Då pratade vi med folk och kom med råd, det var dialog. Sedan krävdes det inga åtgärder om inte avloppet orsakade det man kallade för sanitär olägenhet som drabbade miljön eller människors hälsa. Nu kan folk få avloppet utdömt utan att kommunen gjort annat än att öppna locket och titta ner i brunnen och säga att anläggningen troligtvis inte fungerar.

Stöttar med att överklaga

Jo då, Roland är arg. De som hör av sig till honom har hamnat i omöjliga lägen där de krävs på stora belopp i viten om de använder sitt avlopp efter ett visst datum.

– När man frågar vad det är för fel på avloppet och vad man ska göra för att få det godkänt så får man inga svar. Man får beskedet att om man inte är nöjd så får man överklaga till Länsstyrelsen, säger Roland.

I dag hjälper han så många han kan med att ge råd, överklaga och skriva bilagor till olika instanser.

– Det värsta med mig är att jag inte ger mig nån gång, säger han och skrattar.

Hoppas på grundlagen

Enligt Roland är det tyvärr svårt att få rätt idag. Hans hopp står till att någon domstol ska pröva hanteringen av enskilda avlopp mot grundlagen eller mot EU-lagarna.

Just nu har det dock ljusnat en aning. I en dom i ett avloppsmål nyligen har Växjö Mark- och miljödomstol skrivit att kommunen måste visa att ett avlopp orsakar ”skada eller olägenhet” för att kräva byte av ett avloppet.

– Den domen måste kommunerna ta till sig. Jag hoppas att det här blir början på ett mer funktionellt sätt att jobba i kommunerna. Det finns ingen fastighetsägare som vill ha ett avlopp som inte fungerar på sin fastighet. Då borde kommunens uppgift vara att hjälpa medborgaren, inte ställa till det.

Roland får ofta se de värsta exemplen men det finns också tjänstemän och kommuner som arbetar annorlunda i dialog med fastighetsägaren.

– Och man kan vinna på att ha några grundläggande fakta i bakhuvudet när inspektören kommer på besök. Det underlättar, förklarar Roland.

Rolands 9 bästa avloppsråd

Tänk på det här när kommunen gör ett besök för att kontrollera din avloppsanläggning.

1. Ditt avlopp har i de flesta fall godkänts tidigare och du kan hitta tillståndet i kommunens arkiv. Godkännandet gäller även idag om användningen inte har ändrats väsentligt, till exempel att fler toaletter kopplats in eller om anläggningen gått sönder.

2. Kommunen skall inte kontrollera anläggningens konstruktion som du ansvarar för. Hur du renar ditt avloppsvatten är inte kommunens bord. Det är funktionen som ska granskas, fungerar den eller inte?

3. Kommunen skall ange hur mycket fosfor som din anläggning får släppa ut i närmaste sjö eller vattendrag. I de flesta fallen blir det inget utsläpp för marken binder all fosfor (retention) i anslutning till utsläppspunkt vid markinfiltration. Fosfor kan skapa övergödning men mängden är liten i ett enskilt avlopp. Som jämförelse kan man ta lantbruk som kan sprida 15-20 kilo fosfor per hektar under ett år. I ett avlopp handlar det om cirka 200 gram.

4. Om kommunen påstår att din anläggning inte fungerar så ligger bevisbördan på kommunen att ange på vilket sätt din anläggning skapar olägenheter för människors hälsa eller den lokala miljön.

5. Kommunen har skyldighet att svara på dina frågor om vad du ska göra för att få din anläggning godkänd om de har underkänt den.

6. Kommunen har en skyldighet att skapa en dialog och inte bara hänvisa till rätten att överklaga.

7. Hot om viten om man inte gör som kommunen säger får aldrig tillämpas innan man uttömt möjligheterna att åtgärda konstaterad olägenhet.

8. Om kommunen kräver åtgärder där tveksamheter föreligger om anläggningens funktion så måste åtgärderna vägas mot kostnaderna. Man kan fråga sig om det är vettigt att kräva en ny anläggning för 100 000 kronor för att ta bort ett hundratal gram fosfor.

9. Tjänstemännen har i de flesta fallen fått i uppdrag (delegation) att handlägga avloppsfrågorna. Är du inte nöjd med handläggningen av ditt ärende så ta kontakt med de politiker som du vid valet har givit ditt förtroende.

Undersök alternativen

 Lösningarna på avloppsproblemet kan se väldigt olika ut. Undersök!
Lösningarna på avloppsproblemet kan se väldigt olika ut. Undersök! FOTO: Istock

Utvecklingen går fort när det gäller avloppslösningar. Det finns allt från torra WC-lösningar till små minireningsverk, till och med biologiska lösningar som inte kräver tömning alls.

Titta igenom alternativen först så att du kan göra ett val som passar just dig.

Ett bra ställe att börja på är Avloppsguiden.se. Där finns olika modeller beskrivna, checklistor för att kolla hur ditt avlopp mår och svar på frågor om vilka regler som gäller.

Glöm inte att ta referenser på din anläggning innan du bestämmer dig. Du behöver veta både hur systemet fungerar rent praktiskt och hur väl det renar, särskilt om du bor i ett område med höga krav på rening.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen