Därför är en vedspis så bra att ha!
Vedspisar ska inte bara ses som en praktfull inredningsdetalj. Vid ett längre strömavbrott kan den bli din livräddare.
Klassiska vedspisar bidrar med hög mysfaktor och är dessutom en trendig inredningsdetalj. Men de praktiska användningsområdena är desto viktigare. Vid ett längre strömavbrott kan vedspisen vara en verklig räddare i nöden.
Roland Levin äger Morfars Kammare i skånska Tollarp, som arbetar med att renovera och sätta in gamla och nya vedspisar. För ett antal år sedan fick han själv erfarenhet av att nyttja eldstadens praktiska fördelar, då ett strömavbrott hemma i Tollarp varade i tre dagar.
– Då värmde jag hela huset med kaminen. Och så kan man laga soppa på spisen. Med en vedspis klarar man det mesta, säger Roland Levin.
Läs också: Bli ett eldproffs! Så får du fart i kakelugnen
Värmer upp bostaden
Om du har en eldstad ska du givetvis elda i den om strömmen har gått. Tänk på att eldstäder förbrukar syre, så glöm inte att vädra emellanåt.
– Vedspisarna ger jättebra värme och du behöver inte vara rädd för att elda på. De äldre vedspisarna är byggda för att eldas häftigt i. Nya spisar får man dock bara elda begränsat med ved i, och att snålelda funkar ju inte. Du vill ju ha värme, säger Roland Levin, som förespråkar att bevara de gamla vedspisarna.
Är det kallt utomhus letar sig kylan snabbt in i bostaden. För att behålla värmen kan det vara smart att välja ett eller några rum som ni bestämmer er för att vistas i. Genom att använda ett fåtal rum och stänga fönster och dörrar så kan man behålla en hyfsad inomhustemperatur. Bunkra upp med varma kläder, filtar och madrasser och sov tillsammans för att behålla värmen.
Läs också: Vedspisupproret: Det handlar protesterna om!
För matlagning
En kökskamin kan värma upp rummet, samtidigt som du kan använda dig av plattan ovanpå för matlagning. Många gamla kaminer har ugnar som går att använda. Med några vedklabbar i eldstaden kan du smidigt göra en värmande gryta eller soppa.
Koka vattnet rent
Viktigast av allt vid ett strömavbrott kan dock vara att få tag på rent vatten. I vårt samhälle gör varje person av med ungefär 200 liter per dygn. I ett krisläge ska vi kunna klara oss på fyra liter vatten per dygn de första dagarna. Om du har en vedspis kan du koka vatten som du hämtar från en närliggande sjö eller ett vattendrag.
– Att koka vatten går nästan fortare på vedspis än på vanlig spis, säger Roland Levin.
Läs också: Så länge klarar du dig utan vatten
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.