Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 22 januari 2019

Därför kan det vara ok att vara småskitig

Hur ofta du duschar kan bero på hur miljömedveten du är. Det är en av slutsatserna i en ny avhandling om renlighetsideal och konsumtion av energi och vatten.

 Renlighet är ett ideal som kan komma att förändras i takt med att miljömedvetenheten ökar.
Renlighet är ett ideal som kan komma att förändras i takt med att miljömedvetenheten ökar. FOTO: istock

Att vara renlig är ett ideal för många av oss. Men det går åt en hel del vatten och energi för att hålla sitt hem och sig själv skinande. Något som allt fler verkar sträva efter både i utvecklade länder och utvecklingsländer. Och när tipp topp är normen märks det på vatten- och energiförbrukning som ökar i snabb takt.

Avhandling om renlighet

Detta har sociologen Tullia Jack kikat närmre på i sin avhandling (obs: extern länk) om renlighetsideal kontra energi- och vattenkonsumtion. Det hon har kunnat se är att många konsumenter vill leva mer miljövänligt men inte vet hur. Vilka förändringar av vardagsvanorna är det som krävs?

Läs också: Så ofta ska du tvätta dina sängkläder– Hade vi haft koll på hur mycket vatten och energi det faktiskt går åt till att köra en tvätt tror jag vi skulle tänka efter några varv och i stället tvättat mera sällan och vädra mer, säger Tullia Jack, till Forskning.se.

Taxameter på tvättmaskinen

Här finns en hel del att göra, menar hon. Att förse tvättmaskiner, duschar och hushållsapparater med taxameter som visar hur mycket vatten och energi som går åt är ett exempel. Tullia Jack menar att det skulle synliggöra vår förbrukning och därmed kunna ligga till grund för en ny, hållbar vana.

Vanor förändras över tid

I sin avhandling har hon bland annat studerat hur mycket tid människor ägnar sig åt renlighet och hur media har skrivit om ämnet de senaste 30 åren. För våra vanor och ideal förändras över tid. I små, små steg. Och hittills har vi bara blivit renligare.

Andras åsikter styr

Tullia Jacks menar i sin avhandling att andras åsikter, eller vad vi tror att andra tycker, spelar en stor roll för våra vanor och ideal. Vår vilja att blir socialt accepterade styr vårt beteende och det gäller även hur mycket vatten och energi vi konsumerar, menar hon.

Utifrån resultaten i studien spår hon att det kan blir norm att konsumera så lite som möjligt. Då kan lite skit i hörnen bli accepterat, ja, till och med ses som något smart och positivt. Precis som att tvätta tvätt och tvätta sig själv mer sällan. Och du som rullar runt med en småskitig bil visar bara att du är miljömedveten och att du gör det för allas vårt bästa, menar hon.

I sin studie djupintervjuade Tullia Jack 14 personer. 57 personer deltog i fokusgrupper.

Läs också: Där ska du inte dusch varje dag

Så mycket vatten gör vi av med

I Sverige använder varje person ungefär 160 liter vatten per dygn. Mest vatten i hushållen går åt till:

60 liter för personlig hygien

30 liter för toalettspolning

15 liter för disk

15 liter för tvätt

10 liter för mat och dryck

10 liter för övrig användning

Källor: Forskning.se, Lunds universitet, Sydvatten

Läs också: Så minskar du ditt klimatavtryck

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen