Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 10 augusti 2018

Därför ska du dra ut elsladdarna när åskan går

Vill man slippa stekta kretskort i datorn och förstörda tv-apparater ska man dra ut sladdarna när åskan går.

Blixtnedslagen kan vara förödande trots åskledare.

 För att skydda både elektriska apparater och sig själv när åskan går rekommenderas att man sätter in överspänningsskydd och jordfelsbrytare.
För att skydda både elektriska apparater och sig själv när åskan går rekommenderas att man sätter in överspänningsskydd och jordfelsbrytare. FOTO: Mostphotos

I tätbebyggt område, framför allt i flerfamiljshus, känner många sig säkra från blixtnedslag och strömspikar (de uppstår när spänningen ökar kraftigt ett kort ögonblick på elnätet). Men även om åskledare finns och att ledningarna är nedgrävda så är skyddet inte fullständigt.

Läs också: 12 viktiga fakta om blixt och åska

Köp bra skydd

För att skydda både elektriska apparater och sig själv rekommenderas att man sätter in överspänningsskydd och jordfelsbrytare. Men inte ens det är hundraprocentigt:

– Värst utsatt är de som bor på landet, där det finns luftledningar. Men det är alltid risker med åskan, den slår ner i ledningar och då kan det fortplanta sig ganska långt. Och om blixten slår ner på innergården är det okontrollerbart, säger Bosse Johansson, chef på avdelningen för anläggningar på Elsäkerhetsverket, till Göteborgsposten.

Sladdlöst är säkrast

Därför är det alltid bäst att dra ut kontakterna ur väggen för att skydda sina dyrbara apparater. De som fortfarande har fast telefoni ska också dra ut sladden, eftersom den leder ström. Mobiltelefonen behöver man dock inte vara rädd för att använda vid åska, såvida den inte har laddarsladden i.

Viktigt med försäkring

Om olyckan ändå är framme är det viktigt att ha en bra hemförsäkring. Det behövs bara en spänningstopp på en sekund för att datorer, teven och annan elektronisk utrustning ska förstöras.

– Hemförsäkringen gäller vid åska men för dem som har mycket hemelektronik i huset kan kostnaderna ändå bli höga om till exempel en trasig teve måste ersättas med en helt ny. Har du en mer omfattande hemförsäkring kan hemelektronik som är yngre än ett visst antal år ersättas med ny, motsvarande den skadade, skriver Caroline Uliana, informationschef på If, i ett pressmeddelande.

Läs också: Minns du dessa åskoväder som drabbat Sverige?

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen