Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 9 januari 2019

Därför ska du inte torka tvätten inomhus

Hänger du tvätten på tork inomhus? Då är det nog dags att tänka om. De blöta plaggen skapar nämligen en hög luftfuktighet som gynnar tillväxten av dammkvalster – och mögel.

 Låt ALDRIG tvätten torka i sovrummet. Det skapar en skadlig luftfuktighet.
Låt ALDRIG tvätten torka i sovrummet. Det skapar en skadlig luftfuktighet. FOTO: iStock

Att låta tvätten torka inomhus kan få onödiga konsekvenser för hälsan. Särskilt om du bor i ett hus med dålig ventilation. Enligt flera forskare världen över kan fukten orsaka allergireaktioner och lunginfektioner.

– Det finns många bakterier inomhus och de frodas i fukt och i otillräcklig ventilation. Man har funnit att själva fukten är en riskfaktor för både astma och andningsproblem, säger Dr Christine Cowie, forskare från University of New South Wales, till den australiska livsstilssajten Kidspot.

Kan förvärra astma

Enligt vitvaruförsäljaren Tretti har en vanlig hög med nytvättade kläder 2-3 liter fukt i tyget. Fukten fångas upp av luften och bidrar till en hög luftfuktighet där kvalster, mögel och bakterier trivs och frodas. En mögeldrabbad bostad som aldrig får ventileras ordentligt kan dessutom utveckla en otrevlig mögelstank.

Småbarn, sjuka och äldre som har ett försämrat immunsystem ligger särskilt i riskzonen för att reagera på fukten. För den som har astma kan sporerna som bildas fungera som utlösare och göra symtomen värre.

Så kan du torka tvätten

 Den som har tillgång till torktumlare, torkskåp eller torkrum bör med fördel utnyttja dessa.
Den som har tillgång till torktumlare, torkskåp eller torkrum bör med fördel utnyttja dessa. FOTO: iStock

Forskarnas tips är att torka tvätten utomhus när säsongen tillåter, och i annat fall använda torkskåp, torkrum eller torktumlare med ventilation på utsidan av huset. Många moderna hus är täta och har flerglasfönster, vilket gör det extra viktigt att lufta så ofta det går.

Läs också: Rengöra ugnen – bästa tipsen!

Om du inte har något alternativ och måste torka inomhus – håll gärna dörrar och fönster öppna för att lufta igenom bostaden. Undvik att låta tvätten torka i de rum där du är mest, så som vardagsrum och sovrum. Då är ett hopfällbart torkställ i badrummet ett bättre alternativ. Där är ofta ventilationen bättre och kanske finns där också golvvärme som snabbar på torkningen.

Källa: Independent, Kidspot, Tretti

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen