Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 29 oktober

Därför slocknar elden i kaminen

Elden flammar upp men falnar på en gång. Så här kan du felsöka och få fart på brasan i din kamin.

 Början är svårast. Om elden falnar kan en felsökning ge bättre resultat.
Början är svårast. Om elden falnar kan en felsökning ge bättre resultat. FOTO: Istock

Elden behöver två saker, luft och mat. Fel mat eller för stora tuggor fungerar inte. Å andra sidan, hur bra veden än är brinner den inte utan rätt tillförsel av luft.

De här tipsen gäller för enkla kaminer för mysvärme. Ska du elda i en vedpanna är det viktigt att läsa på i instruktionsboken. Där står det hur du ska starta elden, vilket bränsle du ska använda och hur reglagen på pannan används.

Och var du än eldar, ta aldrig ut ved som du börjat sätta fyr på. Även om det ser dött ut kan det finnas glöd som sprätter i väg.

Skulle elden kämpa på grund av syrebrist kan den också ta en lättad suck när du sliter upp luckan. Har du riktig otur är sucken en flamma som sätter fyr på skjortärmen.

Så felsöker du när elden slocknar

 Sur ved gör ingen glad. Den brinner dåligt och ger skitig rök.
Sur ved gör ingen glad. Den brinner dåligt och ger skitig rök. FOTO: Istock

1. Fuktig ved

Om elden vägrar ta sig kan det bero på att fukthalten är för hög i veden.

Gräv inte ut det du försökt elda upp. Fös i stället undan den fuktiga veden och gör en ny start med torra pinnar. Mata på med torr ved och ge gott drag, så brinner till slut den fuktiga veden upp den med.

Torka den sedan bättre innan du försöker igen. Fuktig ved ger skitig rök.

2. För mycket ved

 För stor att börja med. Starta brasan med mindre bitar.
För stor att börja med. Starta brasan med mindre bitar. FOTO: Istock

Stora träbitar är svåra att elda. Flamman kan ta sig lite i början men hinner inte få fäste i de kompakta träytorna. Klyv mindre bitar och starta med dem.

3. Hinder i skorstenen

Om det är kallt ute kan den kalla luften ligga som en tung propp i skorstenen och hindra ett bra drag. Elda lite papper med luckan på glänt så drar det ur.

Fortsätter det ryka in kan du ha något i skorstenen på riktigt, till exempel ett fågelbo.

Läs också: Tips för dig som vill ha kakelugn

4. Dåligt drag

 Liten glipa i kamindörren ger en extra skjuts åt draget.
Liten glipa i kamindörren ger en extra skjuts åt draget. FOTO: Istock

Alla kaminer har sina egenheter. Lär känna din. I vissa räcker det med att öppna luftintagen både uppe och nere så räcker draget till för att få fart på elden. I andra behövs det mer.

Börja i så fall en brasa med tändved och sätt luckan lite, lite på glänt. Bra drag brukar få det att brusa om brasan. Vakta noga så att ingen glöd faller ut och stäng när elden tagit sig.

4. Luftbrist i huset

Luften måste komma någonstans ifrån. Om ditt hus är välisolerat och har få ventiler kan det helt enkelt finnas för lite luft att dra upp genom pipan. Öppna en ventil eller glänta på fönstret lite så ser du om läget ändras.

Kaminen kan också få andnöd när köksfläkten är i gång. Fläkten skapar ett undertryck inne och elden kippar efter andan.

Stäng av köksfläkten medan du gör upp eld. Senare brukar det gå att köra köksfläkten utan att elden påverkas.

5. För mycket aska

 Chansa inte vänta med askan till nästa dag och var försiktigt.
Chansa inte vänta med askan till nästa dag och var försiktigt. FOTO: Istock

Lite aska i botten av brännkammaren gör ingen skillnad men blir det för mycket blir draget dåligt. Aska inte ur direkt om du börjat elda.

Ge i stället mer drag och dalta med brasan tills den brunnit ut.

Vänta till följande dag innan askan tas ut men var försiktig och lägg den i en hink av metall. Lägg sedan på ett lock. Det kan finnas glöd kvar länge.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen