Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 14 augusti 2018

De flyttade den nedgångna timmerstugan och gav den nytt liv

Första gången Anders och Pia Anagrius besökte det blivande drömhuset var en regnig novemberdag 2004. Men trots det nedgångna skicket föll de pladask för huset i Dalarna.

FÖRE. Huset har fått nya åsar och ett nyupptaget fönster på bottenvåningen. Av timmerstommen kan man se att huset flyttats minst två gånger då det finns uttag i stockarna som inte längre används. Pia och Anders Anagrius valde att flytta allt, till och med de ursprungliga grundstenarna fraktades med lastbil upp till Dalarna.

Läs också: De räddade ödehuset i Bellevue

I ny skepnad

EFTER. Odensvi är en parstuga klädd med ny kilsågad lockpanel. Taket är lagt med handslaget enkupigt tegel.

Våren 2006 står stommen på sin nya plats i Dalarna. Den är höjd ett stockvarv längst ner och ett högst upp för att få bekväm ståhöjd i respektive våningsplan. Fönstersättningen på framsidan har behållits oförändrad.

Läs också: De förvandlade gården till en handelsplats

Målade med grön umbra

Samma gavel sommaren 2008. Den nya kilsågade lockpanelen börjar komma på plats efter omfattande timmerlagning. Fasaden är målad med ljus faluröd, fönsterbågar med Ottossons Köpenhamnsgröna linoljefärg. Fodren målade med titanvitt brutet med grön umbra. Båda fönstren på gaveln är nyupptagna. Skulle de nya skorstenarna bli bra? Dessa vållade mycket diskussion om gällande regelverk, men paret blev mycket nöjda med dessa putsade blockskorstenar.

Ursprunglig dörr

Vy mot köket från farstun som har vitmålade stockväggar och dekormålat listverk. Dörren in till köket är en av de två ursprungliga barockdörrarna med järnlås.

Läs också: Skolan i Bussvik blev en sekelskiftesdröm

Läs om fler ödehus och gamla byggtekniker

Mer om fantastiskt förvandlade ödehus hittar du i boken Ödehus – från ruckel till pärla av Robert Danielsson, Nielsen & Norén Förlag.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen